Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο Πολ Τόμσεν μίλησε για την Ελλάδα και τη σκληρή λιτότητα που προκάλεσε «κοινωνική δυστυχία».
Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ στην Ευρώπη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα ελληνικά ομόλογα, στα φορολογικά βάρη που κλήθηκαν να σηκώσουν οι Ελληνες, αλλά και στις περικοπές των συντάξεων, με τις οποίες συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Πρέπει να αναπνεύσουν οι Έλληνες»
Ο κ. Τόμσεν σημειώνει πως η επέκταση των ωριμάνσεων στο θέμα του ελληνικού χρέους αρκεί, αλλά θα πρέπει να είναι σημαντική, «όχι όμως και 100 χρόνια. Αυτό που ζητάμε είναι χώρος για τους Έλληνες να αναπνεύσουν, ώστε να ολοκληρώσουν τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται και να ανακάμψουν».
Μάλιστα διαβεβαιώνει ότι οι Αυστριακοί πολίτες θα πάρουν όλα τα δανεικά πίσω. «Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, κατάφερε εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή. Τώρα η χώρα χρειάζεται μεγαλύτερες προθεσμίες για να αποπληρώσει τα χρέη της και μία περίοδο στην οποία θα επωφεληθεί από μορατόριουμ πληρωμών.
«Οι ελληνικές κυβερνήσεις ευθύνονται για τη λιτότητα, όχι το ΔΝΤ»
Απαντώντας για τη σκληρή λιτότητα που έπληξε την Ελλάδα, ο Πολ Τόμσεν διαφώνησε με τον Αυστριακό δημοσιογράφο που τον κατέστησε υπεύθυνο για τις περικοπές και την «κοινωνική δυστυχία».
Το στέλεχος του ΔΝΤ προσπάθησε να αποποιηθεί την ευθύνη δείχνοντας στην κατεύθυνση των ελληνικών κυβερνήσεων: «Ξέρετε, αυτό είναι η ειρωνεία του πράγματος: για κάποια χρόνια ήμασταν εμείς που απαιτούσαμε μικρότερη δημοσιονομική προσαρμογή. Είναι άδικο να επιρρίπτεται σε εμάς η ευθύνη. Από το πρώτο πρόγραμμα της Ελλάδας το 2010 έχουν αλλάξει πολλά. Οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει με τους Έλληνες σε αυστηρούς στόχους, μη αναγκαίους και φιλόδοξους, που οδήγησαν σε μεγάλες περικοπές. Εμείς ως ΔΝΤ το αποδεχθήκαμε. Έπειτα από κάποια στιγμή, όμως, όταν τα νούμερα ξεκίνησαν να εκτροχιάζονται όλο και περισσότερο από τους στόχους, υποδείξαμε ότι κάτι είναι στρεβλό. Είχαμε πει τότε ότι χωρίς επιπρόσθετα μέτρα, αυτά που συμφωνήσατε δεν μπορούν να επιτευχθούν. Γι αυτό υπάρχει ίσως η αντίληψη ότι αυτοί είναι στόχοι που θέσαμε εμείς. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει».
«Ο Τσίπρας συμφώνησε για τις περικοπές των συντάξεων»
Παράλληλα, όπως σημειώνει ο κ. Τόμσεν, το ΔΝΤ πάντα ήταν κατά της αύξησης της φορολογίας.
«Πάντα επιχειρηματολογούσαμε ότι η στρατηγική της αύξησης των φορολογικών βαρών δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα εάν δεν διευρυνθεί η φορολογική βάση. Οι φορολογικές διοικήσεις στην Ελλάδα έχουν αποτύχει δραματικά γιατί δεν έχουν κάνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλη μία ανησυχία αφορά τις συντάξεις: προκειμένου να μην τις μειώσουν, οι ελληνικές κυβερνήσεις αποδέχθηκαν σχεδόν κάθε άλλη περικοπή δαπάνης. Στο σημείο όμως που δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα στα νοσοκομεία και η αστυνομία να λέει ότι δεν έχει χρήματα για να αλλάξει λάστιχα στα περιπολικά! Γενικά οι δαπάνες συγκρατήθηκαν με έναν μη διατηρήσιμο τρόπο. Γι' αυτό και εμείς, ως ΔΝΤ, απαιτούμε εδώ και χρόνια μεταρρυθμίσεις τόσο στη φορολογία όσο και στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Και τελικά η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τσίπρα επιτέλους συμφώνησε».
Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, δεν υπήρχε εναλλακτική στις περικοπές, αφού δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ο προϋπολογισμός του ελληνικού κράτους. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι ίσως θα έπρεπε να είναι μικρότερες.