Η ιστορία της μικρής Σάρλοτ αναδεικνύει την ανάγκη εμβολιασμού κατά της μηνιγγίτιδας

Η ιστορία της Σάρλοτ, μιας πιτσιρίκας που έχασε τόσο τα χέρια της όσο και τα πόδια της από τη μηνιγγίτιδα, διδάσκει με τον πιο σκληρό τρόπο πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η νόσος. Μάλιστα, η οικογένεια θέλησε να μοιραστεί την ιστορία, προκειμένου να κινητοποιήσει και άλλους γονείς, ώστε να μην βιώσουν αυτό που βίωσαν εκείνοι.


Ήταν 10 Δεκεμβρίου του 2010, όταν η οικογένεια της Σάρλοτ ετοιμάζονταν για οικογενειακές διακοπές. Η μητέρα της μικρής παρατήρησε ότι εκείνη είχε αποκοιμηθεί και πήγε να ελέγξει μήπως είχε συμβεί κάτι, παρατηρώντας αμέσως τρία πορφυρά σημάδια στο στήθος της.

Με το που μετέβησαν στο νοσοκομείο «John Radcliffe» της Οξφόρδης συνάντησαν μια ομάδα γιατρών, οι οποία διέγνωσε ότι η Σάρλοτ έπασχε από τη νόσο της μηνιγγίτιδας. Η μητέρα της, Τζένι, δήλωσε για εκείνη την εμπειρία: «Σε μια στιγμή η Σάρλοτ είχε πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων, ήταν σε αιμοκάθαρση και απλώς αντλούσε τα αντιβιοτικά της. Για περίπου τρεις έως τέσσερις ημέρες φαινόταν δεν θα κατάφερνε…».


Οι γιατροί έδωσαν μάχη για να σταματήσουν τη διάδοση της νόσου, αλλά μετά από πέντε ημέρες τα δάχτυλα και τα δάχτυλα των ποδιών της μικρής είχαν γίνει μαύρα. Ακολούθησε γάγγραινα από τη σηψαιμία, και καθώς οι μέρες περνούσαν, έγινε σαφές ότι τόσο τα χέρια της όσο και τα πόδια της θα χρειαζόταν να ακρωτηριασθούν.

Λίγες ημέρες αργότερα, η Σάρλοτ μπήκε στο χειρουργείο και οι γιατροί κατόρθωσαν να σώσουν τους αγκώνες και τις αρθρώσεις του γόνατος. Σήμερα το κορίτσι συνεχίζει τη ζωή του και είναι υγιές, ωστόσο η ιστορία αυτή ήταν τραυματική και για την μικρούλα και για την οικογένειά της.



Η «ύπουλη» μηνιγγίτιδα τύπου Β

Η μηνιγγίτιδα είναι μια διεθνής απειλή και φυσικά εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει η χώρα μας. Στον μακρύ κατάλογο περιστατικών μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ήρθε να προστεθεί ένα ακόμα κρούσμα. Ένα 13χρονο αγόρι διεγνώσθη με μηνιγγίτιδα τύπου B πριν από ένα μήνα στην Σκύρο. Οι γιατροί που το παρακολούθησαν έκριναν απαραίτητη την άμεση διακομιδή του στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών, όπου νοσηλεύτηκε και διέφυγε τον άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του.

Η περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με τον θάνατο ενός βρέφους οκτώ μηνών από μηνιγγίτιδα τύπου Β στην Κρήτη, ενώ  από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί περιστατικά της νόσου σε όλη την χώρα: σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ρόδο, Βέροια, Κομοτηνή, Σκύρο και Τρίπολη.

Η νόσος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και δεν κάνει διακρίσεις, προσβάλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες και εξελίσσεται ταχύτατα, μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

Οι γονείς επιβάλλεται να επισκεφθούν τον παιδίατρό τους, δεδομένου ότι φέτος είναι ιδιαίτερα αυξημένα τα κρούσματα σε σχέση με την περσινή χρονιά και τα αποτελέσματα της νόσου μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι τραγικά, όπως απώλεια ακοής και ακρωτηριασμός.


Η σημασία της πρόληψης με τον εμβολιασμό

Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστικό μέτρο εναντίον της μηνιγγίτιδας, δεδομένου ότι 1/10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου ασυμπτωματικά και μπορεί να τη μεταφέρει σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών, όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.

Η ουσιαστική προστασία κατά της στη μηνιγγίτιδα τύπου Β κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013, με τον σχετικό εμβολιασμό, που προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες και δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων για ομάδες υψηλού κινδύνου ενώ, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι για να εξασφαλισθεί η θωράκιση απέναντι στη νόσο, είναι αναγκαίο να γίνουν όλες οι δόσεις του εμβολίου.

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular