Η γιόγκα ενισχύει το Ανοσοποιητικό Σύστημα μέσω του DNA



Μια πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Όσλο απέδειξε πως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γιόγκα προκαλεί ταχύτατες εσωτερικές αλλαγές σε γενετικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα αυτά συμβάλλουν αποτελεσματικά στην εξήγηση των ευεργετικών επιδράσεων αυτής της αρχαίας πρακτικής.


«Αυτά τα δεδομένα αποδεικνύουν πως όλα τα ευεργετικά (θεραπευτικά) αποτελέσματα της γιόγκα, που έχουν ήδη κατά καιρούς γίνει γνωστά στο κοινό, έχουν μια αναπόσπαστη φυσική επίδραση στον οργανισμό, σε μοριακό επίπεδο, η οποία επίδραση ξεκινά ταυτόχρονα σχεδόν με την άσκηση της πρακτικής της γιόγκα», γράφει η ερευνητική ομάδα που κατευθύνθηκε από τους Su Qu και Fahri Saatcioglu, ερευνητές στο τμήμα της Βιοεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Όσλο. Η έρευνα της ομάδας αυτής δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό περιοδικό PLOS ONE.






Οι ερευνητές μίλησαν για πρώτη φορά, πριν πέντε χρόνια, για την πιθανή μακροπρόθεσμη ευεργετική επίδραση των πρακτικών που προκαλούν χαλάρωση, όπως η γιόγκα, στην «γονιδιακή
έκφραση». Αυτός είναι ο επιστημονικός όρος για να πει κανείς πως ένα συγκεκριμένο γονίδιο είναι ενεργοποιημένο, πράγμα το οποίο πρακτικά σημαίνει πως η πρωτεΐνη, ή το προϊόν του RNA, παράγεται κανονικά. Αυτή η πρόσφατη έρευνα επιβεβαιώνει τα όσα μέχρι τώρα έχουν ειπωθεί, τα συνδέει με το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και προσθέτει επίσης πως ίσως αυτή η επίδραση προκαλείται στιγμιαία.

Η έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Όσλο βασίστηκε σε 10 άτομα, οι οποίοι εξάσκησαν την πρακτική της γιόγκα επί μια εβδομάδα στην Γερμανία. Τις πρώτες δύο μέρες, οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν ένα δίωρο ολοκληρωμένο πρόγραμμα γιόγκα που περιλάμβανε συγκεκριμένες στάσεις γιόγκα (asanas), αλλά και ασκήσεις αναπνοής (ιδίως Sudarshan Kriya) και διαλογισμό. Τις επόμενες δύο ημέρες, επένδυαν το ίδιο χρονικό διάστημα κάνοντας περιπάτους στην φύση διάρκειας μιας ώρας, ενώ την δεύτερη ώρα την περνούσαν ακούγοντας jazz ή κλασσική μουσική.

Πριν και μετά από κάθε συνεδρία, οι ερευνητές έπαιρναν δείγμα αίματος από τον κάθε συμμετέχοντα. Στην συνέχεια απομόνωναν και ανέλυαν τα μονοπύρηνα κύτταρα του περιφερικού αίματος, τα οποία παίζουν ρόλο-κλειδί στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου σώματος. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως ο περίπατος στην φύση και η χαλάρωση που προκαλείται από την μουσική άλλαζε την «γονιδιακή έκφραση» σε 38 κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Κάνοντας την σύγκριση, ανακάλυψαν πως η άσκηση της πρακτικής της γιόγκα, προκαλούσε αλλαγή στην «γονιδιακή έκφραση» 111 κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παρατηρήθηκαν 14 κύτταρα που επηρεάστηκαν και από τις δύο δραστηριότητες, πράγμα το οποίο υποδεικνύει πως «οι δύο δραστηριότητες, ως έναν βαθμό, επηρεάζουν τις ίδιες βιολογικές διαδικασίες», σημείωσε η ομάδα. Παραπέρα σημειώνουν όμως πως ο αντίκτυπος της πρακτικής γιόγκα ήταν πολύ πιο διευρυμένος, το οποίο υποδεικνύει πως αυτή η πρακτική «ίσως να επιδρά και σε άλλους τομείς πέραν της χαλάρωσης, συμπεριλαμβανομένου και του θεραπευτικού τομέα μέσω των αλλαγών που προκαλεί σε κυτταρικό επίπεδο».

Επομένως, εάν τα δικά σας ρούχα της γιόγκα μαζεύουν σκόνη στην ντουλάπα σας, αυτή η έρευνα σας παρέχει ένα κίνητρο για να τα ξεσκονίσετε. Φαίνεται πως, καλός ο περίπατος στη φύση, μα όταν μιλάμε για το ανοσοποιητικό σύστημα, η γιόγκα είναι σημαντικά καλύτερη!



Πηγές: www.psmag.com

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular