ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΙΙΤΗ ΙΕΡΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΡΙΑΝΤ
Ξεκίνησε η άοδος των τιμών του πετρλαίου με αφορμή την δολοφονία από τη Σαουδική Αραβία του Σιίτη κληρικού Sheikh Nimr al-Nimr και τίθεται το ερώτημα για το εάν αυτή η ενέργεια ήταν προσχεδιασμένη από το Ριάντ και κέντρα εξουσίας πέραν του Ατλαντικού.
Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά, υπό τη σκιά της αύξησης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, αλλά τα κέρδη τους περιορίζονται από τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία της Κίνας, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Η τιμή του αργού αυξήθηκε πάνω από 3% στις αρχές της σημερινής διαπραγμάτευσης, καθώς η εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία ενός αντικαθεστωτικού κληρικού πυροδότησε θρησκευτικές εντάσεις και προκάλεσε ανησυχία σχετικά με την προσφορά πετρελαίου στην περιοχή του κόσμου με τη μεγαλύτερη παραγωγή.
Η άνοδος αυτή σταμάτησε, όταν ανακοινώθηκαν τα ασθενέστερα από το αναμενόμενο στοιχεία για την κινεζική μεταποίηση και η πτώση των ασιατικών χρηματιστηρίων επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τη ζήτηση από τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.
Γιατί όμως η Σ.Αραβία και οι ΗΠΑ θα «βολεύονταν» από μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου αφού μέχρι σήμερα επεδίωκαν την μείωσή της.
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου χτυπά πρωτίστως τις αμερικανικές εταιρείες παραγωγής σχιστολιθικών υδρογονανθράκων αφού η τιμή του βαρελιού έχει πέσει χαμηλότερα από την τιμή παραγωγής του.
Συνεπώς εάν αυτό οφείλεται σε αμερικανικές πιέσεις για να έρθει σε δύσκολη θέση η ρωσική οικονομία, τότε οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή πυροβολούν τα «πόδια» τους, διότι η Ρωσία διαθέτει πλεονάσματα για να ανταπεξέλθει, ενώ οι ΗΠΑ με το «γαλαξιακό» χρέος τους δεν θα αντέξουν για καιρό χωρίς την βασική πηγή εσόδων τους που είνια οι υδρογονάνθρακες.
Οι αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης έχουν δανειστεί τεράστια ποσά, και θέτουν σε κίνδυνο εκ νέου και το τραπεζικό σύστημα καθώς δεν μπορούν να τα αποπληρώοσυν πράγοντας πετρέλαιο με ζημία.
Έντεχνα όλα τα δυτικά και εγχώρια ΜΜΕ προσπαθούν να περάσουν την εικόνα ότι οι ΗΠΑ είναι το «αφεντικό» ο πραγματικός κερδισμένος όμως είναι η Σ.Αραβία, και αυτή ορίζει το παιχνίδι, διότι τα δικά της κοιτάσματα επειδή είναι κοντά στις ακτές της παράγονται φθηνότερα και συνεχίζουν να έχουν μεγάλα κέρδη ακόμα και με χαμηλές τιμές.
Με χαμηλές τιμές δημιουργείται πρόβλημα στις πρωτίστως στις ΗΠΑ οι οποίες παράγουν σχιστολιθικό πετρέλαιο με τιμή 85 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή πώλησης έπεσε στα 37
Οι πτωχεύσεις αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve of Dallas ξεπερνούν κάθε προσδοκία και «ξεβρακώνουν» όσους πίστευαν ότι οι ΗΠΑ είναι το «αφεντικό» και ότι η ρωσική οικονομία δέχεται συντριπτικά πλήγματα.
Τουλάχιστον εννέα αμερικανικές εταιρείες, των οποίων το συνολικό χρέος ξεπερνά τα δύο δισ. δολάρια, έχουν καταθέσει αίτηση για προστασία από τους πιστωτές τους κατά τη διάρκεια του δ” τριμήνου!
«Οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, εν μέρει γιατί βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλότερο κόστος παραγωγής σε σύγκριση με τους διεθνείς ανταγωνιστές τους», τονίζουν οι Navi Dhaliwal και Martin Stuermer, οικονομολόγοι στη Federal Reserve of Dallas και προσθέτουν «εάν οι χρεοκοπίες συνεχίσουν με αυτό τον ρυθμό, τότε θα έχουμε αρκετές και εντός του 2016».
Παράλληλα οι δύο οικονομολόγοι στην έκθεσή τους υπογραμμίζουν ότι το συνολικό εργατικό δυναμικό στον κλάδο έχει υποχωρήσει κατά 70.000 εργαζόμενους.
Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στην Σ.Αραβία η οποία λόγω της μείωσης κατά 60% της τιμής του αργού πετρελαίου από τα μέσα του 2014, με το βαρέλι να πωλείται σταθερά πλέον κάτω από τα 40 δολάρια, ο προϋπολογισμός της χώρας παρουσιάζει έλλειμμα ρεκόρ της τάξεως των 98 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ περίμενε πολύ περισσότερα (κοντά στα 130 δισ. δολάρια), ακόμα και τα 90 δισ. δολάρια που τελικά ανακοινώθηκαν είναι ιδιαίτερα μεγάλο ποσό για να το αντέξει η χώρα.
Για να ανταπεξέλθει σ” αυτή την κρίσιμη κατάσταση, η κυβέρνηση ανέλαβε… δράση, ακολουθώντας την τυπική σ” αυτές τις περιπτώσεις οδό. Ανέβασε τις τιμές της βενζίνης προς τους καταναλωτές σε ποσοστό 40%.
Για πρώτη φορά τα άλλοτε κραταιά και πάμπλουτα κράτη του Κόλπου αναγκάζονται να υιοθετήσουν μέτρα βαριάς και καθολικής φορολόγησης ώστε να αναταπεξέλθουν στην πτώση των τιμών του πετρελαίου, που έχει σαν αποτέλεσμα τα έσοδα να μην επαρκούν για να διατηρήσουν το άλλοτε πλουσιοπάροχο βίο των κρατών αυτών.
Το Συμβούλιο για την Συνεργασία στον Κόλπο αποφάσισε την εισαγωγή ΦΠΑ στις χώρες τους για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων στρατιωτικών εξόδων τους και τα μειωμένα έσοδα από το πετρέλαιο στον προϋπολογισμό τους.
Ο οργανισμός συνεργασίας της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ, του Ομάν, του Μπαχρέιν, του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έφτασε σε αυτήν την απόφαση μετά και την αυξανόμενη εμπλοκή αυτών των χωρών σε στρατιωτικές αποστολές είτε άμεσα όπως στην Υεμένη, είτε κρυφά και έμμεσα όπως στην Συρία (μόνο η Σ.Αραβία έχει απελευθερώσει εκατοντάδες βαρυποινίτες που τους έστειλε στην μαρτυρική χώρα με σκοπό να πολεμήσουν κατά της νόμιμης συριακής κυβέρνησης), σε συνδυασμό με τις μειούμενες τιμές πώλησης του πετρελαίου που έχει οδηγήσει σε ελαττωμένα έσοδα.
Η φορολογία, προκρίνεται ως η μόνη λύση για να μπορέσουν να συντηρηθούν οι κοστοβόροι προϋπολογισμοί των κρατών αυτών και ιδιαίτερα της πολύ «ακριβής διαβίωσης» της άρχουσας τάξης τους.
Το μέτρο που θα εφαρμοσθεί ταυτόχρονα κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, με κοινή απόφαση και εφαρμογή, για να αποφευχθεί τυχόν λαθρεμπόριο από εκείνους που θα επιδιώξουν να επωφεληθούν από την διαφορά στους συντελεστές του φόρου, δεν θα βρει εφαρμογή, σύμφωνα με την απόφαση, στον τομέα της υγείας, της παιδείας, των κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και σε 94 προϊόντα τροφίμων που εξαιρέθηκαν ήδη.
Για όλους αυτούς τους λόγους ΗΠΑ και Σ.Αραβία χρειαζόντουσαν μια κακή «φωτιά» για να στείλουν την τιμή του «μαύρου χρυσού» σε ανοδική πορεία αποφεύγοντας τα… «ρεζιλίκια» της αλλαγής πολιτικής.
Η «φλόγα» πάντως που άναψαν ήταν εύκολο να δημιουργηθεί καθώς το μίσος Σιιτών-Σουνιτών είναι μακραίωνο, και θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες.
Οι Σουνίτες και οι Σιίτες είναι οι δύο βασικές τάσεις του Ισλάμ. Το 85-90% είναι Σουνίτες και μόνο ένα 10-15% είναι Σιίτες (Shia) με τους περισσότερους Shias να ανήκουν στην παράδοση των Δώδεκα και οι υπόλοιποι να ανήκουν σε άλλα διαφορετικά γκρουπ.
Το Ιράν κατά βάση είαι η μόνη σιιτική χώρα, ενώ το Ιράκ διαθέτει μια πλειοψηφία Σιιτών κατοίκων της τάξης του 60%. Έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι σιιτικό κράτος είναι και το Αζερμπαϊτζάν, κάτι που το κάνει αρεκτές φορές να έχει προστριβές με την Σουνιτική Τουρκία παρά το γεγονός ότι φυλετικά οι Αζέροι είναι Τούρκοι.
Ένα μεγάλο αριθμό Σιιτών διαθέτει και το Πακιστάν (σε απόλυτη ποσότητα όχι στο σύνολο του πληθυσμού)
Το ιστορικό της έχθρας μεταξύ των δύο ισλαμικώ κοινοτήτων βασίζεται στο «Σχίσμα» που έλαβε χώρα όταν ο προφήτης Μωάμεθ πέθανε το 632 δηιουργώντας αμφισβήτηση για το ποιος θα ήταν ο διάδοχός του. Αυτή η αμφισβήτηση εξαπλώθηκε σε διάφορα σημεία του αχανούς αραβικού κόσμου.
Η έχθρα έγινε στέρεη και παντοτινή μετά τη μάχη της Karbala, στην οποία ο Hussein ibn Ali και η φατρία του εξοντώθηκαν και η σφοδρή επιθυμία για εκδίκηση διαίρεσε την ισλαμική κοινότητα.
Οι οπαδοί του γαμπρού του Μωάμεθ, Αλή, ο οποίος είχε παντρευτεί την κόρη του Φατίμα, υποστήριξαν ότι ήταν αυτοί που θα έπρεπε να τον διαδεχθούν. Από την άλλη μεγάλη μερίδα πιστών υποστήριξαν ότι την θέση του Μωάμεθ θα μπορούσε να πάρει κάθε ενάρετος μουσουλμάνος, ανακηρύσσοντας ως πρώτο χαλίφη τον Αμπού Μπάκρ και έγιναν γνωστοί ως Αχλ αλ-Σούνα ουα αλ-Τζαμά’αχ (άνθρωποι της παράδοσης και της ενοποίησης), έτσι ώστε να ξεχωρίζουν από τους Σιίτες, οι οποίοι απέρριψαν τον Αμπού Μπακρ ως διάδοχο του Προφήτη Μωάμεθ, υπέρ του Αλή.
Όσοι ακολούθησαν τον Αλή ονομάστηκαν «οπαδοί του Αλή», δηλαδή οι Σιίτες. Οι περισσότεροι όμως ακολούθησαν τον χαλίφη Αμπού Μπάκρ και τους διαδόχους του. Ο Αλή και ο γιος του ο Χουσείν, στην κούρσα της διαδοχής δολοφονήθηκαν.
Η δολοφονία αυτή ξεκίνησε μία πολυετή σφαγή μεταξύ των μουσουλμάνων σε όλη τη Μέση Ανατολή, το τέλος της οποίας βρήκε ηττημένους τους σιίτες. Οι σουνίτες ήταν αυτοί που υποστήριζαν ότι ήταν πιο πιστοί στην παράδοση και το αληθινό πνεύμα του Μωάμεθ.
Σήμερα υπάρχουν βασικές διαφορές στις θρησκευτικές πρακτικές, στα έθμα, και παρόλο που χρησιμοποιούν το Κοράνιο, ωστόσο έχουν άλλες απόψεις πάνω στις προφορικές παραδόσεις, τις Χαντίθ,
Η σεχταριστική βία επιμένει μέχρι και σήμερα από το Πακιστάν μέχρι και την Υεμένη και αποτελεί στοιχέιο τριβής στην Μέση Ανατολή. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν υπάρξει βίαιες ένοπλες αντιπαραθέσεις που οι βάσεις του βρίσκονται πάνω σε αυτή την διαμάχη όπως η εξέγερση στο Μπαχρέιν, ο πόλεμος στο Ιράκ,η συριακή σύγκρουση.
Είναι ενδιαφέρον να τονισθεί ότι ο Αλαουϊτισμός-Αλεβιτισμός είναι σιιτική αίρεση με χριστιανικές δοξασίες, και πολύ φιλική διάθεση απέναντι στην Ελληνορθοδοξία. Οι Αλλαουϊτες μεταξύ των οποίων ανήκει και ο Μ.Άσαντ πιστεύουν στον Τριαδικό Θεό.
Ακόμα και η σιιτική Χεζμπολάχ στις τάξεις της έχει χιλιάδες Ρουμ Ορθοντόξ μαχητές που τους προσκάλεσε ο ίδιος ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα.
Στο βίντεο που ακολουθεί ο Χασάν Νασράλα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ κάνει έκκληση στους Χριστιανούς να πολεμήσουν στο πλάι των σιιτών εναντίον των εξτρεμιστών σουνιτών.
Στο επόμενο θα δείτε χριστιανή Λιβανέζα τραγουδίστρια να αφιερώνει τραγουδι στην Χεζμπολάχ. Είναι εμφανές ότι σιίτες αλαουϊτες (σιιτική αίρεση με χριστιανικές δοξασίες, πιστεύουν στον Τριαδικο Θεό) και χριστιανοί έχουν ανεκτικότητα, μεταξύ τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου