Υπέρ της πλήρους επαναφοράς του μνημονιακού εργασιακού πλαισίου τάσσεται το ΔΝΤ
Με σκωπτικό ύφος σχολίασε την Παρασκευή ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, την έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία.
«Εμείς ποτέ δεν θεωρούσαμε αξιόπιστες τις εκθέσεις του ΔΝΤ. Άλλωστε μας χωρίζει άβυσσος, και οι φορές που το Ταμείο προέβλεπε λανθασμένα την μια ή την άλλη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας ήταν παρά πολλές. Η ΝΔ όμως που έβλεπε πάντα το ΔΝΤ σαν αυθεντία και τις εκθέσεις του ως ευαγγέλιο, θα πρέπει να αισθάνεται κάπως περίεργα τώρα που την αδειάζει ο πιο πιστός της σύμμαχος», σημείωσε ο τέως υπουργός Οικονομικών.
Με αφορμή αυτό το σχόλια από τον πρώην Υπουργό Οικονομικών, ας δούμε τι ακριβώς λέει αυτή η έκθεση του ΔΝΤ.
Τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η ελληνική οικονομία θα μπορούσε δυνητικά να αναπτυχθεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα με υψηλότερο ρυθμό από το ισχνό 0,9% του ΑΕΠ παρουσιάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση του για την Ελλάδα. Προϋποθέσεις που μας φέρνουν στο μυαλό καταστάσεις "μνημονιακές" καθώς το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της πλήρους επαναφοράς του μνημονιακού εργασιακού πλαισίου...
Την επαναφορά του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων οι οποίες θεσπίστηκαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2011-2013 υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεση την οποία
δημοσίευσε χθες (15/11/2019)
Συγκεκριμένα, στη σχετική έκθεση για την Ελλάδα επισημαίνεται πως πρέπει να υπάρξει "πλήρης αποκατάσταση των μεταρρυθμίσεων του 2011-2013".
Με άλλα λόγια, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την εν λόγω έκθεση, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι όλες οι εργασιακές αλλαγές που πέρασαν οι κυβερνήσεις προ του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019), δηλαδή οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά, και οι οποίες εν μέρει ανατράπηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να θεσμοθετηθούν πάλι.
Από αυτήν την άποψη, όπως αναφέρεται στην έκθεσή του, το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ των προσπαθειών της νέας κυβέρνησης σε σχέση με τον περιορισμό της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και τη μεγαλύτερη ευελιξία σε επίπεδο επιχείρησης.
Ο λόγος για τις διατάξεις που πέρασε, τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Εργασίας στον νέο αναπτυξιακό νόμο, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν εκείνες που προβλέπουν πως οι όροι μιας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης μπορούν να αποκλίνουν από τους όρους της κλαδικής σύμβασης, ενώ οι όροι μιας τοπικής κλαδικής μπορούν να αποκλίνουν από τους όρους μιας εθνικής κλαδικής σύμβασης.
Υπενθυμίζεται πως το 2012 ανεστάλη η επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και η υπερισχυση τους έναντι των επιχειρησιακών, ενώ το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε τόσο την επεκτασιμότητα όσο και την υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων.
Ωστόσο, το ΔΝΤ παραδέχτηκε πως δεν μπορούν φανούν τα θετικά αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας χωρίς να σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων.
Επίσης το ΔΝΤ "ενθαρρύνει", όπως αναφέρεται στην έκθεση, την "απλοποίηση του πλαισίου μέσω ενός ενιαίου νόμιμου κατώτατου μισθού (καταργώντας τα επιδόματα ωρίμανσης)".
Έτσι τάσσεται κατά της αύξησης 11% στον κατώτατο μισθό όσων το 2012 είχαν κατοχυρώσει επιδόματα ωρίμανσης ή τις λεγόμενες "τριετίες" . Η αύξηση αυτή αποφασίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Φεβρουάριο. Ωστόσο ο ΣΕΒ κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ κατά της συγκεκριμένης αύξησης, θεωρώντας παράνομη τη σχετική εγκύκλιο της τότε Υπουργού Εργασίας, κας. Έφης Αχτσιόγλου.
Υπέρ της αύξησης έχει ταχθεί τόσο η ΓΣΕΕ, όσο και η σημερινή ηγεσία του Υπ. Εργασίας, υπό τον κ. Γιάννη Βρούτση. Οι σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ αναμένονται στις 3 Δεκεμβρίου.
Εξάλλου, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση "προγραμματίζει, πριν έρθει το 2020, μία εκ των υστέρων αξιολόγηση της διαδικασίας ρύθμισης του κατώτατου μισθού που συντελέστηκε το 2019 (σ.σ. αύξηση 11% το Φεβρουάριο 2019), σε διαβούλευση με την Παγκόσμια Τράπεζα".
Στόχος αυτής αξιολόγησης είναι "να βελτιωθεί η ετήσια διαδικασία τριμερών διαβουλεύσεων".
Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση η ελληνική κυβέρνηση "δεσμεύτηκε ότι, μελλοντικά, οι προσαρμογές στον κατώτατο μισθό, θα είναι σύμφωνες με τις οικονομικές συνθήκες και την ανταγωνιστικότητα".
Τέλος, σύμφωνα με το ΔΝΤ "η κυβέρνηση επεξεργάζεται μεταρρυθμιστικά σχέδια περαιτέρω βελτίωση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου