ΥΓΕΙΑ: Δείτε τι θα συμβεί στον οργανισμό σας, αν τρώτε καθημερινά Χουρμάδες

Οι χουρμάδες αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές τροφές για τους λαούς της Ασίας και της βόρειας Αφρικής και καλλιεργούνται συστηματικά από το 6000π.Χ. περίπου, σε δώδεκα είδη και εκατοντάδες ποικιλίες. 

Παρόλο που οι χουρμάδες τρώγονται φρέσκοι, συνήθως τους συναντάει κανείς είτε αποξηραμένους ή αποξηραμένους και μετά μερικώς επανυδατωμένους.



Πρόκειται για τον καρπό του φοίνικα, ο οποίος λέγεται και χουρμαδιά. Ο χουρμάς είναι εύγευστος και θρεπτικός, καθώς περιέχει μέχρι 70% σάκχαρο. Είναι άλλωστε ένα από τα πιο γλυκά φρούτα που υπάρχουν. Γι” αυτό αναπληρώνει την χαμένη ενέργεια και αναζωογονεί αμέσως τον οργανισμό και ικανοποιεί την πείνα. Άλλωστε, αποτελούν τη βασική τροφή των βεδουίνων, οι οποίοι ταξιδεύουν επί μέρες μέσα στην έρημο και χρειάζονται τροφές μευψηλό ενεργειακό περιεχόμενο. Αυτός, επίσης, είναι ένας λόγος που ο χουρμάς είναι και η πρώτη τροφή που λαμβάνουν οι μουσουλμάνοι αμέσως μετά την νηστεία του Ραμαζανιού.

Πλούσιοι σε φυτικές ίνες, οι χουρμάδες εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης LDL από το έντερο. 
Οι αδιάλυτες και οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στηνκάθαρση του γαστρεντερικού συστήματος, βοηθώντας το έντερο να εργάζεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Η σημαντική ποσότητα μαγνησίου που περιέχουν τους καθιστά πολύτιμη τροφή για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, αρθρίτιδας, νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με φλεγμονή. Το μαγνήσιο βοηθά, ακόμη, στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, όπως και το κάλιο, που επίσης περιέχεται άφθονο στους χουρμάδες. Και τα δύο στοιχεία προσφέρουν προστασία έναντι εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας νόσου.


Οι χουρμάδες είναι επίσης πλούσιοι σε ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο και χαλκό, περιέχειικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α και βιταμίνη Κ. Επιπλέον, οι τανίνες που περιέχουν, έχουν αντι-μολυσματικές, αντι-φλεγμονώδεις και αντι-αιμορραγικές ιδιότητες.






Όπως αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς, οι καρποί αυτοί μπορούν να καταναλωθούν ως ενδιάμεσα γεύματα, δεκατιανό ή απογευματινό. Προσφέρουν εύκολα αξιοποιήσιμη ενέργεια σε μεγάλες ποσότητες, γεγονός που μπορεί να εξελιχθεί σε πλεονέκτημα ή μειονέκτημα, ανάλογα με τη συχνότητα και την ποσότητα που καταναλώνονται. Τα 100 γρ. δίνουν 274 θερμίδες προερχόμενες κατά βάση από υδατάνθρακες (60 γρ) και αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.


ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΣΦΟΡΑ: (-87%) 1 Συνεδρία Ανόρθωσης και Σύσφιξης με Νήματα PDO σε μια μικρή περιοχή προσώπου ή σώματος

Οι χουρμάδες τρώγονται συνήθως σκέτοι, καθώς είναι εξαιρετικά εύγευστοι, αλλά μπορούν να καταναλωθούν και ως σνακ με γιαούρτι, δημητριακά και ξηρούς καρπούς. Χρησιμοποιήστε τους για να ενισχύσετε την γεύση των φαγητών σας ή να δημιουργήσετε φτιάχνοντας πεντανόστιμα επιδόρπια.

Tip: Προσθέστε τους σε smoothies για πιο γλυκιά γεύση χωρίς ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular