Στις ασφυκτικές πιέσεις των Ευρωπαίων που οδηγούν στη «έξωση» της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν κάνει λόγω η γαλλική εφημερίδα le Monde ενώ η Κομισιόν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για τροποποίησή της.
Σε άρθρο της αναφέρει η γαλλική εφημερίδα πως το Κολέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να εξετάσει αύριο σχέδιο διετούς αναστολής της συνθήκης Σένγκεν της χώρας μας. Αν συμβεί αυτό ανοίγει πλέον ο δρόμος για τον, ουσιαστικό, αποκλεισμό της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή ζώνη ελεύθερης κίνησης των πολιτών.
Ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί αν αποφασιστεί η ελληνική «έξωση» Οπως γράφει η εφημερίδα πρόκειται για μία «πολύ λεπτή και σύνθετη πολιτική διαδικασία». Συγκεκριμένα: Η Κομισιόν θα κάνει πρώτα μια αποτίμηση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που αποτελούν και το εξωτερικό όριο της ζώνης Σένγκεν. Στη συνέχεια θα υποβάλει την έκθεσή της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κορυφής, όπου η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία. Μετά η Ελλάδα θα έχει περιθώριο τριών μηνών για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Μετά το τρίμηνο κριθεί ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ παραμένει ανεπαρκής, τότε η Κομισιόν θα εισηγηθεί διετή αναστολή της Σένγκεν και επαναφορά των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων από τις άλλες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Αυστρία κ.λ.π.)
Η Le Monde αναφέρει ακόμα πως προωθείται και το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας και Σκοπίων, με παράλληλη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την ΠΓΔΜ. Στόχος είναι να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η εισροή προσφύγων μέσω του «δρόμου των Βαλκανίων». Ωστόσο αυτή η στρατηγική «τιμωρεί την Ελλάδα, διογκώνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο έδαφός της»
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, η επανεξέταση του άρθρου 26 της Συνθήκης Σένγκεν, που αναφέρεται στη διαδικασία παράτασης του ελέγχου των εσωτερικών συνόρων, αν δεν λειτουργήσει ικανοποιητικά ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ
Ακόμη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της εκπροσώπου Τύπου του Επίτροπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Νατάσα Μπερτό, αναγνώρισε τα προβλήματα που υφίστανται στην εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής, τονίζοντας την αδυναμία προώθησης της διαδικασίας επαναπατρισμού από την Ελλάδα για Πακιστανούς και Μαροκινούς μετανάστες, που δεν μπορούν να αιτηθούν επιτυχώς άσυλο σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για τον εκπρόσωπο Τύπου της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, κύριο μέλημα είναι πλέον να διατηρηθεί η συνοχή της Ζώνης Σενγκεν, συμπληρώνοντας όμως πως η Επιτροπή ετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο -ακόμη και να εξετάσει την τροποποίηση του άρθρου 26 της Συνθήκης Σένγκεν, που αναφέρεται στη διαδικασία παράτασης του ελέγχου των εσωτερικών συνόρων, αν δεν λειτουργήσει ικανοποιητικά ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως υπάρχουν δύο προβληματικοί άξονες στην ελληνική μεταναστευτική πολιτική που προκαλούν κριτική.
Αρχικά, μεγάλο μέρος της κριτικής προς την Ελλάδα προέρχεται από το γεγονός πως δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για δημιουργία πέντε κέντρων υποδοχής (hot spots), τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας σε συνεργασία με τον οργανισμό UNHCR των Ηνωμένων Εθνών, χωρητικότητας 50.000 ατόμων και, τέλος, η ολοκλήρωση των συμφωνιών επαναπατρισμού των παράτυπων οικονομικών μεταναστών.
Επιπλέον υπάρχει ζήτημα εμπλοκής της συμφωνίας με την Τουρκία από την πλευρά της Ιταλίας, που εμποδίζει την εκταμίευση των τριών δισ. ευρώ, τα οποία είναι στόχος να διατεθούν για την υποστήριξη των προσφύγων στα σύνορα της Τουρκίας και τη δημιουργία εγκαταστάσεων φιλοξενίας τους, με στόχο την αποτροπή της μετακίνησής τους στην Ευρώπη.
Η θέση της ιταλικής κυβέρνησης είναι πως τα χρήματα αυτά πρέπει να διατεθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και όχι μέσω διακρατικής χρηματοδότησης, δημιουργώντας έτσι προβλήματα στην εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου