Στο κυνήγι της συναίνεσης

Στο κυνήγι της συναίνεσης


Τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η μεταρρύθμιση για το Ασφαλιστικό αναμένεται να αποκαλύψει σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος από το πρωί θα έχει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή για να καταλήξει το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου αναμένεται να πάρει τη «συγκατάθεση» του Προκόπη Παυλόπουλου μαζί με μία δημόσια τοποθέτηση για μάξιμουμ συναίνεσης από όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Βασική κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης για την μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό, το οποίο μπαίνει στο μικροσκόπιο των δανειστών θα είναι η αποτροπή μειώσεων στις κύριες συντάξεις και η διάσωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσοστού των χαμηλών επικουρικών, με το όριο να έχει τεθεί από το Μέγαρο Μαξίμου στα 200 ευρώ.

Η πρόταση για το Ασφαλιστικό που έχει ήδη στα χέρια του ο πρωθυπουργός περιλαμβάνει λίστα με νέες πηγές εσόδων και μελέτες που δείχνουν ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο τουλάχιστον έως το 2031 χωρίς να απαιτηθεί περικοπή συντάξεων.

Ωστόσο, η καχυποψία και οι αμφιβολίες των δανειστών είναι δεδομένες, ενώ για τη σκληρή στάση και την επιμονή του ΔΝΤ για μειώσεις στις συντάξεις έκανε λόγο και στη συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής και ο αρμόδιος υπουργός, προαναγγέλοντας ουσιαστικά νέα μετωπική σύγκρουση με τους διεθνείς πιστωτές.

Στο κυβερνητικό επιτελείο από τη μία εκφράζουν με μπαράζ δηλώσεων τόσο του πρωθυπουργού όσο και κορυφαίων υπουργών τη βεβαιότητά τους για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου χωρίς διαρροές και από τους 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά παράλληλα επιδιώκουν και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Για αυτό το λόγο και ξεκινά σήμερα την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ το επίμαχο σχέδιο νόμου αναμένεται να έρθει στη Βουλή εκτός απροόπτου με κανονικές διαδικασίες και όχι με τη μορφή κατεπείγοντος, προκειμένου να υπάρξει πολιτικός διάλογος και βελτιώσεις όπου καθίσταται εφικτό για να επιτευχθεί η συναινετική υπερψήφισή του. Κάτι τέτοιο πάντως σύμφωνα με τα όσα διαφαίνονται μέχρι στιγμής από τα μέτωπα των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν είναι στις προθέσεις τους, καθώς το πολιτικό βάρος του Ασφαλιστικού είναι μεγάλο και αποτελεί «casus belli».

Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό αναμένεται να κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου, όπως επιβεβαιώνει ο υπουργός Εργασίας σε σημερινή του συνέντευξη στο «Έθνος της Κυριακής», καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την πρώτη αξιολόγηση.

«Έχω συχνές και συστηματικές ανταλλαγές απόψεων με τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και είμαι βέβαιος ότι θα υπερψηφίσουν μία δίκαιη και αναγκαία μεταρρύθμιση».

Ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση προοιωνίζεται σκληρή καθώς ορισμένοι από του δανειστές έχουν ιδιαίτερη εμμονή με τις μειώσεις και γι αυτό η κυβέρνηση αναζητά ερείσματα στο διπλωματικό επίπεδο.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση λέει ο υπουργός Εργασίας έχει τρεις κύριους άξονες: «Πρώτον, επιχειρεί την συνολική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που είχε πάψει και πριν από την κρίση να είναι οικονομικά βιώσιμο, και προβλέπει την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλους τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό και δημοσιο τομέα. Δεύτερον, αποτελεί το γενικό εναλλακτικό ισοδύναμο στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις που θα έπλητταν τις συντάξεις ιδίως τις μικρές και θα διαιώνιζαν τα κενά του σημερινού συστήματος. Τρίτον, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα εκρηκτικά ελλείμματα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο».

Επαναλαμβάνει ότι η μη μείωση των κύριων συντάξεων είναι διακηρυγμένη από τον πρωθυπουργό θεμελιακή δέσμευση της διαπραγματευτικής γραμμής της κυβέρνησης και προσθέτει ότι υπάρχουν πολλές σκέψεις και προτάσεις για την διεύρυνση των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος όχι μόνο για να καλυφθούν τα ταμειακά ελλείμμματα, αλλά και για να ενισχυθούν τα ανύπαρκτα αποθεματικά. Σημειώνει δε ότι ο νέος τρόπος υπολογισκιμού των εισφορών θα γίνεται με βάση το πραγματικό εισόδημα και όχι με αυθαίρετες ασφαλιστικές κλάσεις.

Αναφερόμενος στην εθνική σύνταξη λέε ότι θα δίνεται σε όσους έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης στα 67 ή σε όσους έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε μικρότερη ηλικία, με χρηματοδότηση από τη φορολογία και όχι από τις εισφορές και θα είναι ίση με το 60% του μέσου εισοδήματος, ώστε να προστατεύει από τον κίνδυνο της φτώχειας. Διευκρινίζει δε, ότι η εθνική σύνταξη δεν θα είναι η κατώτατη σύνταξη. Για την ενοποιήσεις ταμείων αναφέρει ότι «η μεταρρύθμιση προβλέπει την πλήρη οργανωτική και λειτουργική ενοποίηση του συστήματος».

Τέλος όσον αφορά το μέτωπο των εργασιακών ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνει ότι «η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων αποτελεί θεμελιώδη δέσμευση και στοιχείο της πολιτικής μας ταυτότητας. Αμέσως μόλις κλείσει το μέτωπο του ασφαλιστικού θα ξεκινήσει η σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το θέμα αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular