Η συνταγή που ακολουθεί μας έρχεται από τη Γαλλία. Λέγεται Mocha Bûche de Noël και σερβίρεται παραδοσιακά για τα Χριστούγεννα.
Είναι ένας κορμός με αφρώδες κέικ με πλούσια κρεμώδη γέμιση αρωματισμένη με καφέ και μια βελούδινη επικάλυψη σοκολάτας!
Για το κέικ θα χρεαστείτε:
1/2 φλ. άγλυκο κακάο
1/2 κ.γ. baking powder
1/3 της κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. καφές στιγμής/espresso
6 αυγά μεγάλα
2 κ.γ. βανίλια
1/2 φλ. άχνη ζάχαρη
Για το γλάσο σοκολάτας θα χρειαστείτε:
110 γρ. κουβερτούρα σοκολάτας
3 κ.σ. βούτυρο/μαργαρίνη
Για την γέμιση θα χρειαστείτε:
1 φλ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. καφέ στιγμής/espresso
1/4 του φλ. άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Ξεκινάτε με το κέικ
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190° C. Βουτυρώνετε ένα ταψί 40 x 25 cm και του απλώνετε λαδόκολλα. Απλώνετε λίγο βούτυρο και πάνω στη λαδόκολλα.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε το κακάο , το baking powder και το αλάτι. Σε ένα φλιτζάνι ανακατεύετε τον καφέ και τη βανίλια ώσπου να διαλυθεί ο καφές.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε σε υψηλή ταχύτητα τα ασπράδια σε μαλακή μαρέγκα με ένα ηλεκτρονικό μίξερ. Πασπαλίζετε μέσα 1/4 της κρυσταλλικής ζάχαρης σε δόσεις , 1 κ.γ. τη φορά και χτυπάτε μέχρι η μαρέγκα να σφίξει και να στέκεται στο φτερό του μίξερ. Αφήνετε στην άκρη
Σε ένα μεγάλο μπολ , με το ίδιο μίξερ σε υψηλή ταχύτητα χτυπάτε τους κρόκους και το υπόλοιπα 1/4 της ζάχαρης για 1 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και το μείγμα να πάρει ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα.
Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα προσθέτετε το μείγμα με τον καφέ και αναδεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Με τη χρήση μιας σπάτουλας ενσωματώνετε με απαλές κινήσεις την μαρέγκα σας σε δόσεις. Παίρνετε το 1/4 κάθε φορά και ενσωματώνετε παίρνοντας το μείγμα από κάτω προς τα πάνω και όχι μέσα έξω με βιαστικές κινήσεις. Η μαρέγκα θέλει αγάπη.
Απλώνετε το μείγμα στο ταψί σας. Ψήνετε για 12-15 λεπτά ή μέχρι η επιφάνεια του κέικ να βυθίζεται και να επανέρχεται όταν πιέζετε με το δάχτυλο. Αφήνετε το κέικ στα ταψί να κρυώσει για 10 λεπτά.
Πασπαλίζετε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας με κακάο. Αμέσως γυρίζετε το κέικ πάνω στην πετσέτα και βγάζετε προσεκτικά την λαδόκολλα. Ξεκινώντας με την μακριά πλευρά κάνετε το κέικ ρολό με την πετσέτα όπως στην εικόνα παρακάτω. Μεταφέρετε το ρολό στην άκρη για να κρυώσει εντελώς..
Ετοιμάζετε το γλάσσο σοκολάτας
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε την σοκολάτα ,το βούτυρο και τη γλυκόζη σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας που και που μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Αποσύρετε από την φωτιά κι αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 15-20 λεπτά για να κρυώσει και να σφίξει.
Για την γέμιση κρεμας με καφέ
Σε ένα μεσαίο μπολ με το μίξερ στην μεσαία ταχύτητα χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τον καφέ μέχρι να έχετε μια απαλή σαντιγί. Προσθέτετε την ζάχαρη άχνη και χτυπήστε μέχρι να σφίξει η σαντιγί αλλά όχι για πολύ γιατί θα σας γίνει σαν βούτυρο.
Ξετυλίγετε το κέικ-ρολό σας απαλά. Με μεταλλική σπάτουλα απλώνετε τη γέμιση μέχρι τις άκρες.
Ξεκινάτε από την μακριά πλευρά και ρολάρετε χωρίς πετσέτα αυτή τη φορά. ( Ενδεχομένως να σας σπάσει λίγο όσο το ρολάρετε.) Κόβετε 1 φέτα από την άκρη 1,20 εκ διαγώνια και την αφήνετε στη άκρη. Μεταφέρετε το κέικ σας σε ένα ρηχό ταψί.
Απλώνετε το γλάσο σας πάνω στο ρολό. Τοποθετείτε το κομμάτι κορμού που κρατήσετε στην άκρη του ώστε να αναπαριστά ένα κομμένο κλαδί. Αφήνετε τον κορμό να παγώσει χωρίς να τον καλύψετε μέχρι το γλάσο να στέκεται και μόλις σταθεί καλύπτετε ελαφρά με μια πλαστική μεμβράνη και αφήνετε στο ψυγείο για μια ώρα ή για όλο το βράδυ.