Η μεγαλοπρέπεια του κονιάκ στην πιο παλιά και εορταστική συνταγή.
Το eggnog δεν το τιμάμε και τόσο στην Ελλάδα. Λογικό το λες. Άλλη η κουλτούρα της Βόρειας Ευρώπης και πόσο μάλλον όταν σαν μεσογειακή χώρα έχουμε συνηθίσει το κρασί χειμώνα-καλοκαίρι. Και όχι άδικα. Όμως αυτό που κάνει το eggnog να ξεχωρίζει δεν είναι μόνο η χριστουγεννιάτικη εποχή στην οποία ετοιμάζεται αλλά και η όλη διαδικασία που ακολουθείς. Είναι ίσως ένα από τα πιο «καλλωπισμένα» ποτά που σε καλούν να αναγνωρίσεις το πάντρεμα γεύσεων αλλά και την υπεροχή του καλού κονιάκ.
H Ιστορία του
Ιστορικά, τα περισσότερα ποτά που έχουν αποκτήσει μόνιμη ταυτότητα, χρονολογούνται από τα βάθη των αιώνων. Δεν είναι τυχαίο που το ρούμι με χυμό φρούτων χρονολογείται από τις εποχές των πειρατών, έτσι ώστε να σβήσει την δίψα αλλά και να προστατέψει το στομάχι από δυσεντερίες. Κάπως έτσι έρχεται και το στόρι του eggnog που χρονολογείται στην Αγγλία από τον 13o αιώνα, όταν οι μοναχοί γνώρισαν τα μπαχαρικά μέσω των Σταυροφοριών και προσπάθησαν να τα εντάξουν στο καθημερινή τους διατροφή. Ποτό (ουίσκι κυρίως), χτυπημένα αβγά και γάλα – μαζί με τα μπαχαρικά. Ήταν η πρώτη έκδοση του eggnog που τους κρατούσε ζεστούς και κέρδιζε με την ιδιαίτερη γεύση του.
Το eggnog σήμερα
Παρότι θεωρείται εκ φύσεως αριστοκρατικό ποτό (σ.σ.: επειδή μόνο οι πλούσιοι είχαν λεφτά για να αγοράσουν καλό αλκοόλ και μπαχαρικά) το eggnog είναι τίμια λύση για όσους βρίσκουν κουραστικό το τσάι και βαριούνται τον καφέ. Αν μάλιστα θέλεις κάτι πιο εορταστικό αλλά παράλληλα να έχει μία γενναία δόση αλκοόλ, το eggnog είναι ιδανικό. Πίνεται ζεστό, αλλά για όσους δεν χαμπαριάζουν μπορούν να το πιούν και αφού κρυώσει – ή να το ξαναζεστάνουν. Πίνεται όλες τις ώρες της ημέρας και οι Βρετανοί το έχουν ως «ορεκτικό» πριν ανοίξουν τα μπουκάλια με το τζιν. Παρότι θα βρεις συνταγές με ρούμι και ουίσκι ή μπέρμπον και τζιν, το αυθεντικό eggnog θέλει μπράντι ή ακόμη καλύτερα κονιάκ. Όσο πιο καθαρό και παλαιωμένο είναι το κονιάκ, τόσο πιο δυνατή η γεύση του.
Πέρα του ότι είναι πανεύκολο
Πέρα από ένα καλό κονιάκ (σ.σ.: το Courvoisier V.S.O.P. είναι μια πολλή καλή επιλογή), η μαεστρία της προετοιμασίας του eggnog κρύβεται στο μοσχοκάρυδο. Θα χτυπήσεις 5-6 αβγά σε ένα μπολ μέχρι να αφρατέψουν – αν έχεις μιξεράκι ακόμα καλύτερα. Θα προσθέσεις 4 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη μαζί με ½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο και 1 βανίλια. Συνεχίζεις το χτύπημα μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Προσθέτεις ½ λίτρο φρέσκια κρέμα και 200ml κονιάκ – αν θες να έχει λίγο έντονη γεύση, πρόσθεσε και 100ml Captain Morgan. Όσο προσθέτεις τα παραπάνω στο μείγμα, ανακατεύεις. Στη συνέχεια ζέστανε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 3 με 5 λεπτά. Γαρνίρεις με κανέλα και λίγο μοσχοκάρυδο.
Σπουδαίος φίλος για το κρύο αλλά και για όσους αγαπούν το καλό κονιάκ.