Το ΔΝΤ βάζει «φωτιά» στη διαπραγμάτευση - «Ψυχρολουσία» με νέα μέτρα



ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΟ «ΨΑΛΙΔΙ» ΣΕ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Αντιμέτωποι με νέα σκληρά μέτρα αναμένεται να βρεθούν (ξανά) οι Έλληνες φορολογούμενοι, μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τρέχει και δεν φτάνει σε μία προσπάθεια να αλλάξει το δυσμενές κλίμα. Στο πλαίσιο αυτό οι υπουργοί Οικονομικών, κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος

Χουλιαράκης το Σάββατο (14/10/2017) θα επιχειρήσουν να ρίξουν «γέφυρες» συνεννόησης με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» το οικονομικό επιτελείο στις επαφές του στην Ουάσιγκτον αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπο με τις πιέσεις του ΔΝΤ για πρόωρη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής αφορολόγητου το 2019 μαζί με την περικοπή των συντάξεων αντί του 2020 που είναι προγραμματισμένη και αναστολή επ΄ αόριστον των αντίμετρων.

Υπενθυμίζεται, ότι την Τρίτη (10/10), το ΔΝΤ έστειλε ηχηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν κάνει ούτε σπιθαμή πίσω από τις προβλέψεις του για την Ελλάδα και άναψε «φωτιές» πριν καν πατήσει το πόδι της στην Αθήνα η Ντέλια Βελκουλέσκου.


«Καταπέλτης» για τη χώρα μας η έκθεση WORLD ECONOMIC OUTLOOK


Το «θετικό momentum για τη στροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη», η αγαπημένη και αρκετά κλισέ πρόταση που ακούγεται εδώ και καιρό από τα χείλη των κυβερνητικών στελεχών, απογυμνώνεται πλέον από κάθε νόημα, μετά και τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάζει η έκθεση World Economic Outlook (WEO) του ΔΝΤ για τη χώρα μας και τα οποία δόθηκαν την Τρίτη (10/10) στη δημοσιότητα.
Η εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, καταδεικνύει πως οι αναπτυξιακές της δυνατότητες θα παραμείνουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με τον πήχη να χαμηλώνει σε ό,τι αφορά τις εμπορικές επιδόσεις, ενώ σε αρνητική τροχιά βρίσκεται η αγορά εργασίας εξαιτίας της μερικής απασχόλησης.
Σύμφωνα, πάντα με τα στοιχεία της έκθεσης του ΔΝΤ, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8% το 2017, έναντι ποσοστού 2,1% που προέβλεπε η αντίστοιχη έκθεση για τον Ιούλιο του 2017.
Για το ΔΝΤ, συνιστά αρνητική «έκπληξη» το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση προσδοκιών για την πορεία του ΑΕΠ την περίοδο 2015 - 2018 σε σχέση με όλα τα κράτη.
Βάσει, πάντα, της έκθεσης του Ταμείου, η χώρας μας εμφανίζει το μεγαλύτερο αναπτυξιακό κενό (output gap), γεγονός που συνεπάγεται τη μη αξιοποίηση από πλευράς της των αναπτυξιακών δυνατοτήτων και ευκαιριών που εμφανίζει η χώρα.
Σήμερα, Τετάρτη (11/10) το ΔΝΤ αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα άλλες δύο εκθέσεις με δημοσιονομικά στοιχεία, με έμφαση κυρίως στα δημόσια οικονομικά και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.


Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular