Αβραμόπουλος για μεταναστευτικό: Πρέπει να δράσουμε από κοινού, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και τα κράτη μέλη

Στην σημερινή συζήτηση της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο για το μεταναστευτικό και τις πρόσφατες τραγωδίες στη Μεσόγειο, παρουσία του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως είναι "καιρός να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Η αλληλεγγύη θα πάψει να είναι σύνθημα - θα γίνει πραγματικότητα.



 Δεν θέλουμε μια Ευρώπη-Φρούριο. Θέλουμε να προστατεύσουμε τα σύνορα και ταυτόχρονα να διευρύνουμε τις δυνατότητες  μας στην έρευνα και διάσωση των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Πρέπει να δράσουμε άμεσα".
Στην καταληκτική ομιλία του ο κ. Αβραμόπουλοις τόνισε την ανάγκη ο οργανισμός Frontex να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να ενσωματώσει το συντομότερο δυνατό όλους τους προσφερόμενους πόρους στις επιχειρήσεις «ΤΡΙΤΩΝ» και «ΠΟΣΕΙΔΩΝ».
Δεν μπορούμε να δεχτούμε απώλεια κι άλλων ανθρώπων
Συνεχίζοντας την ομιλία του τόνισε πως "είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσουμε αμέσως την κρίση. Δεν μπορούμε να δεχθούμε την απώλεια και άλλων ανθρώπων".
"Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε ζωές, αλλά η αντιμετώπιση της μετανάστευσης, δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση μιας συγκεκριμένης κρίσης ή μιας συγκεκριμένης περιοχής. Όπως πάντα έλεγα, χρειαζόμαστε μια ολιστική προσέγγιση. Για αυτό η μετανάστευση είναι μια από τις κύριες προτεραιότητες του Προέδρου Γιούνγκερ, όπως ανέφερε ο ίδιος νωρίτερα" σημειώνει ο κ. Αβραμόπουλος.
Η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στις 13 Μαΐου την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση. Η Ατζέντα θα αναπτύξει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη μετανάστευση" σημείωσε ο Έλληνας Επίτροπος.
Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για το σχέδιο της Ευρώπης, ανέφερε πως η "εφαρμογή της Ατζέντας θα έχει ευρεία γεωγραφική κάλυψη, δεδομένου ότι και άλλες περιοχές συναντούν ή θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στο μέλλον".
"Για την αντιμετώπιση των λαθρεμπόρων, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας με την βοήθεια των οργανισμών μας: EUROPOL, FRONTEX, EASO, EMSA και EUROJUST – ώστε να συγκεντρώσουμε πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας τους, τον εντοπισμό των κεφαλαίων τους, καθώς και στηρίξουμε τις προσπάθειες καταδίωξης και σύλληψης τους" σημείωσε ενώ τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.
Να εξετάσουμε το Δουβλίνο ΙΙ
Ο Έλληνας Επίτροπος όμως μίλησε και για την ανάγκη να εξεταστεί εκ νέου η συμφωνία του Δουβλίνου και σημείωσε πως αυτό αποτελεί για εκείνον "ένα ανοιχτό ζήτημα" στο οποίο πρέπει να επανέλθουμε. "Πρέπει γρήγορα να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις μας και, ταυτόχρονα, να βρούμε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις. Πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί, τόσο τα όργανα της ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη" ανέφερε και ολοκλήρωσε: "Η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση είναι η επόμενη ευκαιρία για δράση."
Δείτε το βίντεο με την ομιλία του κ. Αβραμόπουλου:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular