Αφετηρία εξελίξεων τόσο σχετικά με τα ζητήματα της οικονομίας όσο και αναφορικά με τα εθνικά θέματα και τις εξελίξεις στην περιοχή μας, επιθυμεί η κυβέρνηση να αποτελέσει η τριήμερη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός της Ελβετίας, όπου θα βρεθεί για μια ακόμη χρονιά προκειμένου να συμμετάσχει στις διαδικασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Το ζήτημα του χρέους και της επόμενης μέρας για την ελληνική οικονομία, παράλληλα με το ζήτημα της ονομασίας για την ΠΓΔΜ , τίθενται στο επίκεντρο των υψηλών επαφών που θα έχει ο κ. Τσίπρας στην Ελβετία.
Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης στο Νταβός, όπου φέτος οι συμμετέχοντες -μεταξύ των οποίων αρκετοί αρχηγοί κρατών και σημαίνοντα στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου - αναμένονται να ξεπεράσουν τις 3.000.
Την Τετάρτη στις 3 μετά το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, ενώ την Πέμπτη θα έχει συναντήσεις με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.
Συνάντηση με Ζάεφ στον απόηχο του συλλαλητηρίου
Ιδιαίτερης κρισιμότητας όμως χαρακτηρίζεται και η συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ στον απόηχο του μεγάλου συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης που προκάλεσε την αμηχανία της κυβέρνησης.
Η Αθήνα έχει επισημάνει ότι ο Ζόραν Ζάεφ από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοί του. Η στάση αυτή κρίνεται ως κατ’ αρχάς θετική από την ελληνική πλευρά, ωστόσο επισημαίνει παράλληλα ότι μένει όμως να φανεί και στην πράξη φυσικά, και εν προκειμένω στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
Ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει επανειλημμένα την εθνική θέση και, όπως προαναγγέλλουν οι ίδιες πηγές, αναμένεται να την εκφράσει και κατ' ιδίαν στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ: Σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) αλλά και απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γείτονος. Όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πάντως, το συλλαλητήριο δεν θα επηρεάσει τη διαπραγμάτευση με τη γείτονα. Στο θέμα συνυπολογίζονται και οι αντιδράσεις των ΑΝΕΛ για την εξεύρεση λύσης με χρήση του όρου «Μακεδονία».
Χρέος και «επόμενη μέρα» με Λαγκάρντ και Μοσκοβισί
Πέρα από τις συναντήσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος που θα έχει με ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων (και με τις οποίες ξεκινά την Τρίτη το τριήμερο πρόγραμμα του πρωθυπουργού), καίριας σημασίας αναμένονται να είναι οι συναντήσεις του κ. Τσίπρα τόσο με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ όσο και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.
Συναντήσεις που πραγματοποιούνται στον απόηχο της ολοκλήρωσης της γ' αξιολόγησης και ενώ η χώρα εισέρχεται μετά από αυτή την εξέλιξη σε ένα κρίσιμο εξάμηνο -όπως επισημαίνει η κυβέρνηση- σε ό,τι αφορά στην εξεύρεση λύσεων και απαντήσεων για το μεταμνημονιακό καθεστώς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Την επομένη της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης με τη σφραγίδα του Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας, οπότε ζητήθηκε από την κυβέρνηση η άμεση ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων, ο πρωθυπουργός θα συνομιλήσει με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ για τα κρίσιμα θεμάτα που αφορούν την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.
Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του χρέους, όπου, το ΔΝΤ έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του με τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς. Η συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, που όλα δείχνουν ότι θα γίνει πραγματικότητα, αναμένεται να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε αντίστοιχο πλαίσιο, αναμένεται να κινηθεί και η συνάντηση με τον Επίτροπο Μοσκοβισί. Δεδομένου ότι η ικανοποίηση των Βρυξελλών για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έχει εκφραστεί, τόσο από τον ίδιο όσο και από άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, η συζήτηση πλέον προσανατολίζεται στα επόμενα βήματα που, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, «θα οδηγήσουν στην ασφαλή έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης αλλά και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας».
Στην εκτίμηση ότι οι θεσμοί «δεν έχουν μεγάλη όρεξη» για προληπτική γραμμή στήριξης προς την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου προέβη πάντως ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Ιδιαίτερο βάρος της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια
Στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια. Η Αθήνα επισημαίνει το ιδιαίτερο βάρος, τη θέση και τη στάση της Ελλάδας στα ζητήματα της διεύρυνσης, καθώς και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής.
Ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος θα τεθούν στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογο του, συνάντηση που έρχεται μάλιστα λίγες μέρες μετά και την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη γειτονική χώρα.
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όσο και με τον Κροάτη πρωθυπουργό, σε διμερείς συναντήσεις, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Φόρουμ.
Αναλυτικά το πρόγραμμα Τσίπρα στο Νταβός (σε ώρες Ελλάδας):
-Τρίτη 23/01/2018
17:00: Συναντήσεις με επενδυτές
18:30: Συμμέτοχη στο δείπνο της διοργάνωσης του Φόρουμ
-Τετάρτη 24/01/2018
13:30: Συμμετοχή στο πάνελ, στο πλαίσιο του Φόρουμ με τίτλο: «Stabilizing the Mediterranean»
14:00: Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ
-Πέμπτη 25/01/2018
09:30: Διμερής συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς
10:45: Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα
12:30: Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς
13:30: Διμερής συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης κ. Γιοχάνες Χαν
15:00: Διμερής συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί
17:00: Διμερής συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ