Οι δανειστές ζητούν η Ελλάδα να ψηφίσει προκαταβολικά μέτρα και αυτό επιβεβαιώθηκε και στο Eurogroup
Για να υπάρξει οριστική συμφωνία πρέπει να κλειδώσουν και τα έκτακτα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup J. Dijsselbloem.
Συγκεκριμένα τόνισε πως υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα, θα πρέπει κλείσουν τα έκτακτα μέτρα, ωστόσο επισήμανε ότι είμαστε κοντά.
Επίσης ανέφερε ότι αν υπάρξει πρόοδος τότε δεν αποκλείεται έκτακτο Eurogroup στις 28 Απριλίου την Μεγάλη Πέμπτη.
«Οι ελληνικές αρχές έδειξαν αποφασιστικότητα για την εφαρμογή του προγράμματος
Είμαστε πολύ κοντά όμως
Θα πρέπει να κλείσει και το πακέτο των έκτακτων μέτρων που θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση.
Αυτό απαιτεί περαιτέρω δουλειά» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup.
Επιπλέον ο Dijsselbloem υποστήριξε ότι «εάν έχουμε τα μέτρα, το πακέτο των έκτακτων μέτρων και τον μηχανισμό θα κάνουμε έκτακτο Eurogroup την επόμενη Πέμπτη 28 Απριλίου».
«Το πακέτο των έκτακτων μέτρων θα ενεργοποιηθεί εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν.
Πρέπει να υπάρχει και ο μηχανισμός» υπογράμμισε ο Dijsselbloem, τονίζοντας ότι «το σχέδιο για το χρέος περιλαμβάνει επέκταση των περιόδων αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων όπως συμφωνήσαμε το καλοκαίρι».
Coeure: Η κίνηση της ΕΚΤ θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες
Για αξιοσημείωτη πρόοδο με την Ελλάδα έκανε λόγο o αξιωματούχος της ΕΚΤ, Benoit Coeure.
«Η κίνηση της ΕΚΤ θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να ανοίξουν τις πιστωτικές γραμμές προς την Ελλάδα», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Είναι σημαντικό να καθοριστεί το πλαίσιο των έκτακτων μέτρων προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη για την Ελλάδα», πρόσθεσε.
Moscovici (Κομισιόν): Είμαστε κοντά σε ισορροπημένη και θετική λύση για την Ελλάδα – Να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση
Την θέση ότι είμαστε κοντά σε μια ισορροπημένη και θετική λύση για την Ελλάδα διατύπωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, PierreMoscovici, τονίζοντας ότι στόχος είναι να βρεθεί μια αξιόπιστη, λογική και κοινά αποδεκτή λύση για όλους.
«Χρειαζόμαστε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, τα οποία θα είναι οικονομικά επαρκή, κοινωνικά δίκαια και δημοσιονομικά ισορροπημένα.
Βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο» είπε ο Moscovici, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να προσδιορίσουμε τα έκτακτα μέτρα και τον μηχανισμό που θα τα ενεργοποιεί σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη».
«Στόχος μας είναι να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη.
Είναι αναγκαίο να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο» υπογράμμισε ο Moscovici.
Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, ο Moscovici είπε πως το θέμα αυτό θα πρέπει να εξεταστεί και να αντιμετωπιστεί, εάν πραγματικά η ΕΕ θέλει να χαράξει ένα μονοπάτι υγιούς ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.
Dombrovskis: Διαπιστώθηκε θετική πρόοδος, απομένουν τα έκτακτα μέτρα
Θετική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα διαπίστωσε το Eurogroup, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis.
Σύμφωνα με τον Dombrovskis, απομένει να συζητηθούν και τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που θα πρέπει να ληφθούν για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
H συνεδρίαση ολοκληρώθηκε στις 13:00 ώρα Ελλάδος και αναμένεται η συνέντευξη τύπου.
Όπως είχε μεταδώσει το www.bankingnews.gr, δεν αναμένεται statement agreement σήμερα, αλλά μια διαπίστωση προόδου, εν όψει ενός έκτακτου Eurogroup, πιθανότητα τη Μ. Πέμπτη.
Μην περιμένετε κάποια συμφωνία αξιολόγησης σήμερα για την Ελλάδα, ανέφερε νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem, προσερχόμενος για τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία πραγματοποιείται στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.
Όπως ανέφερε ο Dijsselbloem, εάν η Ελλάδα τηρήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, θα συζητηθούν μέτρα για τη διευκόλυνση του χρέους.
Χθες σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό κανάλι, ανέφερε ότι θεωρεί ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της Ελλάδος είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
Είναι αληθές ότι είναι θέμα χρόνου να κλείσει η αξιολόγηση καθώς όπως έχει αναφερθεί διεξοδικά το αργότερο έως τα μέσα Μαίου του 2016 θα οριστικοποιείτο η συμφωνία...
O Pierre Moscovici εμφανίστηκε αισιόδοξος, ενώ η Lagarde επανέλαβε την ανάγκη να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ θα εξετάσει ενδελεχώς τα στοχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ο Schaueble απάντησε εμμέσως στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι τα ελληνικά στοιχεία έχουν ελεγχθεί από τους θεσμούς της Ε.Ε.
Schaeuble: Αναζητούμε λύση από κοινού με την Lagarde
Τα πράγματα στην Ελλάδα δεν είναι τόσο απαισιόδοξα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble προσερχόμενος στο Eurogroup.
«Η τρόικα έχει σημειώσει πρόοδο στην Ελλάδα» υποστήριξε ο Schaeuble, ο οποίος αναφερόμενος στα στοιχεία που παρουσίασε η Ελλάδα για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, είπε πως «τα ελληνικά στοιχεία για το έλλειμμα ελέγχθηκαν από τους θεσμούς της ΕΕ».
Ο Schaeuble υποστήριξε ότι μίλησε με τη Lagarde για το θέμα του χρέους, τονίζοντας ότι θα βρεθεί μια λύση.
Moscovici: Εφικτή και απαραίτητη μια συμφωνία με την Ελλάδα
Τη θέση ότι μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι δυνατή και απαραίτητη διατύπωσε ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Pierre Moscovici.
Σε δηλώσεις του προσερχόμενος για τις εργασίες του Eurogroup ο Moscovici υποστήριξε πως έχει πραγματοποιηθεί μεγάλη πρόοδος από την Αθήνα και ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία.
"Μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι πιθανή και αναγκαία, και συνάδει με κοινή πολιτική καλή θέληση" υποστήριξε ο Επίτροπος Οικονομίας.
Lagarde: Υπάρχει πρόοδος, αλλά χρειάζεται περισσότερη
Υπάρχει πρόοδος στην Ελλάδα αλλά χρειάζεται περισσότερη, τόνισε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde προσερχόμενη στο Eurogroup.
«Είμαι πολύ ικανοποιημένη αναφορικά με τους νέους αριθμούς από την Ελλάδα, εάν αυτοί είναι ακριβείς.
Θα τους εξετάσουμε ενδελεχώς» είπε η Lagarde αναφερόμενη στα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% που κατέγραψε η Ελλάδα το 2015.
«Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε επαρκείς μεταρρυθμίσεις.
Και στο τέλος της ημέρας πρέπει το χρέος της να είναι βιώσιμο» υποστήριξε η Lagarde.
Stubb: Κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει ένα καυτό καλοκαίρι
Κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει ένα ακόμα καυτό ελληνικό καλοκαίρι, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Alexander Stubb, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Ελπίζω οι συζητήσεις με την Ελλάδα να σημειώνουν πρόοδο διότι κανείς δεν θέλει άλλο ένα καυτό ελληνικό καλοκαίρι.
Τα βασικά ζητήματα για την Ελλάδα παραμένουν τα ίδια.
Προσπαθούμε να βρεθεί λύση πριν το Ελληνικό Πάσχα» τόνισε ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ.
«Ξέρω ότι το να νομοθετείς για μέτρα λιτότητας είναι δύσκολο.
Αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%» υπογράμμισε ο Stubb.
Sapin (Γαλλία): Υπάρχει ακόμη δουλειά να κάνουμε με την Ελλάδα - Σημειώνεται πρόοδος
Θετική είναι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, M. Sapin, ο οποίος προσερχόμενος στο Eurogroup ανέφερε ότι τα πράγματα εξελίσσονται καλά.
Υπάρχει όμως ακόμη δουλειά μπροστά μας για την Ελλάδα, ανέφερε ο Sapin.
Schelling: «Παράνομο» ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους
Υπέρ της επέκτασης της διάρκειας των δανείων της Ελλάδας τάσσεται η Αυστρία, όχι όμως του «κουρέματος», σύμφωνα με τις δηλώσεις του αυστριακού υπουργού, Hans Jorg Schelling, κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε, η Αυστρία είναι έτοιμη να συζητήσει επέκταση της διάρκειας των ελληνικών δανείων, όμως «ένα κούρεμα του χρέους θα ήταν παράνομο».
Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχουν σημάδια ότι το ελληνικό έλλειμμα είναι χειρότερο του εκτιμώμενου και σημειώνει ότι δεν αναμένει να λάβει χώρα ειδική συνάντηση για την Ελλάδα.
Όλα τα σενάρια
Τα ενδεχόμενα είναι τα εξής στο Eurogroup να επισημοποιηθεί η πρόοδος αλλά να χρειαστεί πρόσθετος χρόνος ώστε να κλείσει η αξιολόγηση οπότε θα υπάρξει ή έκτακτο Eurogroup στις 26 με 28 Απριλίου την Μεγάλη Εβδομάδα ή η διαδικασία να οριστικοποιηθεί στο επόμενο Eurogroup στις 17 Μαΐου ώστε να έχει γεφυρωθεί το χάσμα για τα 3 δισεκ. επιπλέον μέτρα και βεβαίως να υπάρξει μια φόρμουλα – χρονοδιάγραμμα για το χρέος.
Μέχρι αργά χθες 21 Απριλίου αυτό που προέκυπτε από τα δεδομένα ήταν ότι έχει επέλθει συμφωνία για τα μέτρα 5,4 δισεκ. αλλά όχι για τα πρόσθετα μέτρα 3 με 3,5 δισεκ. που έχουν ζητήσει οι δανειστές.
Η ελληνική πλευρά ζητάει με τα μέτρα των 5,4 δισεκ. να κλείσει η συμφωνία, να υπάρχει μια ρήτρα που να αναφέρει ότι η Ελλάδα αν αποκλίνει από τους στόχους, αν τα μέτρα δεν αποδώσουν να πάρει πρόσθετα μέτρα, αλλά να μην τα ψηφίσει τώρα και ταυτόχρονα να πάρει και λύση για το χρέος.
Ταυτόχρονα χρησιμοποιεί και τα στοιχεία της Eurostat που κατέδειξαν - με βάση τα στοιχεία προγράμματος - πλεόνασμα 0,69%....
Οι δανειστές όμως ζητούν να ψηφιστούν προκαταβολικά τα μέτρα δηλαδή τα 5,4 + 3 δισεκ. και ταυτόχρονα το χρέος να κλειδώσει μετά την δεύτερη αξιολόγηση αλλά να ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης για το χρέος με την οριστικοποίηση της συμφωνίας της πρώτης αξιολόγησης....
Μάλιστα ειδικά για το χρέος μετά τον Schaeuble το γερμανό ΥΠΟΙΚ, υπήρξαν και νέες δηλώσεις.
Απηχώντας τις θέσεις των Γερμανών, ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Α. Stuff δήλωσε πρόσφατα ότι υπάρχει πολύ λίγος χώρος για ελιγμούς για την ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα.
Ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός ξεκίνησε γύρω επαφών με πολιτικούς παράγοντες όπως ο Moscovici, Hollande και άλλους ζητώντας πολιτική διευθέτηση στην αξιολόγηση αλλά και σαφή δέσμευση για το χρέος στο Eurogroup σήμερα 22 Απριλίου.
Οι δανειστές ζητούν η Ελλάδα να ψηφίσει προκαταβολικά μέτρα και η απαίτηση αυτή δεν έχει αναιρεθεί.
Έτσι εξηγείται γιατί μετά τις δηλώσεις των ελλήνων αξιωματούχων ότι επήλθε συμφωνία στο ασφαλιστικό….δεν έχει υπάρξει δήλωση άλλου παράγοντα από την πλευρά των δανειστών…που να επιβεβαιώνει την συμφωνία.
Η «συμφωνία» λοιπόν που υπάρχει αφορά μέρος της αξιολόγησης δηλαδή τα αρχικά 5,4 δισ και το ερώτημα είναι το Eurogroup θα προχωρήσει σε πολιτική διευθέτηση του ζητήματος ή θα αφήσει την αξιολόγηση ανοικτή σε επόμενο Eurogroup ή έως τις 17 Μαίου στην επόμενη αξιολόγηση;
Το ζήτημα του χρέους είναι ψευδαίσθηση
Η υποτίμηση του ζητήματος του χρέους δεν αφήνει περιθώρια στην ελληνική πλευρά να διεκδικήσει ουσιαστική λύση.
Οι ευρωπαίοι έχουν απορρίψει haircut, έχουν απορρίψει μείωση επιτοκίων, ειδικά ο ESM το έχει αποκλείσει καθώς το 1% που είναι το επιτόκιο του τρίτου δανείου είναι χαμηλό ενώ δεν συζητούν και μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά.
Η ΕΕ και ο ESΜ συζητούν
1)Επιμήκυνση των δανείων από τα 32,4 χρόνια στα 50 χρόνια δηλαδή επιμήκυνση 17,5 χρόνια
2)Συζητούν κάποιας μορφής διασύνδεση των δανείων και της αποπληρωμής τοκοχρεολυσίων με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Με βάση αυτό το μοντέλο - λύση το όφελος σε ετήσια βάση θα είναι 2,5 δισεκ.
Το ελληνικό χρέος στα 312 δισεκ. και το ΑΕΠ στα 176 δισεκ. αυτό το ετήσιο όφελος αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό και δεν αποτελεί βιώσιμη λύση...αποτελεί επικοινωνιακή λύση...όχι βιώσιμη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου