EMDR: Η θεραπεία που μπορεί να εξαφανίσει τις τραυματικές αναμνήσεις μέσω οφθαλμικών κινήσεων



Κι αν σας λέγαμε πως οι στρεσογόνες αναμνήσεις μπορούν να γίνουν παρελθόν με τον πιο απλό και εύκολο τρόπο, κουνώντας  επαναλαμβανόμενα τα μάτια σας δεξιά - αριστερά;

Μπορεί να μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας μα είναι πραγματική θεραπεία - που βοηθά ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), την γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, την κατάθλιψη και το στρες.

Η Απευαισθητοποίηση και Επανεπεξεργασία μέσω οφθαλμικών Κινήσεων (EMDR) είναι μία θεραπεία σχεδιασμένη να μειώνει το μετατραυματικό στρες που σχετίζεται με τραυματικές αναμνήσεις.


Κατά την διάρκεια μιας τυπικής συνεδρίας, θα ζητηθεί από τον πελάτη να εστιάσει σε μια συγκεκριμένη τραμαυτική εμπειρία και μετά θα ενθαρρυνθεί να ξεκινήσει να κινεί τα μάτια του από δεξιά στ' αριστερά.

Η θεραπεία έχει εφαρμοστεί σε ανθρώπους που έχουν βιώσει εξαιρετικά τραυματικά γεγονότα, όπως και σε πάσχοντα διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD) που έχει το ίδιο ψυχικό βάρος όπως ένας βομβιστής την 7 Ιουλίου και μια μητέρα ενός δολοφονημένου θύματος.

Ο Dr Robin Logie εξειδικευμένος κλινικός ψυχολόγος και πρώην πρόεδρος της ένωσης EMDR του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, εξήγησε στην Mail Online πως η κίνηση των ματιών βοηθά στο να μειωθεί η συναισθηματική αντίδραση του ατόμου προς το τραυματικό γεγονός.

"Μπορεί να σκέφτεστε πως είναι κάτι σαν τον υπνωτισμό, μα σύμφωνα με την EMDR ένωση κάτι τέτοιο δεν ισχύει."

"Παρόλο που κάποιος κινεί τα μάτια του κατά την διάρκεια του EMDR, εξακολουθεί να  έχει επίγνωση και να έχει τον έλεγχο συνεχώς. Η θεραπεία EMDR δεν μπορεί να γίνει ενάντια στην θέληση κάποιου."

Πως λειτουργεί λοιπόν;

Ένας άνθρωπος που έχει εμπλακεί σε ένα τρομακτικό συμβάν, μπορεί να νιώθει συντετριμμένος και ο εγκέφαλος του μπορεί να μην είναι σε θέση να επεξεργαστεί πληροφορίες όπως μία κανονική ανάμνηση.

Όπως μας εξηγεί το site της EMDR ένωσης: "Μία μετατραυματική ανάμνηση τείνει να "παγώνει" σε νευρολογικό επίπεδο."
Όταν το άτομο αυτό ανακαλεί την τραυματική ανάμνηση ουσιαστικά ξανά-ζει αυτή την εμπειρία, τι είδαν, τι άκουσαν, τι μύρισαν, τι γεύτηκαν ή τι ένιωσαν, κάτι που είναι πολύ έντονο έως σφοδρό.

Με την εναλλαγή δεξιών και αριστερών ερεθισμάτων του εγκεφάλου μέσω της κίνησης των ματιών, οι ασθενείς μπορούν να διεγείρουν το "παγωμένο" σύστημα επεξεργασίας πληροφοριών.
Κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας οι τραυματικές εμπειρίες δείχνουν να χάνουν την ένταση τους και να γίνονται λιγότερο τραυματικές και περισσότερο "συνηθισμένες"

Στην ουσία, δεν διαφέρει και πολύ από άλλες μορφές ψυχοθεραπείας, όπου τα τραυματικά γεγονότα
εξιστορούνται και σχετίζονται με ασκήσεις χαλάρωσης ώστε να απευθυνθούν στις αντιδράσεις του σώματος προς το τραυματικό ή στρεσογόνο γεγονός. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση οι ασκήσεις χαλάρωσης έχουν αντικατασταθεί από την γρήγορη κίνηση των οφθαλμών, που είναι παρόμοια με εκείνη κατά την διάρκεια του βαθύ - με όνειρα REM ύπνου.

Ο σκοπός είναι όταν επαναφέρουμε αυτήν την εμπειρία, η επίδραση του τραυματικού γεγονότος να είναι τόσο μειωμένη ώστε ο ασθενείς να μπορεί να την αντιμετωπίζει πολύ πιο εύκολα.

Η  Dr Helen Webberley τονίζει πως το να πιέζουμε τις τραυματικές εμπειρίες στο πίσω του μυαλού μας μπορεί να αποδειχθεί άκρως επιβλαβές.
Οι καταπιεσμένες αναμνήσεις μπορούν να επανεμφανίζονται σαν όνειρα, εφιάλτες ή αναδρομές (flashbacks). Μπορούν να παρεμβαίνουν στην καθημερινότητα μας για χρόνια και  το άτομο που υποφέρει από αυτό να αγνοεί το λόγο που ακόμη και μετά από χρόνια επανέρχονται.

Η παραδοσιακή συμβουλευτική είναι χρήσιμη όταν ο άνθρωπος ξέρει τι  είναι αυτό που το ενοχλεί, μα όταν το θέμα μας είναι καταπιεσμένο ή ακόμη και κρυμμένο, τότε ούτε η συμβουλευτική ούτε και η ψυχοθεραπεία μπορούν να εντοπίσουν το πρόβλημα.

Η κλινική υπνοθεραπεία και το EMDR έχουν αποδειχθεί πολύ χρήσιμα σε κάποιες περιπτώσεις και έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να "ξεσκεπάσουν"  τέτοια θέματα που είχαν κρύψει στο υποσυνείδητο.
Παρόλα αυτά, όπως και σε όλες τις θεραπείες πρέπει να είμαστε σίγουροι πως ο θεραπευτής είναι είναι πλήρως καταρτισμένος και ικανός να προβεί σε μία τέτοια θεραπεία.





πηγή:huffingtonpost


Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular