Υλικά συνταγής
450 γρ. ψίχα από ασπρισμένα αμύγδαλα
250 γρ. βούτυρο και λίγο επιπλέον για τη φόρμα
250 γρ. κουβερτούρα σπασμένη σε μικρά κομματάκια
250 γρ. ζάχαρη
6 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
2-3 κουταλιές κονιάκ
λίγο αλεύρι για τη φόρμα
ζάχαρη άχνη και νιφάδες άσπρης σοκολάτας για το γαρνίρισμα τριμμένη
Εκτέλεση συνταγής
Καβουρντίζετε τα αμύγδαλα σε αντικολλητικό τηγάνι και τα θρυμματίζετε στο μικρό μπλέντερ. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 °C. Ρίχνετε σε αντικολλητικό κατσαρολάκι τη σπασμένη κουβερτούρα και το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια.
Ζεσταίνετε το μείγμα σε μπεν μαρί και ανακατεύετε με ξύλινο κουτάλι μέχρι να αποκτήσετε μια κρέμα λεία και ομοιογενή. Προσθέτετε στο μείγμα της σοκολάτας τα αμύγδαλα και κατόπιν έναν έναν τους κρόκους των αυγών.
Χτυπάτε τα ασπράδια με το μίξερ σε σφιχτή μαρέγκα, προσθέτετε κουταλιά κουταλιά τη ζάχαρη, χτυπώντας πάντα με το μίξερ. Ανακατεύετε τη μαρέγκα με το μείγμα σοκολάτας με ξύλινο κουτάλι και κυκλικές κινήσεις. Στο τέλος προσθέτετε το κονιάκ.
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια φόρμα διαμ. 22-24 εκ. με κινητά τοιχώματα και την πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Απλώνετε μέσα το μείγμα του κέικ και το βάζετε στο φούρνο. Ψήνετε για 40-45΄. Ξεκολλάτε με μαχαίρι τα τοιχώματα και αφαιρείτε το στεφάνι της φόρμας. Πασπαλίζετε με άχνη και γαρνίρετε με τη λευκή σοκολάτα.