Μια συνταγή για μια υπέροχο μυρωδάτη κολοκυθόπιτα με τυρί φέτα.
Πίτα…ένα να αγαπημένο, πατροπαράδοτο ελληνικό πιάτο, από το olivetomato.com, (photo) που μπορείτε να το απολαύσετε ως κυρίως πιάτο, ορεκτικό, μεζέ με τη μπυρίτσα ή το κρασάκι σας αλλά και ως συνοδευτικό με όλα τα ψητά σας κρέατα ή ψάρια.
Υλικά συνταγής
1.300 γρ. κολοκυθάκια τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
250 γρ. τυρί φέτα
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κυβάκια
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
1/3 φλ. τσαγιού γάλα
3 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1/4 φλ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 ματσάκι φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο
350-400 γρ. φέτα θρυμματισμένη
3/4 φλ. τσαγιού τραχανά (ή ρύζι ή πλιγούρι)
αλάτι πιπέρι
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο για το μείγμα + επιπλέον για βούρτσισμα των φύλλων
7 φύλλα χωριάτικα
Εκτέλεση συνταγής
Πλένετε τα κολοκυθάκια και τα τρίβετε στο τρίφτη και πιέζετε με τα χέρια σας να βγάλουν τα πολλά υγρά. Τα πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και τοποθετείτε στο σουρωτήρι για 1 ώρα περίπου, πιέζοντάς τα ανά διαστήματα με τα χέρια σας για να αποβάλουν τα υγρά τους.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και λαδώνετε ένα ταψί Νο. 36
περίπου, ή άλλο ανάλογα με το πάχος που επιθυμείτε να έχει η πίτα σας.
Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα ξερά και φρέσκα κρεμμυδάκια ανακατεύοντας για 4 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να γυαλίσουν. Τα αφαιρείτε από το τηγάνι και τα βάζετε στο μπολ με τα κολοκυθάκια. Στύβετε καλά τα κολοκυθάκια και τα προσθέτετε και αυτά στο τηγάνι μαζί με όλα τα μυρωδικά (αυξομειώστε τη ποσότητα των μυρωδικών σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας). Πασπαλίζετε με πιπέρι, ανακατεύετε καλά για 1-2 λ και κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά.
Σε μπολ χτυπάτε τα αυγά με το γάλα, προσθέτετε τη φέτα θρυμματισμένη με τα χέρια σας και προσθέτετε το μείγμα στο τηγάνι. Ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις πασπαλίζετε με λίγο αλάτι ρίχνετε το τραχανά και ανακατεύετε πάλι καλά το μείγμα να ενσωματωθούν οι γεύσεις και τα υλικά. (Προσοχή στο αλάτι λόγω της φέτας).
Στρώνετε στο λαδωμένο ταψί τα 4 φύλλα ένα ένα βουρτσισμένα με ελαιόλαδο. Ρίχνετε το μείγμα κολοκυθιών, το στρώνετε στην επιφάνειά του και το καλύπτετε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα και πάλι βουρτσισμένα ένα ένα με ελαιόλαδο.
Με κοφτερό μαχαίρι χαράζετε σε κομμάτια τα 6 επάνω φύλλα, προσέχοντας να μην πάει το μαχαίρι πολύ βαθιά και φτάσει στα κάτω φύλλα. Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 55 λ περίπου, μέχρι να ψηθούν καλά τα κάτω φύλλα και ροδοκοκκινίσουν τα επάνω. Βγάζετε τη πίτα από το φούρνο, την αφήνετε να “σταθεί” για 10-15 λ τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Πίτα…ένα να αγαπημένο, πατροπαράδοτο ελληνικό πιάτο, από το olivetomato.com, (photo) που μπορείτε να το απολαύσετε ως κυρίως πιάτο, ορεκτικό, μεζέ με τη μπυρίτσα ή το κρασάκι σας αλλά και ως συνοδευτικό με όλα τα ψητά σας κρέατα ή ψάρια.
Υλικά συνταγής
1.300 γρ. κολοκυθάκια τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
250 γρ. τυρί φέτα
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κυβάκια
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
1/3 φλ. τσαγιού γάλα
3 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1/4 φλ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 ματσάκι φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο
350-400 γρ. φέτα θρυμματισμένη
3/4 φλ. τσαγιού τραχανά (ή ρύζι ή πλιγούρι)
αλάτι πιπέρι
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο για το μείγμα + επιπλέον για βούρτσισμα των φύλλων
7 φύλλα χωριάτικα
Εκτέλεση συνταγής
Πλένετε τα κολοκυθάκια και τα τρίβετε στο τρίφτη και πιέζετε με τα χέρια σας να βγάλουν τα πολλά υγρά. Τα πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και τοποθετείτε στο σουρωτήρι για 1 ώρα περίπου, πιέζοντάς τα ανά διαστήματα με τα χέρια σας για να αποβάλουν τα υγρά τους.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και λαδώνετε ένα ταψί Νο. 36
περίπου, ή άλλο ανάλογα με το πάχος που επιθυμείτε να έχει η πίτα σας.
Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα ξερά και φρέσκα κρεμμυδάκια ανακατεύοντας για 4 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να γυαλίσουν. Τα αφαιρείτε από το τηγάνι και τα βάζετε στο μπολ με τα κολοκυθάκια. Στύβετε καλά τα κολοκυθάκια και τα προσθέτετε και αυτά στο τηγάνι μαζί με όλα τα μυρωδικά (αυξομειώστε τη ποσότητα των μυρωδικών σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας). Πασπαλίζετε με πιπέρι, ανακατεύετε καλά για 1-2 λ και κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά.
Σε μπολ χτυπάτε τα αυγά με το γάλα, προσθέτετε τη φέτα θρυμματισμένη με τα χέρια σας και προσθέτετε το μείγμα στο τηγάνι. Ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις πασπαλίζετε με λίγο αλάτι ρίχνετε το τραχανά και ανακατεύετε πάλι καλά το μείγμα να ενσωματωθούν οι γεύσεις και τα υλικά. (Προσοχή στο αλάτι λόγω της φέτας).
Στρώνετε στο λαδωμένο ταψί τα 4 φύλλα ένα ένα βουρτσισμένα με ελαιόλαδο. Ρίχνετε το μείγμα κολοκυθιών, το στρώνετε στην επιφάνειά του και το καλύπτετε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα και πάλι βουρτσισμένα ένα ένα με ελαιόλαδο.
Με κοφτερό μαχαίρι χαράζετε σε κομμάτια τα 6 επάνω φύλλα, προσέχοντας να μην πάει το μαχαίρι πολύ βαθιά και φτάσει στα κάτω φύλλα. Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 55 λ περίπου, μέχρι να ψηθούν καλά τα κάτω φύλλα και ροδοκοκκινίσουν τα επάνω. Βγάζετε τη πίτα από το φούρνο, την αφήνετε να “σταθεί” για 10-15 λ τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.