Προθεσμία 72 ωρών να εγκαταλείψει την Ελλάδα ο Λίβυος πρέσβης




Ανεπιθύμητος ο πρέσβης της Λιβύης, ο οποίος απελάθηκε και επίσημα από το ΥΠΕΞ, καθώς εξέπνευσε το τελεσίγραφο που του είχε θέσει από τις 2 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με φόντο τη συμφωνία της χώρας του με την Τουρκία.

Ανακοινώθηκε η απέλαση του Λίβυου πρέσβη, στον οποίο είχε δοθεί προθεσμία έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για να παραδώσει τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.


Ο Λίβυος πρέσβης προσήλθε στο υπουργείο εξωτερικών το πρωί της Παρασκευής, όπου του έγινε γνωστό ότι είναι persona non grata και, κατόπιν, του δόθηκε προθεσμία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα.

Δένδιας: Σε 72 ώρες πρέπει να εγκαταλείψει την Ελλάδα



«Σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απελασης του. Του δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και επισήμανε πως ελήφθη αφού «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει».

Ο κ. Δένδιας προσέθεσε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η απέλαση δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.


Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου η τουρκική Βουλή επικύρωσε το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης έρχεται στην Αθήνα

Εντωμεταξύ στην Αθήνα θα βρίσκεται την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ (Agila Saleh Issa Gwaider), κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα.

Αντίθετοι με τη συμφωνία Άγκυρας - Τρίπολης ο λιβυκός στρατός και η βουλή

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι στις 2 Δεκεμβρίου ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA), που ελέγχεται από το στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση εναντίον του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας «παράνομες» τις συμφωνίες που είχε προ ημερών υπογράψει ο ίδιος με τον Λίβυο ομόλογό του, Φαγέζ αλ Σαράζ, με σκοπό τη χάραξη ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο.

Tο αραβικό δίκτυο Al Arabiya, επικαλείτο τότε τη σχετική ανακοίνωση του LNA που υπογράμμιζε ότι «ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τον «κλινικό θάνατο» της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης (GNA), με επικεφαλής τον Φαγέζ αλ-Σαράζ, ώστε να υπογράψει «παράνομες» συμφωνίες που συνιστούν σοβαρό ρήγμα στο διεθνές δίκαιο και αδιαφορεί για το νόμιμα δικαιώματα άλλων χωρών της ανατολικής Μεσογείου».

Ωστόσο, σε ανάλογη τοποθέτηση είχε προβεί και ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ, με επιστολή του προς το γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο κ. Σάλεχ είχε τονίσει στον κ. Γκουτέρες πως η συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης συνιστά απειλή για το κράτος της Λιβύης, τόσο για το μέλλον όσο και την ασφάλειά της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular