Υλικά συνταγής
1/2 κιλό βούτυρο γάλακτος
1/2 κιλό ασπρισμένα αμύγδαλα καβουρδισμένα, χοντροκομμένα [*]
880-950 γρ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο (όσο πάρει)
4 κ.σ. ζάχαρη άχνη + 300 γρ. ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
4 κ.σ. κονιάκ
2 κρόκους αυγών
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση συνταγής
Βάζετε το βούτυρο και τα 4 κ.σ. ζάχαρη άχνη στο κάδο του μίξερ και τα χτυπάτε για 10-12 λ μέχρι να αφρατέψει πολύ καλά έχετε μια αφράτη κρέμα. Προσθέτετε τους κρόκους αυγών, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ, τα αμύγδαλα και το αλεύρι, σταδιακά, λίγο τη φορά μέχρι να έχετε μια εύπλαστη βουτυράτη ζύμη.
Ίσως χρειαστεί να μη το βάλετε όλο. Στο τέλος του χτυπήματος χρησιμοποιήστε το γάντζο του μίξερ σε μέτρια ταχύτητα ή καλύτερα ζυμώστε μαλακά με το χέρι.
Τους πλάθετε σε σχήμα επιλογής σας, τους τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τους ψήνετε στο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 25 λ περίπου. Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάτε από το μέγεθος, το πάχος και το σχήμα που θα τους δώσετε. Μετά τα 20 λ ελέγχετε του κουραμπιέδες. Θα είναι έτοιμη όταν ροδίσουν και “σκάσει” η επιφάνειά τους.
Τους αφαιρείτε από το φούρνο και τους αφήνετε μέσα στο ταψί για 5-6 λ να “σταθούν”. Σε ένα μπολ βάζετε τα 300 γρ. ζάχαρη άχνη. Παίρνετε τους κουραμπιέδες, έναν τη φορά, τους βουτάτε με προσοχή (για να μη σπάσουν) μέσα στο μπολ με τη ζάχαρη και μόλις καλυφθούν καλά τους στρώνετε σε πιατέλα. Όταν κρυώσουν τελείως τους πασπαλίζετε με την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη.
[*] Απλώνετε τα ασπρισμένα αμύγδαλα στο μεγάλο ταψί του φούρνου και τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς, για 10 λ ή μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα αφαιρείτε από το φούρνο και χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς. Μόλις μισο-κρυώσουν τα κόβετε σε αρκετά μεγάλα κομμάτια.