Το ναυάγιο στη διαπραγμάτευση φέρνει οργή στην κυβέρνηση και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Το ναυάγιο στη διαπραγμάτευση φέρνει οργή στην κυβέρνηση και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις


Έκτακτη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το χθεσινό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών σχετικά με τα προληπτικά μέτρα και την ματαίωση του Eurogroup που είχε δρομολογηθεί για τη Μεγάλη Πέμπτη.

Όλα τα σενάρια είναι πάλι πάνω στο τραπέζι σε ένα πολιτικό σκηνικό που θυμίζει έντονα το περασμένο καλοκαίρι, το αδιέξοδο, τις κλειστές τράπεζες, το δημοψήφισμα, το νέο μνημόνιο και τις εκλογές.

Χρειάστηκε μόλις ένα μισάωρο για να βρεθεί ο Ευκλείδης Τσκαλώτος μπροστά στην έκπληξη ότι η πρότασή του για τα προληπτικά μέτρα δεν περνάει από την τρόικα όπως θέλει η ελληνική κυβέρνηση και οι εξελίξεις φαίνεται να προκάλεσαν έντονο εκνευρισμό και οργή στο Μέγαρο Μαξίμου που μετράει δυνάμεις και διαπιστώνει ότι είναι δύσκολο έως αδύνατο να περάσει συνολικά μέτρα 9 δισ. ευρώ από τη Βουλή όπως θέλουν οι δανειστές.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικοινωνήσει σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ζητώντας την άμεση σύγκληση της Συνόδου της Ευρωζώνης, προκειμένου όπως λέει το Μέγαρο Μαξίμου να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο. Να σημειωθεί ωστόσο ότι μόλις πριν λίγες μέρες που συνεδρίασαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών αποφάσισαν για τα προληπτικά μέτρα και υιοθέτησαν τη γραμμή του ΔΝΤ και της Γερμανίας.

Η απαίτηση του ΔΝΤ για προληπτική νομοθέτηση μέτρων εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την κυβερνητική πλειοψηφία αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο για πολιτικές εξελίξεις.

Οργισμένος είναι και ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δεν κατάφερε να πείσει την τρόικα, ενώ τα κρατικά ταμεία αδειάζουν επικίνδυνα.

Η ελληνική πρόταση για τη λειτουργία αυτού του μηχανισμού διόρθωσης πιθανών αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους, που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση στην τρόικα, δεν έγινε δεκτή, καθώς δεν υπήρχε καμία αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα.

Μάλιστα πληροφορίες λένε ότι από το ΔΝΤ Η Ντέλια Βελκουλέσκου ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα πρέπει να ψηφίσει από τώρα όλα τα προληπτικά μέτρα συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ και δεν αντιλαμβάνεται γιατί δεν μπορεί να γίνει αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση βασίζεται στην ύπαρξη ενός αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης των αστοχιών. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει τα μέτρα να λαμβάνονται όταν θα επικυρώνονται τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού από την Εurostat τον Απρίλιο του επομένου έτους. Τότε ο υπουργός Οικονομικών θα αποφασίζει τι μέτρα θα ληφθούν και θα εφαρμόζονται άμεσα, ενώ η Αθήνα δεν θέλει να αποκλείεται και η επιβολή φόρων, πέραν των περικοπών στις δαπάνες.

Οι δανειστές θεωρούν ότι η ελληνική πρόταση δεν ικανοποιεί την ανάγκη να υπάρχει ένας «αξιόπιστος μηχανισμός» και ζητούν η Ελλάδα να νομοθετήσει μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα εφαρμοστούν εφόσον υπάρχουν αποκλίσεις μέσα στην επόμενη διετία.

Με αυτά τα δεδομένα όλα τα σενάρια, ειδικά για εκλογές ή δημοψήφισμα με ένα πιο τολμηρό ερώτημα οργιάζουν. Η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί πάλι σε ένα οριακό σημείο και συγκεντρώνει στην κεντρική τράπεζα τα αποθεματικά της προκειμένου να ετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο. Το ίδιο έκανε και πέρσι το καλοκαίρι όταν βρισκόταν σε ανάλογο σημείο και τελικά οδηγήθηκε σε κλειστές τράπεζες, δημοψήφισμα και εκλογές.

Μέσα στο σκηνικό υπάρχει πάντα το Brexit και η ελληική πλευρά εκτιμά ότι η Ευρώπη δεν θέλει να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο, ενώ το Μαξίμου καθυστερεί όσο τη συμφωνία για να περάσει στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και της κοινοβουλευτικής ομάδας, την εικόνα μιας κυβέρνησης που διαπραγματεύεται μέχρι το τέλος.

«Η ελληνική πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού εξισορρόπησης αντί για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων είναι αξιόπιστη και αντικατοπτρίζει τη βεβαιότητα της ελληνικής πλευράς, ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, που δείχνουν ως υπευθύνους για την αναβολή του Eurogroup, το ΔΝΤ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως, ειδικότερα, επισημαίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, «εδώ και τρεις μήνες το ΔΝΤ έχει υιοθετήσει τακτική συνεχούς κωλυσιεργίας, τακτική που επιβεβαιώθηκε και από τις διαρροές των Wikileaks». Υπογραμμίζουν επίσης, και την επιμονή του Β. Σόιμπλε για την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας.

Όσον αφορά την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία μηχανισμού εξισορρόπησης, αντί για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η άρνηση του ΔΝΤ να αποδεχθεί την πρόταση αυτή, φανερώνει ότι μέριμνα του Ταμείου δεν είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από την Ελλάδα, αλλά η εφαρμογή ενός άλλου προγράμματος, ενός προγράμματος διαφορετικού, από αυτό που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, εμπλουτισμένο μάλιστα, με πρόσθετα μέτρα κατά τα 2/3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular