
Ένα 45λεπτο ντοκιμαντέρ υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία βασικών συστατικών για τα προϊόντα της εταιρείας Haribo εργάζονται υπό απάνθρωπες συνθήκες.
Η ταινία Markencheck - η οποία μεταφράζεται ως έλεγχος της μάρκας - που δημιουργήθηκε από τον γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ARD, εξέτασε τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων της γερμανικής εταιρείας γλυκών που πωλούνται σε όλο τον κόσμο.
Ισχυρίζεται ότι έχει διαπιστώσει πως το κερί Carmauba, το οποίο χρησιμοποιείται στα "αρκουδάκια" της Ηaribo για να τις καθιστά γυαλιστερές και να εμποδίζει τη συγκόλλησή τους, παρασκευάζεται από μερικούς από τους φτωχότερους εργαζόμενους της Βραζιλίας.
Το κερί Carnauba προέρχεται από τα φύλλα φοινίκων καρναούβας, τα οποία αναπτύσσονται μόνο στα βορειοανατολικά της Βραζιλίας, στις περιοχές Piaui, Ceara, Maranhao, Bahia και Rio Grande do Norte. τις φτωχότερες περιφέρειες της χώρας. Οι σκηνοθέτες ισχυρίζονται ότι έχουν διαπιστώσει ότι η Χάριμπο προμηθεύεται το καρναουβικό κερί από φυτείες όπου οι εργαζόμενοι αμείβονταν με 10 περίπου ευρώ την ημέρα για να κόψουν τα φύλλα και αναγκάστηκαν να κοιμηθούν έξω στην ύπαιθρο ή στις καρότσες φορτηγών. Λένε επίσης ότι οι εργαζόμενοι δεν είχαν πρόσβαση σε τουαλέτες και έπρεπε να πίνουν αδιάλυτο νερό κατευθείαν από κοντινούς ποταμούς.
Δείτε το νοτκιμαντέρ διάρκειας 45 λεπτών