Ο καρκίνος του στομάχου είναι ο τέταρτος καρκίνος παγκοσμίως και ο έβδομος συχνότερος στη χώρα μας.
Ο γαστρικός καρκίνος δυστυχώς στην πρώιμη φάση του συνήθως είναι ασυμπτωματικός και ανακαλύπτεται τυχαία όταν η γαστροσκόπηση γίνεται για άλλα προβλήματα.
Σε αυτό το στάδιο ίσως τα μόνα ενοχλήματα είναι γαστρική δυσφορία με συνοδό ναυτία.
Υπάρχουν ωστόσο συμπτώματα που πρέπει να βάλουν σε υποψία τους ασθενείς.
Αυτά είναι:
-Εμετοί
-Απώλεια βάρους
-Ανορεξία
-Αδυναμία
-Επίμονο κοιλιακό άλγος
-Γαστρορραγία
Συνήθως τα συμπτώματα αυτά συνοδεύουν προχωρημένη νόσο.
Παράγοντες κινδύνου
Για την εμφάνιση γαστρικού καρκίνου απαιτείται συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Το 10% των περιστατικών εμφανίζονται σε άτομα που έχουν στην οικογένειά τους συγγενείς με καρκίνο στομάχου.
Άλλοι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί είναι η πλούσια σε αλάτι διατροφή, τα πολλά λιπαρά, οι μεγάλες ποσότητες καπνιστών τροφίμων, η φτωχή σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά διατροφή, καθώς και το κάπνισμα.
Πότε πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό
Αν έχετε επίμονα για πάνω από 3 μήνες και υποτροπιάζοντα γαστρικά συμπτώματα και ιδίως εάν έχετε προδιαθεσικούς παράγοντες.
Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο
-Να ακολουθείτε μία υγιεινή διατροφή, που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 2,5 φλιτζάνια φρέσκων φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
-Μην καπνίζετε.
-Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού και καπνιστών κρεάτων.
-Προσέξτε το βάρος σας. Οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.
-Να είστε δραστήριοι.
-Εάν έχετε συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του στομάχου, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για τυχόν προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου