Ένα άγνωστο παρασκήνιο πίσω από την απόφαση για το δημοψήφισμα φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα Τα Νέα σε ανταπόκρισή της από τη Γερμανία.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα το Μέγαρο Μαξίμου βρισκόταν σε επικοινωνία με δύο κορυφαίους μάνατζερ της γερμανικής εταιρείας Goetzpartners, ειδικά στην κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το μεγάλο γερμανικό γραφείο συμβούλων επιχειρήσεων είχε απευθείας διασυνδέσεις με κυβερνητικές πηγές τόσο της Ελλάδας, όσο και της Γερμανίας.
Η πρόταση των συμβούλων ήταν ξεκάθαρη και αφορούσε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Η πρόταση ήταν να χρησιμοποιηθεί το Ταμείο ως όχημα για προσέλκυση επενδύσεων με ένα μεγάλο πρόγραμμα ή αλλιώς η Ελλάδα μέσα στο κοινό νόμισμα δεν θα κατάφερνε να ανακάμψει.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα η εταιρεία που συνεργάστηκε με την Αθήνα μέχρι τον Ιούλιο, είχε επαφή με άνθρωπο που ανήκει στο στενό κύκλο του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.
Το κλειδί για τις επενδύσεις θα ήταν το Ταμείο που θα λειτουργούσε όπως το γερμανικό Τρόιχαντ, το οποίο θα διαχειριζόταν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Τα έσοδα θα χρησιμοποιούνταν για έκδοση ομολόγου με στόχο την προσέλκυση επενδυτών.
Οι γερμανοί μάνατζερ ταυτόχρονα διασφάλιζαν επαφή με γερμανικούς ομίλους που ήταν έτοιμοι να μπουν στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα διαβεβαίωναν τον Έλληνα υπουργό Γ. Βαρουφάκη ότι η πρόταση θα γινόταν δεκτή από τη γερμανική κυβέρνηση.
Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης εμφανίζεται να μην είχε πρόβλημα με την ιδέα, αλλά η πρόταση δεν έφτασε ποτέ στο υπουργικό συμβούλιο. Μάλιστα τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου που Μέρκελ και Σόιμπλε περίμεναν την πρόταση της Αθήνας ο κ. Βαρουφάκης έκανε ακόμη μια προσπάθεια να περάσει το θέμα στο υπουργικό, αλλά και πάλι δεν έφτασε ποτέ. Αντί της πρότασης αυτής έφτασε η εισήγηση για δημοψήφισμα από τον Αλέξη Τσίπρα και τότε τερματίστηκε η συνεργασία με τους Γερμανούς μάνατζερ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου