Υλικά συνταγής
Για 50-55 κομμάτια
αμύγδαλα: 1/2 κιλό, ασπρισμένα και χοντροκομμένα
πορτοκάλι: 1 μικρό
βούτυρο: 1/2 κιλό φρέσκο ( γίδινο) σε θερμοκρασία δωματίου
λάδι: 1/4 φλιτζανιού του τσαγιού
ζάχαρη άχνη: 4 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού
κρόκοι αυγών: 2
κονιάκ: 2 κουταλιές της σούπας
μαγειρική σόδα: 1/2 κουταλάκι του γλυκού
αλεύρι για όλες τις χρήσεις: 1 κιλό
ανθόνερο για το ράντισμα
Εκτέλεση συνταγής
Καβουρντίζετε ελαφρά τα αμύγδαλα σε αντικολλητικό τηγάνι. Στύβετε το πορτοκάλι για να πάρετε το χυμό του και τρίβετε τη φλούδα του στον τρίφτη για να πάρετε το ξύσμα.
Χτυπάτε σε μεγάλο σκεύος, με το μίξερ στη δυνατή ταχύτητα, το βούτυρο με το λάδι και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη για 20' περίπου, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν αφράτο μείγμα.
Προσθέτετε στη συνέχεια τους κρόκους των αυγών, το κονιάκ, τη σόδα διαλυέμενη στο χυμό του πορτοκαλιού και το ξύσμα πορτοκαλιού. Συνεχίζετε το χτύπημα για 5' ακόμη. Προσθέτετε το αλεύρι και ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια λεία και σχετικά σφιχτή ζύμη. Ρίχνετε στο μείγμα τα αμύγδαλα και ξαναζύμωνετε.
Πλάθετε στρογγυλούς κουραμπιέδες και τους πατάτε ελαφρά (ή τους κόβετε με ποτήρι). Αν θέλετε, μπορείτε να τους δώσετε χριστουγεννιάτικα σχήματα, χρησιμοποιώντας κουπ - πατ.
Προθερμαίνετε το φούρνο και στρώνετε μια λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετείτε τους κουραμπιέδες και τους ψήνετε στους 200° C για 15'-20'. (Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία του ψησίματος μέχρι να τελειώσουν τα υλικά).
Κατόπιν ραντίζετε τους κουραμπιέδες με ανθόνερο και πριν κρυώσουν τους πασπαλίζετε με αρκετή ζάχαρη άχνη (περίπου 4 φλιτζάνια, κοσκινισμένη).