Περίεργη δεκτικότητα» απέναντι στην αμερικανική πλευρά καταλόγισε στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι πήγε στον Λευκό Οίκο μόνο για να δώσει.
Αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των αεροσκαφών F16, ο κ. Θεοδωράκης, πλην των ερωτημάτων που έθεσε προς τον πρωθυπουργό για το κόστος και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος, αλλά και τα ανταλλάγματα που ζητήθηκαν για την
επέκταση της βάσης της Σούδας, ρώτησε για το ποιός θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Αναφερόμενος στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αμερική, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι έδειξε μια περίεργη και για εκείνον και το κόμμα του, δεκτικότητα στην άλλη πλευρά, υποστηρίζοντας πως δεν έθεσε κανένα αίτημα και «ερμήνευσε» τη στάση αυτή ή λόγω του ότι ένιωσε δέος απέναντι στην υπερδύναμη, ή πήγε απροετοίμαστος ή με τα πολλά «ναι» προσπάθησε να καλύψει τις αντιαμερικανικές εμμονές του παρελθόντος.
«Πόσα είναι τα λεφτά, ποιές είναι οι υποσχέσεις για την Σούδα και ποιός θα πάρει τις αποφάσεις, ο κ. Καμμένος ή ένα Εθνικό Συμβούλιο, όπως έχουμε προτείνει;» έθεσε το ερώτημα ο κ. Θεοδωράκης.
«Είπατε πως πρέπει να αναβαθμιστεί η βάση της Σούδας. Τί εννοείτε; Ήδη από τον Αύγουστο συναινέσατε σε μια παράταση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - Αμερικής. Με ποιά ανταλλάγματα, με ποιές εγγυήσεις για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Ταυτοχρόνως μιλήσατε για τον εκσυγχρονισμό των F16. Για τί ποσό τελικώς μιλάμε; Πού θα βρεθούν τα λεφτά και σε βάρος ποιών στρωμάτων της κοινωνίας και ποιάς πολιτικής; Με ποιό τίμημα σε πόσα χρόνια και με ποιούς ρυθμούς ειδικά σε περίοδο κρίσης έπρεπε να απαντήσετε στο εσωτερικό, πριν φανείτε τόσο γαλαντόμος στο εξωτερικό", ανέφερε απαυθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα ο κ. Θεοδωράκης και τον κάλεσε αν έχει απαντήσεις να της δώσει τώρα στην Βουλή.
«Εμείς, δεχόμαστε ότι επείγει ο εκσυγχρονισμός του στόλου των αεροσκαφών μας, άρα τότε δεν πρέπει να κάνουμε χρήση του διαπραγματευτικού χαρτιού της Σούδας; Μιλάμε για ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού δεκαετίας. Δεν είναι πολύ. Εύλογα μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι μια καλύτερη διαπραγμάτευση, πιο επίμονη, θα έφερνε επιτάχυνση του προγράμματος, μείωση του κόστους και μεταφορά τεχνογνωσίας. Ωστόσο οι ελληνικές βιομηχανίες είναι απούσες από το πρόγραμμα, δεν έπρεπε να εξασφαλιστεί εξαρχής η ουσιαστική συμμετοχή τους; Διότι έτσι θα εξοικονομήσουμε χρήματα που μπορούν να κατευθυνθούν σε άλλες δαπάνες και άλλους εξοπλισμούς. Είναι φανερό ότι το χαρτί της Σούδας δεν το βάλατε στο τραπέζι. Μπήκατε στον Λευκό Οίκο μόνο για να δώσετε. Αντιμετωπίσατε δηλαδή την επέκταση της βάσης της Σούδας ως υποσημείωση μιας συμφωνίας - μαμούθ», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.