Η κινόα είναι ένα φυτό που καλλιεργείται στις Άνδεις εδώ και τουλάχιστον 4.000 χρόνια, ενώ οι Ίνκας την αποκαλούσαν «μητέρα όλων των σπόρων».
Οι κόκκοι της ανήκουν στο ποώδες φυτό chenopodium quinoa, που ευδοκιμεί σε κρύο και ξηρό κλίμα και θυμίζουν ρύζι ή πλιγούρι.
Μόλις μαζευτεί υπόκειται σε φυσική επεξεργασία (πλύσιμο με καθαρό νερό και στέγνωμα στον ήλιο) για να φύγει το πικρό της περίβλημα.
Αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες τροφές, καθώς έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φώσφορο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες B και Ε. Παράλληλα, είναι φτωχή σε σάκχαρα, δεν περιέχει γλουτένη, είναι εύπεπτη και συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ ελέγχει τα επίπεδα χοληστερόλης.
Έχει ουδέτερη γεύση και μπορεί να καταναλωθεί σε πολλούς συνδυασμούς.
Δείτε αναλυτικά τα οφέλη της:
Πρωτεΐνες
Έχει περισσότερες πρωτεΐνες από τα άλλα δημητριακά και είναι πλήρης πρωτεΐνη, δηλαδή περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός (οι περισσότερες πρωτεΐνες φυτικής