Ποινικές διώξεις για δύο κακουργήματα σε βάρος 19 προσώπων, υπευθύνων της εταιρείας «Ιατρική Τεχνολογική Ελληνική Τράπεζα Βλαστοκυττάρων Α.Ε.» με διακριτικό τίτλο «Stem - Health Hellas» καθώς και των νόμιμων εκπροσώπων του ομίλου Υγεία στο οποίο ανήκε μέχρι το 2013 η εταιρία,
άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών.
Η υπόθεση είχε φτάσει στη Δικαιοσύνη μετά από το «κανόνι» που χτύπησε η εν λόγω εταιρία. Έτσι έμειναν στον αέρα περίπου 30.000 πελάτες - γονείς, για να συντηρηθούν τα βλαστοκύτταρα των
νεογέννητων μωρών τους για τουλάχιστον 20 χρόνια ώστε να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστούν στο μέλλον, πληρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.
Η εισαγγελία διερευνά παράλληλα με αφορμή και αναφορά του συνηγόρου καταναλωτή, Λευτέρη Ζαγορίτη, το σύνολο των ιδιωτικών εταιριών βλαστοκυττάρων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν διαθέτουν την υποχρεωτική άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Υγείας.
Τα κακουργήματα για τα οποία ασκήθηκε η ποινική δίωξη είναι:
Απάτη κατ' εξακολούθηση και κατά συναυτουργία. Ασκήθηκε σε βάρος των εκπροσώπων της STΕM HEALTH για την χρονική περίοδο από το 2013 και μετά, οπότε η εταιρία μεταβιβάστηκε από τον Όμιλο Υγεία στον επόμενο ιδιοκτήτη, Νικ. Νικολαΐδη αντί ενός ευρώ.
Το αδίκημα της απάτης αφορά και όλους τους νόμιμους εκπροσώπους του Υγεία για την περίοδο 2013-2017 οπότε μεταβιβάστηκε η εταιρία.
Άμεση συνέργεια στην απάτη, που στρέφεται επίσης σε βάρος των εκπροσώπων του Υγεία για το χρονικό διάστημα μετά το 2013.
Τι αναφέρει η έκθεση των ελεγκτών
Όπως προκύπτει από τη σχετική έκθεση του Σώματος Ελεγκτών Υπηρεσιών Υγείας (ΣΕΥΠ) το κακούργημα της απάτης συνίσταται:
Στην παραπλάνηση των γονέων ότι μπορούν να συντηρηθούν τα βλαστοκύτταρα επί τόσο μακρό χρονικό διάστημα, ώστε να είναι αξιοποιήσιμα, ενώ αυτό δεν αποδεικνύεται από καμία τεκμηριωμένη επιστημονική μελέτη.
Στο ότι η συγκεκριμένη «τράπεζα» αν και πιστοποιημένη από οργανισμούς του εξωτερικού, δεν ήταν αδειοδοτημένη από το αρμόδιο Υπουργείο υγείας.
Από πλευράς πάντως της STEM HEALTH ο νόμιμος εκπρόσωπος της που είχε εξεταστεί ως ύποπτος στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης φέρεται να υποστήριξε πως ο ίδιος δεν φέρει καμία ευθύνη καθώς η εταιρία μεταβιβάστηκε εικονικά σε αυτόν με τίμημα 1 ευρώ ενώ ουσιαστικά ανήκε εξ αρχής και μέχρι τέλους στον Όμιλο Υγεία.
Για το γεγονός τέλος της μη αδειοδότησης θα ερευνηθούν και οι τυχόν ποινικές ευθύνες (για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος) των υπαλλήλων του Εθνικού Οργανισμού μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) καθώς δεν είχαν ασκήσει τον εποπτικό τους ρόλο.