Με μια ιδιαίτερα αυστηρή ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή (31/12/2017) το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στο προκλητικό «παραλήρημα» της Τουρκίας, στον απόηχο της χορήγησης ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, που είχαν καταφύγει στη χώρα μας αμέσως μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στη γείτονα, στις 15 Ιουλίου 2016.
Τη στιγμή που η Άγκυρα επιδίδεται, διά του υπουργείου Εξωτερικών, σε πρωτοφανείς απειλές εναντίον της Ελλάδας, το ελληνικό ΥΠΕΞ απαντά και υπογραμμίζει ότι «οι δημοκρατίες δεν
απειλούν, ούτε απειλούνται».
«Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται. Αντιθέτως, εργάζονται με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα για την προώθηση της συνεννόησης και την εδραίωση της σταθερότητας καθώς και της καλής γειτονίας στην περιοχή στην οποία ανήκουν» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην αντίστοιχη τοποθέτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών.
«Η Ελλάδα», προσθέτει, «θα συνεχίσει την πορεία αυτή με υπευθυνότητα. Ελπίζουμε το αυτό να επιλέξουν να πράξουν και οι γείτονές μας. Η πίστη μας στις δημοκρατικές αρχές και μεθόδους δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη».
Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τόνιζε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα δεν μπόρεσε να δείξει τη στήριξη και τη συνεργασία που αναμένουμε από μία χώρα σύμμαχο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος», επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή «θα επηρεάσει χωρίς αμφιβολία τις διμερείς σχέσεις και τις κοινές ενέργειές μας στις περιφερειακές υποθέσεις».
Η Τουρκία έκανε, εξάλλου λόγο για «πολιτικά κίνητρα» πίσω από την απόφαση χορήγησης ασύλου.
Η ελληνική κυβέρνηση, επιδεικνύοντας γοργά αντανακλαστικά και σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης έκανε αίτηση ακύρωσης της απόφασης χορήγησης ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, «ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών».
Η οργισμένη αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ και οι απειλές
Η Άγκυρα χρεώνει στην Ελλάδα την προστασία και υπόθαλψη πραξικοπηματιών, ενώ αναφέρει ότι πρόκειται περί πολιτικής απόφασης.
Αναλυτικά η «σκληρή» απάντηση της Άγκυρας
«Η Ελλάδα που έδωσε άσυλο σε έναν από τους οκτώ πραξικοπηματίες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με αυτήν της την απόφαση έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και υποθάλπει πραξικοπηματίες», ισχυρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Και προσθέτει: «Η Ελλάδα που εμπόδισε τους εγκληματίες, οι οποίοι είχαν στόχο την δημοκρατική τάξη και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας μας, δεν επέδειξε τη συμπαράσταση και συνεργασία που περιμένουμε από σύμμαχο χώρα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος».
«Η απόφαση αυτή που πιστεύουμε ότι έχει ληφθεί με πολιτικά κριτήρια, αναμφίβολα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το σκεπτικό της απόφασης για τη χορήγηση ασύλου
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο (30/12) η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου, παρείχε άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό, συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο έφθασαν στη χώρα μας οι οκτώ στρατιωτικοί το περασμένο καλοκαίρι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Στο σκεπτικό της απόφασης της η επιτροπή αναφέρει ότι δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα». Έτσι, καταλήγει η Επιτροπή δεν μπορεί να εκδοθεί στην Τουρκία καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».
Ήδη, ο Τούρκος αφέθηκε ελεύθερος από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού όπου ήταν κρατούμενος, λόγω της εκκρεμότητας της αίτησης ασύλου που είχε καταθέσει.
Την ίδια ώρα, σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν οι άλλοι επτά Τούρκοι στρατιωτικοί, αναμένοντας τις αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου στην οποία έχουν προσφύγει.
Κόντρα ΝΔ - Μαξίμου
«Ένα 24ωρο μετά την απαράδεκτη και με απειλές δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για το θέμα της νόμιμης χορήγησης ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, το κατά τα άλλα λαλίστατο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σιωπά», σημειώνει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της την Κυριακή (31/12/2017).
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει: «Αντί να αντιδράσει, ως όφειλε, με διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα για την απαράδεκτη παρέμβασή της στις εσωτερικές μας διαδικασίες ασύλου, η Κυβέρνηση προχώρησε χθες σε αίτηση ακύρωσης ασύλου που είχε νόμιμα χορηγηθεί. Και τούτο, ενώ έχει προηγηθεί απόφαση του Αρείου Πάγου ο οποίος απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας να εκδοθούν οι οκτώ αξιωματικοί. Υπενθυμίζουμε στην Κυβέρνηση κάτι αυτονόητο γιατί φαίνεται να το έχει ξεχάσει ακόμη και αυτό: Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και χώρα- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Νωρίτερα, το Σάββατο (30/12/20176) το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αναφέρει: «Ως κράτος δικαίου η Ελλάδα σέβεται την διάκριση των εξουσιών» και «πράττει τα δέοντα για να έχουν δίκαιη δίκη” οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί δήλωσε προσφάτως ο κ. Αλ. Τσίπρας και μάλιστα παρουσία του Τούρκου Προέδρου κ. Ταγίπ Ερντογάν», υπενθυμίζει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Για να καταλήξει, «κατόπιν τούτου το ερώτημα που έχουν οι πολίτες και οφείλει να απαντήσει ο πρωθυπουργός είναι αυτονόητο: Για ποιο λόγο η κυβέρνηση υπέβαλε σήμερα αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης πολιτικού ασύλου που αποφάσισε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών για τον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς;».
Το Μαξίμου απάντησε δια μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Η ΝΔ προφανώς αγνοεί ότι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου είναι διοικητικά όργανα και κάνει λόγο για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωση του στο Facebook, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και συνεχίζει:
«Τη στιγμή μάλιστα που η αίτηση ακύρωσης παραπέμπει το θέμα ακριβώς στην κρίση της Δικαιοσύνης. Πώς να τα πάει όμως καλά με τη διάκριση των εξουσιών όταν ο κ. Μητσοτάκης μπερδεύει τον Μοντεσκιέ με το Ρουσώ…», καταλήγει στη δήλωσή του.