Οι φακές Beluga ή αλλιώς μαύρες φακές είναι μικρές σπυρωτές φακές και παραμένουν σπυρωτές ακόμα και μετά το βράσιμο. Χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερη γεύση που έχουν καθώς και από την ιδιότητα τους να είναι πιο ευκολοχώνευτες από τις υπόλοιπες φακές (καφέ, κίτρινη, πράσινη, κόκκινη) .
Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και είναι πλούσιες σε σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες Β, φυλλικό οξύ και μέταλλα. Μια κούπα μαύρες φακές περιέχει 8mg σίδηρο, δηλαδή περίπου την μισή ημερήσια προτεινόμενη ποσότητα για τις γυναίκες. Με περίπου το 30% των θερμίδων τους να προέρχεται από πρωτεΐνες, οι φακές έχουν το τρίτο υψηλότερο επίπεδο πρωτεΐνης, κατά βάρος, συγκριτικά με οποιουδήποτε άλλο οσπρίου ή παξιμάδι, μετά τη σόγια και την κάνναβη.