Στον αστρερισμό της πόλωσης και των ανοιχτών πολιτικών εχθροπραξιών μπαίνει η κούρσα για την ηγεσία της κεντροαριστεράς, στον απόηχο του πρώτου debate μεταξύ των εννέα υποψηφίων αλλά και των δημοσκοπήσεων που δείχνουν σκληρή μάχη για την δεύτερη θέση.
Η επόμενη μέρα του debate – το οποίο ήταν μάλλον άνευρο και χωρίς εκπλήξεις – βρίσκει τον Γιώργο Καμίνη και τον Σταύρο Θεοδωράκη σε ανοιχτή σύγκρουση, με τον δήμαρχο Αθηναίων να καταγγέλλει «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι» ανάμεσα στις ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.
Το έναυσμα έδωσε η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη, κατά την χθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση
των υποψηφίων, ότι ο ίδιος και η Φώφη Γεννηματά έχουν ήδη συμφωνήσει να μην προχωρήσουν στην διάλυση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή του νέου αρχηγού. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι έχει κάνει μια «τολμηρή συμφωνία» με την Φώφη Γεννηματά με βάση την οποία “ο νέος αρχηγός θα έχει το τιμόνι της παράταξης και θα καθοδηγεί τις δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες». «Οι κοινοβουλευτικές ομάδες», πρόσθεσε, «δεν διαλύονται θα ήταν δώρο για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»
«Το έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Θεοδωράκη και όταν δίνω τον λόγο μου τον τηρώ απόλυτα», επιβεβαίωσε από την πλευρά της και η Φώφη Γεννηματά, για να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Γιώργου Καμίνη, στην αρχή μέσω twitter και στην συνέχεια με μια αιχμηρή δήλωσή του. «Δυστυχώς ακούσαμε για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, περί μη διάλυσης των ΚΟ. Οι πολίτες έχουν γυρίσει σε αυτά την πλάτη εδώ και καιρό», έγραψε στον λογαριασμό του ο Γιώργος Καμίνης, ενώ λίγο αργότερα δήλωσε: «Χθες με την ομολογία της κυρίας Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη περί συμφωνίας, αποκαλύφθηκε ότι, για κάποιους στόχος δεν είναι η διεύρυνση της δημοκρατικής παράταξης αλλά η διατήρηση των μικρών ελεγχόμενων σχημάτων και μηχανισμών».
Η δήλωση αυτή πυροδότησε νέο γύρο αντιπαράθεσης με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου απέδωσε στον δήμαρχο Αθηναίων «επικινδυνες απόψεις, που δεν έχουν σχέση με την παράδοση του δημοκρατικού χώρου». «Είναι προσβλητικό να χρησιμοποιεί κάποιος ενα επιχείρημα δημοκρατίας για τον εαυτό του και όχι για τους άλλους», πρόσθεσε ρωτώντας: «Πως ο ίδιος θα μείνει στον Δήμο επειδή έχει τη ψήφο των πολιτών και δύο κόμματα θα διαλυθούν.;.. Η ψήφος του κόσμου στο Ποτάμι και τη ΔΗΣΥ δε μπορεί να πεταχτεί στα σκουπίδια».
Αιχμηρός, πάντως γτια τη συμφωνία Γεννηματά – Θεδοωράκη ήταν και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος στη διάρκεια του debate, είπε «πήρα το μήνυμά μου ότι οι δύο τα έχουν συμφωνήσει ερήμην των υπολοίπων». Κατά της μη διάλυσης των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού τάχθηκε και ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος δήλωσε: «Δεν μπορώ να δεχθώ ειλημμένες αποφάσεις, κάπου, κάπως. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της νέας παράταξης πρέπει να είναι μία και ενιαία. Κάθε άλλη εξέλιξη θα είναι πολύ κακή για τους πολίτες που θα έρθουν να ψηφίσουν».
Η δημοσκόπηση της Prorata
Η σύγκρουση Θεοδωράκη – Καμίνη ήρθε την ώρα που η τελευταία δημοσκοπηση για την εκλογή αρχηγού στην κεντροαριστερά, η έρευνα της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών, δίνει ευρύ προβάδισμα στη Φώφη Γεννηματά και μάχη στήθος με στήθος για την δεύτερη θέση.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Φώφη Γεννηματά προηγείται με ποσοστό 25%. Σε ό,τι αφορά την δεύτερη θέση που οδηγεί στην τελική αναμέτρηση του δεύτερου γύρου, ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει ποσοστό 11%, ο Σταύρος Θεοδωράκης 10,5% και ακολουθεί ο Γιώργος Καμίνης με 9%. Στους υπόλοιπους υποψηφίους 6% παίρνει ο Γιάννης Μανιάτης, 3% ο Γιάννης Ραγκούσης, στο 1% βρίσκονται οι Κωνσταντίνος Γάτσιος και Δημήτρης Τζιώτης και στο 0,5% ο Απόστολος Πόντας. Το ποσοστό των αναποφάσιστων βρίσκεται στο 33%.
Εάν πάντως αυτό μπορεί να σημαίνει κάτι για την ευρύτερη απήχηση του εγχειρήματος του νέου φορέα, ιδιαίτερα χαμηλά ήταν τα ποσοστά τηλεθέασης του χθεσινού debate στην ΕΡΤ, τα οποία κατά μέσο όρο κινήθηκαν περί το 3%.