ΠΡΟΔΟΣΙΑ… Η ΕΕ – Με την Ελλάδα να Αδιαφορεί (Σκόπιμα) – Παραδίδει την Κύπρο στην Τουρκία

ceb5cf85cf81cf89cf80ceb1cf8acebaceb7-ceb5cebdcf89cf83ceb7-cebaceb1ceb9-cf84cebfcf85cf81cebaceb9ceb1


Αποκαλυπτικό: Η Λευκωσία παρενέβη προς την Κομισιόν, χωρίς όμως αποτέλεσμα

Αμετάκλητο το «ξεπάγωμα» 5 τουρκικών κεφαλαίων

Οριστική και αμετάκλητη είναι η απόφαση της Κομισιόν να προχωρήσει στο «ξεπάγωμα» πέντε τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, το πρώτο τρίμηνο του 2016. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», η Λευκωσία εκδήλωσε παρέμβαση προς τις Βρυξέλλες προκειμένου να μην υλοποιήσουν την εξαγγελθείσα πρόθεσή τους, χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, είχε πριν από μερικές βδομάδες ολιγόλεπτη συνάντηση με τον αρμόδιο Επίτροπο, Γιοχάνες Χαν, (στο περιθώριο συνόδου του Συμβουλίου). Ο Κύπριος ΥΠΕΞ εξήγησε τις θέσεις της Λευκωσίας, επισημαίνοντας επίσης προς τον Αυστριακό αξιωματούχο της ΕΕ ότι ενδεχόμενη κίνηση για «ξεπάγωμα» των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, θα προκαλούσε αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό, επιφέροντας εντονότατες αντιδράσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά, μεσούσης της προσπάθειας για διευθέτηση του προβλήματος, μέσω διενέργειας δημοψηφισμάτων.

Συγκλίνουσες πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» αναφέρουν ότι ο Επίτροπος Χαν εμφανίστηκε να κατανοεί τις θέσεις της Λευκωσίας, χωρίς ωστόσο να διαφοροποιείται η στρατηγική της Κομισιόν για «ξεπάγωμα» των πέντε τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων «εντός του πρώτου τριμήνου 2016».

Άλλωστε, όπως αποκαλύψαμε, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Κομισιόν και πολιτικός προϊστάμενος του Επιτρόπου Διεύρυνσης, έχει δεσμευτεί και διά επιστολής προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, για «ξεπάγωμα» των πέντε τουρκικών κεφαλαίων. Η επιστολή Γιούνκερ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να ολοκληρώσει μαζί με την Τουρκία, το πρώτο τρίμηνο του 2016, την προπαρασκευαστική εργασία για το άνοιγμα των κεφαλαίων 15 (Ενέργεια), 23 (Απονομή Δικαιοσύνης και Θεμελιώδη Δικαιώματα), 24 (Δικαιοσύνη, Ελευθερία, Ασφάλεια), 26 (Παιδεία και Πολιτισμός) και 31 (Εξωτερική Πολιτική, Άμυνα και Ασφάλεια), χωρίς προκατάληψη στη θέση των κρατών-μελών».

Τα επόμενα βήματα της Κομισιόν, αναφορικά με το «ξεπάγωμα» των πέντε τουρκικών κεφαλαίων, καταγράφονται ευκρινώς μέσα από την τοποθέτηση της Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπροσώπου του Επιτρόπου Χαν. Όπως ανέφερε στον «Φ», η Κομισιόν «αποφάσισε να υποβάλει πριν το τέλος του προσεχούς Μαρτίου ανανεωμένη πρόταση για ξεπάγωμα του κεφαλαίου 26», καθώς και αναθεωρημένες προτάσεις για προώθηση των κεφαλαίων 15, 23, 24, και 31.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η Κομισιόν «θα υποβάλει μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 αναθεωρημένες προτάσεις αντιπαραβολής (screening reports) με κριτήρια ανοίγματος (opening benchmarks) για τα κεφάλαια 23 και 24 (κεφάλαια για το κράτος δικαίου), αναθεωρημένη έκθεση για το κεφάλαιο 15 (Ενέργεια) και ανανεωμένη πρόταση για άνοιγμα του κεφαλαίου 26 (Παιδεία-Πολιτισμός)». Αναθεωρημένη πρόταση θα υποβληθεί και για την προώθηση του κεφαλαίου 31 (Εξωτερική Πολιτική, Άμυνα, Ασφάλεια).

Το «ξεπάγωμα» των πέντε τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων αποτελεί ένα από τα πολλά δώρα των Βρυξελλών προς την Άγκυρα για την (αμφιλεγόμενη) συνεργασία της στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης.

Το πλέον εκπληκτικό είναι ότι η Κομισιόν θεωρεί ότι έχει όρους εντολής να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, επικαλούμενη την ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών για «επανενεργοποίηση» της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, κάτι που προσυπέγραψε και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Πηγή στις Βρυξέλλες ανέφερε στον «Φ» ότι «είναι ευρέως γνωστό ότι ο μοναδικός τρόπος ενεργοποίησης και επανενεργοποίησης της ενταξιακής πορείας μιας υποψήφιας χώρας αποτελεί το άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Αυτό θα πράξουμε και στην περίπτωση της Τουρκίας, υπό το φως της απόφασης-δέσμευσης των 28 κρατών-μελών να επανενεργοποιήσουν την ενταξιακή της διαδρομή» ανέφερε η ίδια πηγή.

«Η Κομισιόν δεν κάνει τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Απλώς υλοποιεί μέσω του μοναδικού πρακτικού τρόπου που υπάρχει την εντολή των 28 κρατών-μελών, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, για επανενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Στη βάση αυτής της εντολής, των «28», θα προωθηθούν τα πέντε τουρκικά διαπραγματευτικά κεφάλαια» κατέληξε η ίδια πηγή, εκφράζοντας «απορία» για τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στη Λευκωσία.

Απάντηση με βέτο

Η Λευκωσία δεν πρόκειται να άρει το βέτο της και δεν θα συναινέσει στο άνοιγμα των πέντε τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, παρά την κίνηση που θα εκδηλώσει η Κομισιόν για «ξεπάγωμά» τους «πριν το τέλος του πρώτου τριμήνου 2016».

Η θέση αυτή, η οποία φέρνει τη Λευκωσία και τις Βρυξέλλες σε πλήρη αντιπαράθεση, επαναλήφθηκε πολλές φορές το τελευταίο διάστημα, προς όλες τις κατευθύνσεις. Προς αποφυγή παρερμηνειών, η Λευκωσία προχώρησε και στην υποβολή μονομερούς δήλωσης στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου, διά της οποίας επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Για όσο χρονικό διάστημα εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι που μας οδήγησαν να παγώσουμε αυτά τα κεφάλαια, η θέση της Κύπρου θα παραμείνει αμετάβλητη», καλώντας παράλληλα την Τουρκία να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, χωρίς διακρίσεις, «προς όλα τα 28 κράτη-μέλη».

Ο Ι.Κασουλίδης επεσήμανε προς τον Επίτροπο Χαν ότι ενδεχόμενο «ξεπάγωμα» τουρκικών κεφαλαίων θα προκαλέσει αντιδράσεις στην ε/κ πλευρά, μεσούσης της προσπάθειας για λύση του Κυπριακού, κάτι πάντως που δεν διαφοροποιεί τους σχεδιασμούς της Κομισιόν.

«Μετωπική» στο Συμβούλιο της ΕΕ

Κλίμα πιέσεων κατά της Κύπρου επιδιώκει να προκαλέσει η Κομισιόν, στο Συμβούλιο της ΕΕ, κατά τη συζήτηση της πρότασής της για «ξεπάγωμα» των πέντε τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες θα υποβάλουν την πρότασή τους ενώπιον των «28» και προσδοκούν ότι η συντριπτική πλειονότητα των κρατών-μελών θα πειθαναγκάσει τη Λευκωσία να αναπροσαρμόσει τη στάση της και να συναινέσει τελικά στο άνοιγμα των τουρκικών κεφαλαίων. «Ιδιαίτερη προτίμηση» φέρεται να έχει η Κομισιόν στα κεφάλαια 23 (Θεμελιώδη Δικαιώματα) και 24 (Δικαιοσύνη), γνωρίζοντας ότι όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ του άμεσου ανοίγματός τους, με πρόσχημα την ενίσχυση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Τουρκία.

Οι προσδοκίες της Κομισιόν και το κλίμα που επιδιώκει να δημιουργήσει στο Συμβούλιο είναι γνωστά στη Λευκωσία, η οποία αναμένεται να τηρήσει θέση αρχών και να απορρίψει κάθε συζήτηση για προώθηση των πέντε τουρκικών κεφαλαίων, κάνοντας χρήση (εάν απαιτηθεί) και του δικαιώματος αρνησικυρίας που διαθέτει.

Σημειώνεται ότι η εξαγγελθείσα πρόθεση της Κομισιόν να ξεπαγώσει τα πέντε τουρκικά διαπραγματευτικά κεφάλαια εντάσσεται στη γενικότερη εκστρατεία ικανοποίησης της Άγκυρας. Υπό το φως, αφενός, της αδυναμίας της ΕΕ να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα και, αφετέρου, του φόβου για συνέχιση της διοχέτευσης προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς την ΕΕ.

Όλες οι ενδείξεις και οι πληροφορίες παραπέμπουν και σε νέα δώρα προς την Άγκυρα, η οποία εξασφάλισε ήδη 3 δισεκατομμύρια ευρώ για την παραμονή των 2,2 εκατομμυρίων προσφύγων σε τουρκικό έδαφος, καθώς και την επίσπευση της διαδικασίας ελευθέρωσης των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για Τούρκους πολίτες, νοουμένου ότι θα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του οδικού χάρτη έναντι των 28 κρατών-μελών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular