Οφείλουν να συνειδητοποιήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, και ιδιαίτερα η Τουρκία, ότι δεν είναι αρκετές οι ευχές για τη λύση του Κυπριακού, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο περιθώριο επίσκεψής του στο στρατόπεδο «Αντιστράτηγου Βασίλειου Σταμπούλη», στον Άγιο Ιωάννη Μαλούντας, και κληθείς να πει αν πιστεύει πως το 2016 μπορεί να είναι η χρονιά της λύσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση, ότι «αν υπάρξει αποφασιστική μετατροπή της ρητορικής σε πραγματική στήριξη αυτού που επιδιώκουμε για λύση, δηλαδή μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες αλλά και τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων εγώ λέγω, τότε ναι, υπάρχει προοπτική”.
Πρόσθεσε ότι “οφείλουν να συνειδητοποιήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, και ιδιαίτερα η Τουρκία, ότι δεν είναι αρκετές οι ευχές. Εδώ και 42 χρόνια, περίπου τις ίδιες διακηρύξεις ακούμε. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά, τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, είτε αυτά αναφέρονται στον ενεργειακό τομέα, είτε στις προσδοκίες της Τουρκίας για ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ή στη μετατροπή της σε ενεργειακό κέντρο και σε σωρεία άλλων κινήτρων, θα συμβάλουν έτσι ώστε με αποφασιστικότητα επιτέλους να ενισχύσουν και να ενθαρρύνουν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μια αποδεκτή από όλους λύση».
Ερωτηθείς αν το θέμα της θεώρησης διαβατηρίων, και γενικότερα οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, μπορεί να επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν βλέπω πώς θα μπορούσε. Είναι θέμα καθαρά ανταπόκρισης στους όρους και τις προϋποθέσεις που η ΕΕ θέτει προκειμένου να υπάρξει ελευθεροποίηση της θεώρησης διαβατηρίων».
Κληθείς να σχολιάσει αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν κεφάλια για την Τουρκία χωρίς τη λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι απόλυτα συμβατή με τις δικές μας θέσεις, συνεπώς δεν μπορεί παρά να τη χαιρετίσουμε. Και θέλω να προσθέσω την ίδια ώρα ότι, προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και ως θέμα αρχής, ένας εξ εκείνων που υποστήριξε ένθερμα και με σταθερότητα αυτή τη θέση ήταν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Το αναφέρω αυτό διότι υπήρξαν επικριτικές δηλώσεις, για κάποιες δηλώσεις σκοπιμότητας, θα μπορούσα να πω, που έγιναν στην Τουρκία».
Ερωτηθείς αν τα συμφέροντα αυτή τη στιγμή στην περιοχή, και η αντίδραση σε ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι τόσο ισχυρά, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας, προς την κατεύθυνση της βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Πιστεύω ναι, διότι είναι προς το συμφέρον όλων ανεξαίρετα, είτε διεθνών παραγόντων, είτε περιφερειακών παραγόντων, εννοώντας και συγκαταλέγοντας σε αυτή την κατηγορία και την Τουρκία. Όλοι έχουμε να κερδίσουμε από μια λύση του κυπριακού προβλήματος, αρκεί αυτή η λύση να είναι βιώσιμη, να είναι λειτουργική, διαρκής και να μη δημιουργεί δικαίους και αδίκους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου