Παρόντος του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη έγιναν σήμερα στο Πλωμάρι τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για το στρατιωτικό σώμα που δημιουργήθηκε το 1912 στη Νέα Υόρκη από Λέσβιους μετανάστες που ντύθηκαν, εξοπλίσθηκαν και ταξίδεψαν με δικά τους έξοδα για να λάβουν μέρος στις μάχες που δίνονταν τότε για την απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου και ειδικότερα της πατρίδας τους, της Λέσβου...
Όταν έφθασε στην Ελλάδα το σώμα στελεχώθηκε από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του ελληνικού στρατού, παρήλασε σε ειδική εκδήλωση μπροστά από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο και ταξίδεψε αμέσως για την Λέσβο. Όπου και έλαβε μέρος στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και στην τελική μάχη εναντίον των Οθωμανών στις 12 Δεκεμβρίου 1912 στη θέση Κλαπάδος της βορειοδυτικής Λέσβου.
«Ο λόγος για μετανάστες, που αυτοοργανώθηκαν με δικές τους δαπάνες και ήρθαν να βοηθήσουν.
Πρόκειται για ένα γνήσιο πατριωτισμό. Ένα πατριωτισμό που σταθερά βλέπει την πατρίδα. Η ανιδιοτελής συμπεριφορά τους, η θυσία τους, είναι αυτό το οποίο αναδεικνύεται ως ένα κορυφαίο παράδειγμα για την αναγκαία μίμηση» σημείωσε για τη σημασία της μέρας ο κ. Κουβέλης.
Πρόκειται για ένα γνήσιο πατριωτισμό. Ένα πατριωτισμό που σταθερά βλέπει την πατρίδα. Η ανιδιοτελής συμπεριφορά τους, η θυσία τους, είναι αυτό το οποίο αναδεικνύεται ως ένα κορυφαίο παράδειγμα για την αναγκαία μίμηση» σημείωσε για τη σημασία της μέρας ο κ. Κουβέλης.
Ταυτόχρονα μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Κουβέλης τόνισε με αφορμή τη μέρα που ταυτίζεται με την 106η επέτειο από την απελευθέρωση του Πλωμαρίου, της δεύτερης μετά τη Μυτιλήνη αστικής κοινότητας του νησιού, από τον Οθωμανικό ζυγό: «Με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα ότι η χώρα μας είναι μια χώρα της ειρήνης. Αυτήν την ειρήνη θέλει η χώρα να προάγεται και με αυτήν να εξασφαλίζει τις πολύ καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής».
Ταυτόχρονα όμως, συνέχισε ο κ. Κουβέλης, «δηλώνουμε ότι δεν παρακολουθούμε την επιθετική ρητορική των γειτόνων μας, δεν παρακολουθούμε τη δική τους απαράδεκτη συμπεριφορά. Δηλώνουμε πως η Ελλάδα δεν εκχωρεί ούτε έναν ελάχιστο πόντο στη στεριά, στη θάλασσα, στον αέρα. Η χώρα μας καταγράφει την παρουσία της σαν μια χώρα που θέλει την συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή. Για αυτήν εργαζόμαστε και εργαζόμαστε όλοι μαζί».
Το μνημείο, του οποίου τα αποκαλυπτήρια έγιναν, είναι έργο του γλύπτη Γιώργου Κατσαρού και ανεγέρθηκε με δαπάνη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, με πρωτοβουλία και μετά από σχετική πρόταση της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», πολιτιστικού σωματείου, που λειτουργεί από το 1878. Τοποθετήθηκε στην παραλιακή πλατεία του Πλωμαρίου και σε αυτό αναγράφονται τα ονόματα των 210 μαχητών της «Λεσβιακής Φάλαγγας,» με τους τόπους καταγωγής τους, καθώς και τα ονόματα της επιτροπής που είχε συγκροτηθεί στη Νέα Υόρκη, για να συντονίσει το όλο έργο. Και οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν, μετά από έρευνα της Κωνσταντίνας Βάκκα -Κυριαζή, σχετικό βιβλίο της οποίας παρουσιάσθηκε σήμερα το μεσημέρι.