Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη ημέρα; - Εσύ το γνώριζες;



Είναι η ημέρα που αρκετοί τρέμουν το ξημέρωμά της, καθώς θεωρείται ότι είναι κακότυχη, ιδιαίτερα στις αγγλοσαξονικές χώρες, καθώς και στις γαλλόφωνες, γερμανόφωνες και ισπανόφωνες περιοχές του κόσμου.

Φυσικά, αναφερόμαστε για την ημέρα που το ημερολογίου δείχνει "Παρασκευή και 13", μία ημέρα όπως η σημερινή!

Εμφανίζεται από μία έως τρεις φορές κατά τη διάρκεια ενός έτους, ανάλογα το πως συνδυάζεται η ημερομηνία στην κάθε χρονιά.


Το 2017, εκτός από σήμερα, η Παρασκευή και 13 "έπεσε" τον Ιανουάριο, ενώ αυτό θα συμβαίνει μέχρι και το 2020.

Το 2021, το 2022 και το 2025 θα την συναντήσουμε μόνο μία φορά, ενώ το 2026 τρεις!

Είναι τόσο μεγάλη η αρνητική επίδραση που έχει αυτή η ημέρα σε ορισμένους ανθρώπους, ώστε η φοβία που τους προκαλεί έχει το όνομα: "paraskavedekatriaphobia", μία λέξη που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις "Παρασκευή" - "δεκατρείς" και "φοβία" και αυτούς τους αποκαλούν "Paraskevidekatriaphobics".

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ψυχολόγους, είναι η πιο διαδεδομένη φοβία στις ΗΠΑ. Αρκετοί δεν πηγαίνουν στις δουλειές εκείνη την ημέρα, άλλοι δεν οδηγούν, ενώ κάποιοι δεν βγαίνουν καν από τα σπίτια τους.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε το γεγονός, ότι πολλές πόλεις δεν έχουν τα 13th Street ή 13th Avenue ως ονόματα δρόμων, πολλοί μηχανικοί αποφεύγουν να χτίσουν 13ο όροφο σε πολυκατοικίες, νοσοκομεία δεν έχουν δωμάτιο με τον αριθμό 13 ή πολλά αεροδρόμια δεν έχουν πύλη 13.

Αν κάτι κακό συμβεί την ημέρα εκείνη, οι άνθρωποι έχουν την τάση να το μεγαλοποιούν και τελικά να ενισχύεται η άποψη που υπάρχει. Κανένας δεν δέχεται ότι όσα συμβαίνουν την συγκεκριμένη μέρα αποτελούν μία απλή σύμπτωση, μία λογική σειρά των πραγμάτων ή τυχαία γεγονότα, αλλά αποδίδουν το φταίξιμο στην ημέρα και την ατυχία που υποτίθεται ότι κουβαλάει.

Το παραπάνω, ίσως, αιτιολογεί το γιατί την ημέρα εκείνη γίνονται λιγότερα ατυχήματα και λιγότεροι άνθρωποι πεθαίνουν. Και αυτό έχει αποδειχθεί με έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες, κάθε Παρασκευή και 13 λιγότεροι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, γίνονται λιγότερα ατυχήματα, λιγότερες ληστείες και πυρκαγιές. Οι περισσότεροι μάλλον φοβούνται τι μπορεί να πάθουν και αποφεύγουν τόσο να κυκλοφορούν όσο και να κάνουν ριψοκίνδυνες ενέργειες.

Γιατί, όμως, η Παρασκευή και 13 προκαλεί τρόμο μόνο και στο άκουσμα της ημέρας; Πώς ξεκίνησε αυτό και για ποιόν λόγο;

Η προέλευση αυτής της δεισιδαιμονίας δεν είναι ιδιαίτερα σαφής και περιβάλλεται από μυστήριο, ενώ χάνεται εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πίσω στην Ιστορία.

Παρακάτω παραθέτουμε επτά από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες για την απαρχή αυτής της φοβίας για την... αποφράδα ημέρα.

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...