Όταν αλλάζει ο καιρός αντανακλαστική συνήθεια όλων είναι να ντυθούν καλύτερα. Όμως δεν αρκεί να προστατεύσετε τον οργανισμό μόνο εξωτερικά, αλλά και εκ των έσω.
Οι εναλλαγές στη θερμοκρασία και ο χειμώνας που έχει φτάσει για τα καλά, βρίσκουν τους περισσότερους απροετοίμαστους και το ανοσοποιητικό σύστημα ευάλωτο. Οι καθημερινές διατροφικές επιλογές ενδέχεται να αποδειχθούν «σωτήριες», καθώς δίνουν τροφή στα κύτταρα και τους μηχανισμούς του ανοσοποιητικού. Ειδικότερα οι ζεστές σούπες και τα πολύτιμα συστατικά τους μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατευθείτε από την ατονία και το κρυολόγημα του χειμώνα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις το κοινό χειμωνιάτικο κρυολόγημα οφείλεται σε μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Οι ιοί και τα υπόλοιπα μικρόβια προσελκύουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν τόσο τους παθογόνους μικροοργανισμούς όσο και τη φλεγμονή που έχει δημιουργηθεί. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η κοτόσουπα λειτουργεί ως παραδοσιακό «φάρμακο» καθώς εμποδίζει την εξάπλωση της φλεγμονής. Πιο συγκεκριμένα, ο ουδετερόφιλος τύπος λευκών αιμοσφαιρίων δυσκολεύεται να ταξιδέψει στο ανοσοποιητικό όταν έχετε καταναλώσει μία ζεστή κοτόσουπα. Κάπως έτσι ή έκταση της μόλυνσης περιορίζεται. Ακόμη, η σούπες συμβάλλουν στην καλή ενυδάτωση του οργανισμού, ενώ τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών και των άλλων υλικών συμμετέχουν τα ίδια στην ενίσχυση των αμυντικών μηχανισμών.
Τα ανοσοενισχυτικά συστατικά της κοτόσουπας!
Ακολουθεί μία πολύ απλή συνταγή για κοτόσουπα, γεμάτη θρεπτικά συστατικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό!
Μανιτάρια shiitake: Από τα δεκάδες είναι μανιταριών που υπάρχουν τα shiitake είναι γνωστά για την ενίσχυση της λειτουργίας των κυττάρων του ανοσοποιητικού, αλλά και για την αντιφλεγμονώδη δράση τους.
Σκόρδο: Περιέχει το συστατικό αλιίνη που φημίζεται για την αντιμικροβιακή του δράση, καθώς ενισχύει την παραγωγή Τ- λεμφοκυττάτων.
Καρότα: Εκτός από τη βιταμίνη C, και η βιταμίνη Α που θα βρείτε στα καρότα είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένα, η φυσική χρωστική που δίνει πορτοκαλί χρώμα στο λαχανικό μετατρέπεται από το σώμα σε βιταμίνη Α.
Φασόλια: Περιέχουν ψευδάργυρο που επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό, αλλά και φυτικές ίνες που θρέφουν τα καλά μικρόβια του εντέρου. Θυμηθείτε πως τα τελευταία αποτελούν μία από τις πλέον σημαντικές «ασπίδες» προστασίας του οργανισμού.
Η συνταγή!
Υλικά για 8 μερίδες
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 ½ φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 κοτσάνια σέλερι
- 2 καρότα ψιλοκομμένα
- 30γρ. μανιτάρια shiitake κομμένα σε κύβους
- 5 σκελίδες σκόρδο
- 8 ποτήρια ζωμό κοτόπουλο
- 4 κλωνάρια θυμάρι
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 φλιτζάνι βρασμένα φασόλια (ή άλλα όσπρια)
- 2 στήθη κοτόπουλου
- 2 φλιτζάνια σπανάκι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα wok ή άλλο τηγάνι, ζεστάνετε το λάδι. Μόλις κάψει προσθέστε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλερι και αφήστε να μαγειρευτούν για 5 λεπτά. Προσθέστε τα μανιτάρια και το σκόρδο, και ανακατέψτε για περίπου 3 λεπτά.
Σε μία κατσαρόλα ζεστάνετε το ζωμό κοτόπουλου και αναμείξτε το θυμάρι, τη δάφνη και τα φασόλια μέχρι να πάρει μία βράση. Προσθέστε το στήθος κοτόπουλου, το αλάτι και το πιπέρι. Καλύψτε την κατσαρόλα και μαγειρέψτε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να είναι έτοιμο το κοτόπουλο. Στο τέλος προσθέστε το σπανάκι και αφήστε το να μαλακώσει για μερικά λεπτά.
Αφαιρέστε το κοτόπουλο από τη σούπα και κόψτε σε μικρά κομματάκια. Προσθέστε το πίσω στο ζωμό και σερβίρετε.
Καλή απόλαυση!
Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
ivipapai@gmail.com