Υπάρχουν πιθανότητες να αναπτύξει η Κίνα στρατεύματα στη Συρία;

china_army1


Την περασμένη εβδομάδα, οι νομοθέτες υιοθέτησαν για πρώτη φορά αντιτρομοκρατικό νόμο στην Κίνα. Η πιο ενδιαφέρουσα διάταξη του νέου νόμου, που ανησυχεί τους ξένους παρτηρητές είναι ένα άρθρο που εξουσιοδοτεί τον κινεζικό στρατό να λάβει μέρος σε αποστολές αντιτρομοκρατίας στο εξωτερικό. Η Κίνα θα ενταχθεί τώρα στην αντιτρομοκρατική εκστρατεία στη Συρία μαζί με τη Ρωσία, το Ιράν και την Συρία;

Την Πέμπτη, σχολιάζοντας το νέο νόμο αντιτρομοκρατίας της Κίνας, και συγκεκριμένα το σημείο που επιτρέπει στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό να συμμετάσχει σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας Γιανγκ Yujin τόνισε ότι η Κίνα έχει μια «προληπτική» στάση όταν πρόκειται για διεθνή συνεργασία κατά της τρομοκρατίας .

Ο Yang εξήγησε ότι σε περίπτωση που οι κινεζικές δυνάμεις αναπτύσσονταν ποτέ στο εξωτερικό με σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αυτό θα γινόταν με πλήρη σεβασμό των διεθνών κανόνων, συμπεριλαμβανομένης της κυριαρχίας των χωρών ».

Μετά την ψήφιση του νόμου, άρχισαν οι υποθέσεις που υποδήλωναν ότι η Κίνα θα μπορούσε να αναπτύξει τις ένοπλες δυνάμεις της στη Συρία για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κινήματος του Ανατολικού Τουρκεστάν, παρακλάδι της Αλ-Κάιντα που δραστηριοποιείται στη δυτική κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ. Είχε αναφερθεί ότι μαχητές από την οργάνωση αυτή είχαν πάει στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών εκεί, και ότι μερικοί έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους για να πραγματοποιούν επιθέσεις στη δυτική Κίνα. Αλλά υπάρχει αλήθεια στις φήμες αυτές; Η Κίνα θα ενταχθεί στον αντιτρομοκρατικό συνασπισμό στη Συρία σύντομα;
Δεν είναι πιθανό, σύμφωνα με τον Ρώσο δημοσιογράφο, Anton Mardasov.

«Αξίζει να θυμηθούμε, ότι αμέσως μετά την επέμβαση της Ρωσίας στη συριακή σύγκρουση, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν γεμάτα με αναφορές ότι ένας κινεζικός στόλος με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο Liaoning είχε περάσει από τη Διώρυγα του Σουέζ για να λάβει μέρος στον πόλεμο για την υποστήριξη της συριακής κυβέρνησης. «

Ωστόσο, ο δημοσιογράφος συνέχισε, οι φήμες σύντομα διαψεύστηκαν.

Το Πεκίνο δεν φαίνεται διατεθειμένο να εγκαταλείψει την πολιτική της διατήρησης καλών σχέσεων με τις χώρες της περιοχής που υποστηρίζουν την αποπομπή του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Άσαντ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Εν τω μεταξύ, κάποιοι ειδικοί, σημείωσε ο Mardasov, πιστεύουν ότι είναι δυνατόν το ενδιαφέρον της Κίνας για την καταστροφή των τρομοκρατών στο εξωτερικό να πηγάζει από το γεγονός ότι, όπως η Daesh στο Ιράκ και τη Συρία, έτσι και το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν απειλεί να χωρίσει την Xinjiang από την Κίνα, και να δημιουργήσει ένα ισλαμικό κράτος με δικό του έδαφος. Στη Συρία, αυτοί οι εμπειρογνώμονες τόνισαν, ότι οι εθνοτικοί τζιχαντιστές των Ουιγούρων, που συνδέονται με το μέτωπο Αλ-Nusra και την Daesh, έχουν τις δικές τους βάσεις και κέντρα κατάρτισης.

«Στον πόλεμο στη Συρία, μια μεγάλη ποικιλία από κινεζικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένων των HJ-8 MANPADS FN-5 αντιαρματικών συστημάτων, διάφορα είδη φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα όπλα μεταφέρονται σε ομάδες ανταρτών της Συρίας από διάφορα αραβικά στρατεύματα, ή από κατάσχεση, από τους ισλαμιστές, των ιρακινών στρατιωτικών προμηθειών. Προφανώς, τώρα η θέση της Κίνας στο ζήτημα της στρατιωτικής και της στρατιωτικής-τεχνικής βοήθειας προς τις συριακές αρχές έχει αρχίσει να αλλάζει, » έγραψε η BMPD.

Μετά την επέμβαση της Ρωσίας στη συριακή κρίση, το Πεκίνο μελέτησε το να ενταχθεί ενεργά ή όχι στην Συρο-ρωσική εκστρατεία κατά της Daesh. Τελικά, σύμφωνα με τον αναλυτή, η ηγεσία της χώρας αποφάσισε ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας.

«Μια μια τέτοια κίνηση θα ήταν προβληματική] από την άποψη της εικόνας της χώρας. Για πολλά χρόνια, η Κίνα δεν έχει λάβει μέρος σε συγκρούσεις στο εξωτερικό, φοβούμενη ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αρνητική αντίδραση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό «Maslov σημείωσε.

Παρ “όλα αυτά, ο Alexandr Larin, ανώτερος ερευνητής στο εδρεύει στη Μόσχα είπε ότι κατά τη γνώμη του, «η κινέζικη παρέμβαση στη συριακή σύγκρουση φαίνεται πολύ απίθανη. Το Πεκίνο διατηρεί μια πολιτική ίσων αποστάσεων σε σχέση με τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Ως εκ τούτου, έχει μια ειδική γραμμή όταν πρόκειται για τη συριακή κρίση. Η Κίνα συμμορφώνεται με τρεις αρχές – μια διευθέτηση με πολιτικά μέσα, τη συνδυασμένη δράση των αντι-τρομοκρατικών δυνάμεων, και την ανθρωπιστική βοήθεια. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η Κίνα είναι σε μια μάλλον πλεονεκτική θέση, δεδομένου ότι οι μάχες διεξάγονται από άλλες χώρες «.

«Επιπλέον,» ο Larin σημείωσε, «ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού είναι να επεκταθεί μέσα από τη Μέση Ανατολή [η νότια διαδρομή του]». Αυτό αναγκάζει επίσης το Πεκίνο να εξομαλύνει την κατάσταση. Αλλά οι Κινέζοι είναι απίθανο να διακινδυνεύσουν να συμμετάσχουν στη συριακή σύγκρουση – επειδή η αποστολή των στρατευμάτων τους εκεί, θα σήμαινε ότι εντάσονται σε ένα συνασπισμό και αυτόματα θα είχαν αντιπάλους, τους αντιπάλους από τις άλλες συμμαχίες Έτσι όλα μέχρι τώρα δείχνουν ότι η Κίνα είναι απίθανο να παρέμβει άμεσα στο συριακό πόλεμο.. «

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular