ΓΙΑΤΙ Η ΝΔ ΤΟΥ Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΑΥΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ;
Οι κοινές περιπολίες Ελλάδας και Τουρκίας που θέλουν ντε και καλά να επιβάλλουν Βρυξέλλες και Βερολίνο παίζοντας ένα παιχνίδι υπέρ της Άγκυρας σε βάρος της χώρας μας προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής φαίνεται αυτό από τις έντονες και κατηγορηματικές απαντήσεις που δίνουν υπουργοί της κυβέρνησης, όπως επίσης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Εκείνο όμως που είναι άγνωστο και αποκαλύπτει το “pronews.gr” είναι ότι ανώτατα στελέχη στην ιεραρχία των Ένοπλων Δυνάμεων, ακόμη και Αρχηγοί όπως λένε οι πληροφορίες, έχουν προειδοιποιήσει με παραιτήσεις σε περίπτωση που η κυβέρνηση δει έστω και συγκαταβατικά το θέμα των κοινών περιπολιών στο Αιγαίο που προτείνουν οι δανειστές.
Έχουν στείλει τελεσίγραφο τόσο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου πώς κάτι τέτοιο, η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο δηλαδή δεν πρόκειται να περάσει καθ’ ότι ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και βάζει έμμεσα αλλά σαφώς την Τουρκία στο Αρχιπέλαγος.
Ο Πάνος Καμμένος, ως πολιτικός προϊστάμενος των Ένοπλων Δυνάμεων απέρριψε εξ αρχής το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο (άλλωστε ειδικά στο θέμα αυτό συντάσσεται πλήρως με τη θέση της στρατιωτικής ηγεσίας και των στελεχών) και έστειλε πρώτος το μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο φάνηκε πώς το έλαβε.
Τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και κυβερνητικά στελέχη όπως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απορρίπτουν το ενδεχόμενο των κοινών περιπολιών. “Κάτι τέτοιο θα μας έβαζε αυτόματα στα προβλήματα που έχουμε να λύσουμε με την Τουρκία, αλλά όχι στο προσφυγικό, και δεν υπάρχει λόγος να μπερδέψουμε το προσφυγικό με γενικότερα προβλήματα ελληνοτουρκικών σχέσεων”, δήλωσε ο κ. Κοτζιάς μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογο του Φράνκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Οι Γερμανοί είχαν θέσει το ίδιο θέμα (το κάνουν εδώ και μήνες) και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Βερολίνο, ο οποίος επίσης απέρριψε τις κοινές περιπολίες χωρίς δεύτερη σκέψη. Η καγκελάριος Μέρκελ βλέπει πώς η εικόνα της πλήττεται σημαντικά από το θέμα του προσφυγικού και δίνει γη και ύδωρ στην Τουρκία προκειμένου να ανασχέσει τις μεταναστευτικές ροές.
Ανακοίνωσε μάλιστα η κυβέρνηση της Γερμανίας πώς αυξάνει κατά 40% τη χρηματοδότηση της προς την Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά και πιέζει όσο μπορεί τις Βρυξέλλες να ενισχύσουν την Άγκυρα, παρ’ ότι αυτή παίζει ένα παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και της Ε.Ε. Στέλνοντας σωρηδόν μετανάστες στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Μέχρι και ο διοικητής της Στρατοχωροφυλακής εμπλέκεται στα κυκλώματα με τους διακινητές.
Γιατί όμως το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες πιέζουν; Γιατί υπάρχουν κάποιες πτέρυγες του ελληνικού Κοινοβουλίου που δεν τοποθετηθεί στο κρίσιμο αυτό ζήτημα των κοινών περιπολιών στο Αιγαίο και ίσως θα μπορούσαν να παίξουν το ρόλο του “Δούρειου Ίππου”, όπως εκτιμούν οι δανειστές.
Για παράδειγμα η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει απορρίψει το θέμα αυτό και το Βερολίνο πιστεύει πώς μπορεί να πιέσει στην κατεύθυνση υλοποίησης των σχεδίων του που δεν είναι άλλα από το να κάνει τα γλυκά μάτια στην Τουρκία και να εμβολίσει πλέον τα σκληρά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας όπως είμαι τα θαλάσσια σύνορα της.
Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί για το θέμα δημοσίως, αλλά έχει μιλήσει ιδιωτικώς. Και αυτό που έχει πει, εν ολίγοις είναι πώς δεν θεωρεί την εξέλιξη των κοινών περιπολιών ως κακή ή μόνιμη. Για τον πρόεδρο της ΝΔ δηλαδή η κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας δεν είναι άσχημη εξέλιξη.
Οφείλει η Νέα Δημοκρατία που το παίζει θεματοφύλακας των εθνικών συμφερόντων να βγει και να ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση της στο κρίσιμο αυτό θέμα. Αν εγκρίνει και προκρίνει τις κοινές περιπολίες ή αν τις απορρίπτει. Τα ήξεις αφίξεις έχουν τελειώσει πλέον, ιδίως όταν επιχειρεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος (λόγω της πολιτικής που άσκησε κατά τη διακυβέρνηση Σαμαρά) με τους στρατιωτικούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου