Οι πρώτες πληροφορίες από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν - video

Μία ώρα και σαράντα λεπτά διήρκεσε το κρίσιμο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο χωρών στο Λονδίνο, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.




Το ραντεβού των δύο ηγετών πήγε λίγο πιο πίσω, καθώς υπήρξε καθυστέρηση στο γεύμα που παρέθεσε ο Τραμπ σε ηγέτες και στο οποίο συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα η πρώτη φράση του κ. Μητσοτάκη στον Τούρκο πρόεδρο ήταν «ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση» και του εξήγησε τον λόγο. «Ημουν με τον πρόεδρο Τραμπ».

«Το ξέρω» απάντησε απλώς ο Ερντογάν.

Δείτε το βίντεο:





Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαμηνύσει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι η τουρκική τακτική και οι προκλήσεις μόνο σε αδιέξοδα οδηγούν τις δύο χώρες.

Στο γεύμα του Τραμπ συμμετείχαν οι αρχηγοί κυβερνήσεων που υλοποιούν τον στόχο της διάθεσης 2% ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες, που έχει θέσει το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι μία από αυτές τις χώρες και για αυτό μετέχει ο κ. Μητσοτάκης. Οι υπόλοιπες χώρες είναι οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Εσθονία, η Βρετανία, Λετονία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Πολωνία.

Το tweet της τουρκικής Προεδρίας



Εικόνες από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Λονδίνο
Με μία χειραψία Ταγίπ Ερντογάν και Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε η συνάντηση των δύο.

Η χειραψία Ερντογάν-Μητσοτάκη πριν καθίσουν στο τραπέζι για τις συνομιλίες


Στην συνάντηση εκ μέρους της Ελλάδας παρευρίσκονται οι: Κυριάκος Μητσοτάκης (πρωθυπουργός), Νίκος Δένδιας (ΥΠΕΞ), Νίκος Παναγιωτόπουλος (Υπουργός Αμυνας), Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου), ενώ εκ μέρους της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Πρόεδρος),Μπιναλί Γιλντιρίμ (Πρωθυπουργός), Χουλούσι Ακάρ (υπουργός Αμυνας), Μεβλούτ Τσαβούσογλου (ΥΠΕΞ), Μπεράτ Αλμπαϊράκ (υπουργός Οικονομικών).


Οι αντιπροσωπίες Ελλάδας-Τουρκίας

Οι φωτογραφίες του προσωπικού φωτογράφου του Ελληνα Πρωθυπουργού από την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν:




Το tweet του Νίκου Δένδια
«Στη συνάντηση του Έλληνα Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της επετειακής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στο Λονδίνο», έγραψε ο Νίκος Δένδιας, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.



Η ΕΕ τα «χώνει» στην Τουρκία: Δημοσιοποιήστε το μνημόνιο, σεβαστείτε κυριαρχικά δικαιώματα

Η συνάντηση γίνεται εν μέσω αντιδράσεων από ΕΕ, Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Μόσχα για το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.

Η ΕΕ διά της Κομισιόν ζητά την άμεση δημοσιοποίηση του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η Τουρκία χρειάζεται να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών – μελών της ΕΕ, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει το συμβούλιο Κορυφής, με πλέον πρόσφατο το κείμενο συμπερασμάτων του Ιουνίου του 2019».

Στην ίδια ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν καλεί την Άγκυρα να γνωστοποιήσει τις λεπτομέρειες του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. «Το διμερές μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Αναμένουμε το κείμενο να δημοσιοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Μπαράζ αντιδράσεων στη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης
Η αντίδραση έρχεται μια μέρα μετά το σχόλιο της Ουάσιγκτον για την πρωτοβουλία της Τουρκία. «Προκλητικό» χαρακτήρισε συγκεκριμένα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών.

Αποστάσεις από τις κινήσεις Ερντογάν στη Μεσόγειο πήρε και η Μόσχα, δια της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, που ζήτησε από την Τουρκία να μην οξύνει την κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular