Εξηγήσεις για το κόστος και τις λεπτομέρειες της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τα F16 έδωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας και σε κατηγορίες που διατυπώνονται στον Τύπο σχετικά με τα αντισταθμιστικά οφέλη (AΩ) τα οποία διαχρονικά υπήρξαν παράθυρο για διακίνηση μιζών, είπε ότι από εδώ και στο εξής καταργούνται, και μόνο στοχευμένες
και κοστολογημένες εξαιρέσεις θα υπάρξουν εάν πρόκειται για να βοηθηθεί η ΕΑΒ (υποκατεσκευές, κλπ).
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του με μια γενικότερη αποτίμηση του ταξιδιού στις ΗΠΑ παρουσιάζοντας τα απτά και χειροπιαστά αποτελέσματα της επίσκεψής του στο Σικάγο και την Ουάσιγκτον. Απτό αποτέλεσμα είπε είνα:
το γεγονός οτι για πρώτη φορά ακούσαμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μιλά δημόσια για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους και να δεσμεύεται για στενή παρακολούθηση του θέματος αυτού, είπε ο πρωθυπουργός στην Βουλή στη συζήτηση για τα αντισταθμιστικά των F-16 και την βάση της Σούδας και πρόσθεσε: "Απτό αποτέλεσμα η δήλωση του ότι η ελληνική οικονομία στέκεται στα πόδια της.
η σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ των υπουργών μας για επενδύσεις στην Ελλάδα.
η ανακοίνωση για κατασκευή σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη ενώ είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη που ανοίγει τις πύλες της για εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου.
η αναγνώριση ότι η επόμενη ΔΕΘ που τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ θα αποτελέσει σημείο καμπής για τις αμερικανικές επενδύσεις.
η αναγνώριση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.
η διαβεβαίωση από πλευράς της διευθύντριας του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα πέρασε τον κάβο, ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα και ότι θα κρατήσουν εποικοδομητική στάση στις διαπραγματεύσεις για την γ' αξιολόγηση".
Ανάγκη αναβάθμιση των F16... χθες
Ακολούθως ο πρωθυπουργός πέρασε στο κυρίως σκέλος απαντώντας στην ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη.
Ως προς την αναγκαιότητα της πρωτοβουλίας για την αναβάθμιση των F16 σημείωσε πως η κρίση από την οποία βγαίνουμε δεν πρέπει να έχει κόστος αναντίστρεπτο στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας αποτρεπτική ικανότητα της χώρας – μάλιστα ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει συνολικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση του στρατεύματος και της αναβάθμισης και συντήρησης του εξοπλισμού.
Σε αυτή την εποχή, οι προκλήσεις είναι πολλές και η εγρήγορση πρέπει να είναι διαρκής, τόνισε.
Όσο για το θέμα των μαχητικών ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει διατυπώσει επιτακτικό αίτημα για τον εκσυγχρονισμό των συστημα΄των τους ήδη από το 2009. Όπως είπε ο κίνδυνος ήταν «αν δεν δράσουμε τώρα μπορεί την επόμενη πενταετία η πολεμική αεροπορία να χάσει ένα σημαντικό μέρος της αποτρεπτικής της ισχύος». «Έχει κριθεί ότι είναι αναγκαία η αναβάθμιση του στόλου χθες», πρόσθεσε. Αναφορικά με την αναβάθμιση εξήγησε ότι θα ενσωματωθούν στα υπάρχοντα νέες τεχνολογίες ώστε να είναι «διαλειτουργικά» με τα μαχητικά 5ης γενιάς. Οι επιλογές που είχαμε, είπε, ήταν είτε να ακούσουμε τις συστάσεις των αξιωματικών της πολεμικής αεροπορίας ή να τις αγνοήσουμε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.
Το κόστος υπό διαρπαγμάτευση - Δε θα υπάρξουν ΑΩ
Αναφορικά με το κόστος της συμφωνίας ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτό θα ενταχθεί στην ήδη υπάρχουσα προϋπολογισμένη δαπάνη για τους εξοπλισμούς του υπουργείου Άμυνας, επομένως δεν πρόκειται καν για νέα δαπάνη και πόρρω απέχει από το να είναι «η αγορά του αιώνα» όπως κατηγορήθηκε η κυβέρνηση από διάφορες διαρροές και ΜΜΕ.
Ειδικότερα ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι σαφής θέση της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων είναι ότι λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας καθίσταται αβέβαιη ή αδύνατη η πιθανότητα αναβάθμισης των μαχητικών στο μέλλον και πολύ ακριβότερη.
Στη συνέχεια εξήγησε τη διαδικασία:
Από τις ένοπλες δυνάμεις στάλθηκε ένα letter of request προς τις ΗΠΑ και ζητήθηκε τιμή προσφοράς για την αναβάθμιση του συνόλου του στόλου ή μέρους του στόλου. Η επίσημη επιστολή αναμένεται από τις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες και όταν θα έρθει στο υπουργείο Άμυνας θα τεθεί υπόψη των ενδιαφερόμενων.
Στις ΗΠΑ, είπε ο πρωθυπουργός, η κυβερνητική αποστολή έμαθε το περιεχόμενο της επιστολής, το οποίο δεν έχει έρθει επισήμως, αναμένεται περί τις αρχές Νοεμβρίου.
Σημείωσε επίσης ότι το σύνολο των αεροσκαφών για το οποίο ζητήθηκε Letter of request ήταν 123 αεροσκάφη για τα οποία η αμερικανική πλευρά ζήτησε από το Κογκρέσο μια έγκριση προκειμένου να γίνει διαπραγμάτευση. Η έγκριση ανέρχεται στα 2,4 δις δολ ή περίπου 2 δις ευρώ, ποσό πάνω στο οποίο «εδώ στήθηκε η σπέκουλα, από κάποιους που από άγνοια ή δόλο μίλησαν για σπατάλη και συμφωνάι του αιώνα
Δεν υπάρχει συμφωνία αλλά αίτημα και διαπραγμάτευση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και εξηγώντας περαιτέρω είπε πως το Κογκρέσο εγκρίνει το ανώτατο ποσό που μπορεί να φτάσει η συμφωνία, όμως το ποσό που μπορεί να διαθέσει η Ελλάδα – και αυτό το έχει καταστήσει σαφές στην άλλη πλευρά - είναι 1,1 δις ευρω και μάλιστα ελήφθησαν διαβεβαιώσεις ότι η πληρωμή θα γίνει σε βάθος δεκαετίας, περίπου 100 εκ το χρόνο.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι αυτή δεν είναι καινούρια πρακτική και παρέπεμψε στην Υπουργία Σπ. Σπηλιωτόπουλου όπου από 3,6 δις, έγινε παραλαβή για 1,7 δις.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο καυτό ζήτημα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων όπως λέγονται και για τα οποία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στο παρελθόν «μόνο κατ’ ελάχιστον έχουν δικαιολογήσει τον τίτλο, γιατί μονάχα ένα μικρό μέρος του αξιοποιήθηκε για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας». Μέσα από την «κερκόπορτα» των ΑΩ διακινήθηκαν μίζες, στήθηκαν μηχανισμοί διασπάθισης δημοσίου χρήματος. «Θα είμαι ξεκάθαρος, δεν πρόκειται να περιλάβουμε στην εν λόγω συμφωνία και στην κάθε συμφωνία από εδώ και στο εξής ΑΩ. Τα λάθη του παρελθόντος δε θα τα κάνουμε. Με μια πιθανότητα εξαίρεσης σε ό,τι αφορά την ΕΑΒ αλλά κι εκεί συγκεκριμένα και κοστολογημένα, για να ωφεληθεί η βιομηχανία». «Εμείς θα επιδιώξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του κόστους, τιμούμε το τελευταίο ευρώ του φορολογούμενου» κατέληξε.