Την ώρα που οι δανειστές πιέζουν η κυβέρνηση κάνει κινήσεις καλής θέλησης

Με σαφείς εντολές η νέα διαπραγματευτική ομάδα να «ξεκλειδώσει» τα σημεία αγκάθια που χωρίζουν την Αθήνα από την τελική συμφωνία συνεδριάζουν σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια, την ίδια ώρα που στο οικονομικό επιτελείο προετοιμάζουν πυρετωδώς το πολυνομοσχέδιο, το οποίο στηρίζεται στη λίστα Βαρουφάκη. Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί και να εγκριθεί στο αυριανό απογευματινό υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες το νομοσχέδιο «σκούπα» δεν θα περιλαμβάνει κάποια έκτακτη εισφορά, όμως θα περιέχει μια σειρά από μέτρα, τα οποία έχουν ως στόχο να δείξουν στους δανειστές πως θα μπουν λεφτά στα ταμεία του κράτους.
Η βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, η είσπραξη του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και η δημοπρασία των τηλεοπτικών συχνοτήτων είναι μερικές από τις μεταρρυθμίσεις με τις οποίες η κυβέρνηση ευελπιστεί να δείξει ένα «καλό πρόσωπο» στους εταίρους για τις προθέσεις της.
Την ίδια ώρα κρατώντας τον ΕΝΦΙΑ για το 2015, αλλά και μέρος της έκτακτης εισφοράς ευελπιστεί να κερδίσει την συναίνεση των θεσμών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο πολυνομοσχέδιο θα περιέχονται και διατάξεις που έχουν συμφωνηθεί πρόσφατα στις Βρυξέλλες και προβλέπουν την αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, αλλά και την περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ.
Οι εκτιμήσεις των κυβερνητικών παραγόντων αναφέρουν, πάντως πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει θέσει ήδη τις τελικές «κόκκινες γραμμές» του πίσω από τις οποίες δεν πρόκειται να περάσει.  Εξηγούν πως ήδη έχουν γίνει αρκετά βήματα από την Ελληνική πλευρά και περιμένουν κάποιες κινήσεις καλής θέλησης και από τους δανειστές.
Μπορεί η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση να μην ευελπιστεί στην εκταμίευση ενός μεγάλου μέρους της δόσης, όμως σίγουρα περιμένουν από την ΕΚΤ μια χαλάρωση της στάσης της σε σχέση με το πλαφόν των εντόκων γραμματίων.

Το εσωκομματικό πεδίο
Πριν η διαπραγμάτευση φτάσει στους δανειστές, όπως είναι φυσικό, πέρασε ένα πρώτο crash test μέσα από το εσωκομματικό πεδίο με τον πρωθυπουργό χθες το απόγευμα να ενημερώνει την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, αλλά και το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στα στελέχη για την πορεία της διαπραγμάτευσης, τους στόχους της κυβέρνησης, αλλά και για τις επιδιώξεις των δανειστών επισημαίνοντας το ασφυκτικό πλαίσιο που βρίσκονται οι διαβουλεύσεις.
Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη της συμφωνίας αφήνοντας, όμως για μια αφορά ακόμα ανοικτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος αν η κατάληξη δεν είναι αυτή που επιθυμεί η Ελληνική πλευρά.
Με τις διαφωνίες της Αριστερής Πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πάγιες και καταγεγραμμένες, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ήπιους τόνους χθες το βράδυ η μειοψηφία εξέφρασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού. Η άποψη που φέρεται να εκφράστηκε είναι πως με βάση τις απαιτήσεις των δανειστών, αλλά και έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα η συμφωνία δεν μπορεί να είναι επωφελής, αλλά ετεροβαρής.
Ενδεικτικό του προβληματισμού που υπάρχει μέσα στο κόμμα είναι η συνεδρίαση μελών της μειοψηφίας που ακολούθησε και συνεχίστηκε αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης των οργάνων του κόμματος.
Η συζήτηση, πάντως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχισθεί και αύριο που επιστρέφει ο πρωθυπουργός από την Κύπρο, αλλά και πιθανότατα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Ασφαλώς μέχρι τότε η κυβέρνηση ευελπιστεί πως η συμφωνία, αν δεν έχει ολοκληρωθεί θα έχει ήδη δρομολογηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular