Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην ισχύει η συμφωνία με τη Λιβύη

«Θεωρώ χρέος μου να μιλήσω για τα ελληνοτουρκικά», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, όπου συζητείται το φορολογικό νομοσχέδιο.



«Άκυρο» και «χαρτί χωρίς ισχύ» χαρακτήρισε το προκλητικό μνημόνιο που υπογράφηκε από την Τουρκία και τη Λιβύη, και το οποίο «πέρασε» την Πέμπτη από την τουρκική Εθνοσυνέλευση και διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην ισχύσει».

«Μπορεί χτες στην τουρκική βουλή να ενέκριναν ένα χαρτί που έγραψαν μόνοι τους, αλλά δεν το αναγνωρίζει κανείς και θα καταρρεύσει. Δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση για
να το επικυρώσει στη Λιβύη», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού διευκρίνισε ότι θα κάνει μία «ψύχραιμη αποτύπωση της κατάστασης», γνωστοποίησε ότι η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο επικεντρώθηκε σε δύο κρίσιμα μέτωπα.

«Πρώτο ήταν η επιθετική στάση της Τουρκίας, που μετά τις παράνομες ενέργειες στην Κυριακή ΑΟΖ, απλώνεται και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου», είπε.

Δείτε την ομιλία του Πρωθυπουργού:



Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα κείμενα που επικαλείται η γειτονική χώρα για τις θαλάσσιες ζώνες, σημείωσε πως «ούτε παράγουν νομικό αποτέλεσμα, ούτε πρόκειται να κυρωθούν. Όχι μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα, καταργώντας από το χάρτη ελληνικά νησιά, αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε μία πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση. ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, Αίγυπτος και Ισραήλ καταδίκασαν τη στάση της Τουρκίας».

Υπογράμμισε, ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μην περάσει αυτή η συμφωνία και σημείωσε ότι το θέμα θα τεθεί και στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Είμαι βέβαιος ότι η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος, που υπερασπίζεται τα δίκαια εθνικά της δικαιώματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular