Ζαγοροχώρια: Η ομορφιά πάει στα βουνά

Ζαγοροχώρια: Η ομορφιά πάει στα βουνά

Αν δεν ήμασταν πάντα αντικειμενικοί και ουδέτεροι, θα λέγαμε ανενδοίαστα ότι τα Ζαγοροχώρια είναι τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας.
Σαράντα έξι μικρά έργα τέχνης, λαξευμένα στην καρδιά του βαθύτερου φαραγγιού στον κόσμο, στις όχθες δύο κρυστάλλινων ποταμιών (του Αώου και του Βοϊδομάτη) ανάμεσα σε δύο επιβλητικές κορυφές της Πίνδου (την Γκαμήλα και το Μιτσικέλι). Ακόμα και αντικειμενικά μιλώντας, ακούγεται δύσκολο να το ανταγωνιστείς όλο αυτό.

Μίνι οδηγός για να οργανωθείτε

Ανατολικό, Δυτικό ή Κεντρικό Ζαγόρι; Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που έχετε να απαντήσετε σαν βγείτε στον πηγαιμό για τα Ζαγοροχώρια. Για να επιλέξετε την βάση σας, και συνεπώς την περιοχή στην οποία θα κινηθείτε κάθε φορά, ιδού μερικά από τα highlights:

Δυτικό Ζαγόρι: Είναι το «βαρύ πυροβολικό», η δημοφιλέστερη πλευρά του βουνού και αυτό για το οποίο μιλά ο περισσότερος κόσμος όταν αναφέρεται στα Ζαγοροχώρια. Περιλαμβάνει το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο, τα μονοπάτια που οδηγούν στην κορυφή της Γκαμήλας και τις ξακουστές Δρακόλιμνες (το καλοκαίρι), την Αρίστη και το χωριό Βίκος με την συγκλονιστική του θέα στην ομώνυμη χαράδρα.



Είναι το ευκολότερα προσβάσιμο κομμάτι του Ζαγορίου από τα Ιωάννινα, και εκείνο από το οποίο ξεκινούν οι περισσότερες πεζοπορίες και διαδρομές (rafting, ιππασίας κλπ) στο φαράγγι του Βίκου –με συνηθέστερο σημείο συνάντησης το Γεφύρι της Αρίστης. Στα μειονεκτήματα, το ότι είναι και η πιο «τσιμπημένη» από άποψη τιμών πλευρά του Ζαγορίου.

Κεντρικό Ζαγόρι: Πολλοί θα σας πουν ότι αυτό είναι το ομορφότερο κομμάτι –και θα ήμασταν ψεύτες αν αποκλείαμε το ενδεχόμενο να έχουν δίκιο. Ανάμεσα στη χρυσόσκονη του Δυτικού Ζαγορίου και την ησυχία του Ανατολικού, ακροβατεί το Κεντρικό Ζαγόρι, που συγκεντρώνει και τα ομορφότερα πιθανότατα χωριά: Το Δίλοφο, το Κεπέσοβο, τους Κήπους, τα Άνω Πεδινά, το Μονοδένδρι και το Τσεπέλοβο.



Οι λάτρεις των θρυλικών ηπειρώτικων γεφυριών και της φωτογραφίας θα βρουν εδώ τον παράδεισό τους, καθώς γύρω από τους Κήπους συγκεντρώνονται τα ομορφότερα τοξωτά γεφύρια ολόκληρης της Ηπείρου. Μερικά από αυτά είναι το περίφημο Καλογερικό, με τα τρία τόξα του, το Γεφύρι του Κοντοδήμου, και το σήμα κατατεθέν της περιοχής, το Γεφύρι του Κόκκορου.


Ανατολικό Ζαγόρι: Είναι ο αντίποδας του Δυτικού, η ήρεμη δύναμη, και η πλευρά που επιλέγουν όσοι αναζητούν… την ησυχία τους και το αυθεντικό Ζαγόρι πίσω από τις μόδες. Η πανέμορφη Βωβούσα, χτισμένη στις όχθες του Αώου, τα γραφικά χωριά της κοιλάδας του Βάρδα με τους νερόμυλους, ο Καστανώνας και η Ιτέα με τα τοξωτά γεφύρια τους είναι μερικά από τα highlights της περιοχής.



Είναι ευκολότερα προσβάσιμο από την πλευρά του Μετσόβου –οπότε οι ερχόμενοι μέσω Εγνατίας έχετε έναν έξτρα λόγο να το προτιμήσετε.


Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular