Υλικά
Για 4-6 άτομα
1 ½ φακελάκι μαγιά ξηρή ή 40 γραμμάρια φρέσκια
1 κιλό αλεύρι
2 βανίλιες
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
80 γραμμάρια ζάχαρη
1 κρόκο αυγού
50 γραμμάρια βούτυρο
½ λίτρο χλιαρό γάλα
1 ασπράδι αυγού
Μαρμελάδα κεράσι ή μερέγντα για τη γέμιση
Ζάχαρη άχνη
1 απράδι αυγού
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Αρχικά χτυπάμε καλά τον κρόκο του αυγού, μαζί με 50 γραμμάρια βούτυρο, 2 βανίλιες, 80 γραμμάρια ζάχαρη και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό γάλα και στη συνέχεια την προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα.
Σταδιακά και σιγά- σιγά ρίχνουμε το αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Σταματάμε όταν θα δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη την οποία πρέπει να σκεπάσουμε και να την αφήσουμε στην άκρη για να φουσκώσει.
Μόλις φουσκώσει ανοίγουμε φύλλο 2 εκατοστών και κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια σαν λουκουμάδες.
Τα βάζουμε πάνω σε λαδόκολλα και από τη μια μεριά γεμίζουμε με μια κουταλιά μαρμελάδα ή με κρέμα μερέντα (ανάλογα με τη γεύση που θέλουμε να έχουν τα berliner).
Από τη άλλη πλευρά την αλείφουμε με το ασπράδι του αυγού και στη συνέχεια την κλείνουμε πιέζοντας τις άκρες.
Αφήνουμε τα berliner να φουσκώσουν.
Τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για 3-5 λεπτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου