Οι καλύτερες Χριστουγεννιάτικες Συνταγές - Μέρος:1ο

1 Δεκεμβρίου σήμερα, και αν δεν είναι η επίσημη ημέρα για να αρχίσουμε να μετράμε αντίστροφα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, τότε δεν ξέρω ποια είναι!



Το Christmas Mood is ON, τα playlists με τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια είναι έτοιμα και παίζουν, οι περισσότεροι έχουμε στολίσει το σπίτι, αλλά οι food lovers έχουμε αρχίσει να ψάχνουμε συνταγές για τις γιορτινές αυτές μέρες! Από τις παραδοσιακές που μας φέρνουν παιδικές αναμνήσεις μέχρι και τις πιο "πειραγμένες" που θέλουμε τόσο πολύ να δοκιμάσουμε!

Ας δούμε μερικές από τις πιο χριστουγεννιάτικες, γιορτινές, νόστιμες, και comforting συνταγές που κυκλοφορούν!

Ας ξεκινήσουμε με τα κλασικά, παραδοσιακά, ελληνικά γλυκά, όπου όπως και στα περισσοτερα γλυκά πρωταγωνιστούν τα μπαχαρικά. Ξέρεις πως τα χριστούγεννα είναι εδώ όταν το σπίτι μυρίζει κανέλα και γαρύφαλλο... χμμ... και σοκολάτα!



1. Τα μελομακάρονα του Άκη Πετρετζίκη 
(όποιες συνταγές έχω δοκιμάσει από το site του, πραγματικά, βγαίνουν και είναι απαιχτες!)



Συστατικά
akis petretzikis - xristougenna Για το σιρόπι

500 γρ. νερό
800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. μέλι
3 στικ κανέλα
3 γαρίφαλα
1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση

Μείγμα 1

400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
400 γρ. σπορέλαιο
180 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
2-3 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
ξύσμα, από 2 πορτοκάλια

Μείγμα 2

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
Για το σερβίρισμα

μέλι
καρύδια

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι


  • Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός απο το μέλι, να βράσουν.
  • Σημειώστε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από τον φούρνο.
  • Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.


Για τα μελομακάρονα


  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
  • Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα.
  • Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2. 
  • Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα. 
  • Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια. 


Δείτε το βίντεο της συνταγής και tips για να έχετε τα καλύτερα μελομακάρονα ΕΔΩ


2.  Παραδοσιακοί κουραμπιέδες (ναι, από τον Άκη!)

akis-petretzikisΣυστατικά

500 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
220 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κ.γ. βανίλια σε σκόνη
1 κ.γ. ανθόνερο
1/2 κ.γ. λικέρ πικραμύγδαλο
200 γρ. αμύγδαλο φιλέ, ανάλατο, καβουρδισμένο
900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 πρέζα αλάτι

Για τη σύνθεση

1 κ.σ. ανθόνερο

300 γρ. ζάχαρη άχνη

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό για 10-15 λεπτά να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε τη βανίλια σε σκόνη, το ανθόνερο, το λικέρ πικραμύγδαλο και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ.
  • Σπάμε το αμύγδαλο με τα χέρια μας για να το κάνουμε τρίμμα και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ.
  • Ανακατεύουμε το μείγμα με μια κουτάλα, πολύ απαλά για να μην πέσει ο όγκος του μείγματος. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
  • Πλάθουμε μπαλάκια 30 γρ. το κάθε ένα και μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Πιέζουμε ελαφρά στο κέντρο με το δάχτυλό μας και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλο το μείγμα.
  • Βάζουμε μια στρώση από τους κουραμπιέδες στην πιατέλα σερβιρίσματος, ψεκάζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλους τους κουραμπιέδες και σερβίρουμε.


3. Δίπλες (του Άκη Πετρετζίκη είπαμε! Είναι οι καλύτερες! 😋)

Συστατικά
akis-petretzikis-syntages
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
5 αβγά, μεσαία
1 πρέζα αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
σπορέλαιο, αρκετό για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι

800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
800 γρ. νερό
χυμό, από 1 λεμόνι
2 στικ κανέλα
50 γρ. μέλι

Για το σερβίρισμα

μέλι
κανέλα, τριμμένη
καρύδια, σπασμένα

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Βάζουμε το αλεύρι, τα αυγά, αλάτι, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
  • Στη συνέχεια ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να σφίξει η ζύμη μας.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μπαλάκια, τυλίγουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο από 2-12 ώρες (όσο περισσότερο τόσο καλύτερα).
  • Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι με τον πλάστη σε μία αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, αλευρώνουμε συνεχώς για να μην κολλήσει στον πάγκο. Εδώ θέλει αρκετή υπομονή καθώς το ζυμάρι μας στα πρώτα 2 λεπτά θα δυσκολεύεται πολύ να ανοίξει, αλλά όσο δουλεύουμε με τον πλάστη το ζυμάρι μας τόσο θα μαλακώνει και στο τέλος θα ανοίγει πολύ εύκολα. (αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μηχάνημα που ανοίγει τη ζύμη για τα σπιτικά ζυμαρικά.)
  • Mε τον πλάστη ανοίγουμε μια μεγάλη λωρίδα πλάτους 10-15 εκ. πολύ λεπτή και κόβουμε μετά  σε μήκος 20-25 εκ. Δηλαδή (25x15 εκ.).
  • Αυτό το κομμάτι το βάζουμε όπως είναι σε τηγάνι με μπόλικο καυτό λάδι και με τη βοήθεια 2 κουταλιών το τυλίγουμε ρολό καθώς τηγανίζουμε.
  • Τηγανίζουμε σε αρκετό σπορέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα για περίπου 2 λεπτά, προσέχοντας να βάζουμε λίγες κάθε φορά για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
  • Στην αρχή θα είναι δύσκολο να τους δίνουμε το κατάλληλο σχήμα αλλά σιγά σιγά θα το βρούμε.
  • Αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και βάζουμε τις δίπλες μας σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

Για το σιρόπι

  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό και την κανέλα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Βράζουμε για 5 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το μέλι και αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Σιροπιάζουμε τις δίπλες στο καυτό σιρόπι για 2 λεπτά κάθε μια.
  • Σερβίρουμε με μέλι, κανέλα και καρύδια.

4. Μπακλαβάς με καρύδια και αμύγδαλα (εδώ θα σας μεταφέρουμε μια συνταγή του Δημήτρη Σκαρμούτσου)
Αυτή τη φορά θα προδώσουμε τον κύριο Πετρετζίκη, γιατί αυτή η συνταγή είναι αυτή που έκανε η γιαγιά μου, η μητέρα μου και εγώ φυσικά...

Υλικά
Για τον μπακλαβά:  

450 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
225 γρ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα
½ φλ. ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλα
450 γρ. (11-12) φύλλα κρούστας, ξεπαγωμένα
225 γρ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο

Για το σιρόπι:

2 φλ. νερό
1 ½ φλ. ζάχαρη
10 καρφάκια γαρύφαλλο
½ λεμόνι, χυμός

Διαδικασία
Για τον μπακλαβά:

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, την κανέλα, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 C.
  • Παίρνουμε τα φύλλα κρούστας και τα ανοίγουμε στον πάγκο εργασίας.
  • Με ένα πινέλο αλείφουμε με βούτυρο το εσωτερικό και τα τοιχώματα ενός ορθογώνιου ταψιού.
  • Στρώνουμε στο ταψί 4 φύλλα αλειφοντας τα ενδιάμεσα με λιωμένο βούτυρο.
  • Απλώνουμε ομοιόμορφα τη μισή ποσότητα από το μείγμα των καρυδιών-αμυγδάλων σε μια στρώση.
  • Βουτυρώνουμε τα υπόλοιπα 4 φύλλα της συσκευασίας και τα βάζουμε από πάνω.
  • Απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη ποσότητα από το μείγμα των καρυδιών-αμυγδάλων σε μια στρώση και  καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με λιωμένο βούτυρο.
  • Περνάμε το τελευταίο φύλλο με λίγο βούτυρο ακόμα.
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την πρώτη στρώση των φύλλων φροντίζοντας να μην περάσουμε στις επόμενες στρώσεις.
  • Ψήνουμε τον μπακλαβά στο προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά, μέχρι το φύλλο να ροδίσει.

Για το σιρόπι:

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε τα γαρύφαλλα και σιγοβράζουμε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά για 20 λεπτά, μέχρι το σιρόπι να πήξει ελαφρά.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρούμε τα γαρύφαλλα.
  • Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και να δέσει.
  • Μόλις αποσύρουμε τον μπακλαβά από το φούρνο και ενώ είναι ακόμη ζεστός, τον περιχύνουμε ομοιόμορφα με το σιρόπι.
 Δείτε περισσότερες νοστημιές από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο ΕΔΩ


5. Χριστουγεννιάτικος Καφές (γιατί... γιατί όχι;)

Εσπρέσο με γάλα και αλμυρή καραμέλα


Υλικά
• 60ml espresso
• ½ φλιτζάνι ατμισμένο γάλα
• 1 κ.γ. ακατέργαστη καστανή ζάχαρη
• 2 κ.σ. σιρόπι αλμυρής καραμέλας
• μια πρέζα ανθό αλατιού (ή λίγο χοντρό αλάτι)

Γαρνιτούρα:

• Σαντιγί 
• Σως καραμέλας 
• Κακάο

Διαδικασία:

  • Σε κούπα της επιλογής σας, ρίχνετε τον εσπρέσο και τον ανακατεύεται με τη ζάχαρη και την αλμυρή καραμέλα.
  • Προσθέτετε το γάλα και το αλάτι στον καφέ σας.
  • Γαρνίρετε με την σαντιγί και το κακάο
  • (μπορείτε βέβαια να προσθέσετε κάτι διαφορετικό, όπως κανέλα, ή μοσχοκάρυδο, ή ακόμη και θρυμματισμένη καραμέλα)


Μείνετε συντονισμένοι στο GREEK NEWS TODAY γιατί έρχονται κι άλλες συνταγές, γλυκές και αλμυρές... 



επιμέλεια άρθρου, συλλογή συνταγών: 
Βασιλική-Όλγα Στεργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular