Με κοινά αιτήματα και προτάσεις αναμένεται να προσέλθουν στη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα οι ηγέτες των χωρών του Νότου, οι οποίοι υπέγραψαν κοινή διακήρυξη μετά τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα, με «οικοδεσπότη» τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφαση, η επόμενη συνάντηση των 7 χωρών να πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι το μήνυμα που στάλθηκε από το Ζάππειο είναι ότι η πρωτοβουλία αυτή των μεσογειακών χωρών δεν έχει σκοπό να διχάσει και να διαιρέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έλειψαν οι αντιδράσεις και τα καυστικά σχόλια από τον… Βορρά.
Με την κοινή Διακήρυξη των Αθηνών, οι χώρες της Μεσογείου της ΕΕ διαμορφώνουν δική τους ατζέντα, που αφορά στους άξονες της ανάπτυξης, της ασφάλειας, του προσφυγικού - μεταναστευτικού, με διακηρυγμένο στόχο ένα νέο όραμα για την Ευρώπη. Ατζέντα με την οποία και προσέρχονται στην Σύνοδο της Μπρατισλάβας, η οποία αφορά στο μέλλον της ΕΕ.
Κυβερνητικές πηγές θεωρούν θετικό ότι με την ανακοίνωση της 2ης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, που αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία, η σύνοδος αποκτά μόνιμα θεσμικά χαρακτηριστικά. «Οι μεσογειακές χώρες της ΕΕ τοποθετούνται για τις λύσεις, όχι για τα προβλήματα, δεν επιθυμούν να διαιρέσουν αλλά να ενώσουν», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν πως «οι ευρωμεσογειακές χώρες εμφανίζονται ως μέρος της λύσης στην Ευρώπη και όχι ως μέρος του προβλήματος».
Άλλωστε, σημείο της Διακήρυξης των Αθηνών που υιοθετήθηκε αποτελεί η αναφορά ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα πρέπει να οικοδομηθεί με την προοπτική της Μεσογείου -νοουμένης συνολικά- ως μιας περιοχής ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Εξίσου θετική η αναφορά για «ένα όραμα για την Ευρώπη» το οποίο, μεταξύ άλλων, πρέπει να εδράζεται και να ισχυροποιεί την δημοκρατική λογοδοσία των ευρωπαϊκών θεσμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ένας ηγέτης εξέφρασε την άποψη ότι δεν γίνεται η Ευρώπη να συνεχίζει να πατά «φρένο» και ότι θα πρέπει να υπάρξει ώθηση για επανεκκίνηση, θεωρώντας ως κομβικό σημείο τη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα. Ακόμη, οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο του Νότου φέρονται να έκαναν λόγο για υποχώρηση της Ευρώπης σε σχέση με τον διεθνή της ρόλο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μίλησε για τα πλεονάσματα του Βορρά. Ο πρωθυπουργός της Μάλτας ήταν ιδιαίτερα επικριτικός σε σχέση με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας.
Αντιδράσεις από τον Βορρά
Ένα ιδιαίτερα… καυστικό σχόλιο έκανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη Σύνοδο του Νότου στην Αθήνα, προσερχόμενος χθες στο Eurogroup της Μπρατισλάβας. «Όταν οι σοσιαλιστές ηγέτες συναντιόνται μεταξύ τους, τις περισσότερες φορές δεν προκύπτει κάτι έξυπνο», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη δυσαρέσκειά του για την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο.
Επίθεση κατά των συμμετεχόντων στη Σύνοδο των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ έκανε και ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός προς τον Αλέξη Τσίπρα.
«O πρωθυπουργός κ. Τσίπρας κάνει πάλι τα συνηθισμένα του κόλπα. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη τώρα είναι ενότητα και σίγουρα όχι νέες προσπάθειες διαίρεσης. Τα αιτήματα της Αθήνας οδηγούν στο πουθενά. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να ξεκινήσει από την πλήρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε. Το γεγονός ότι ο Προέδρος Ολάντ -πιθανώς για λόγους εσωτερικής πολιτικής- και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι επιτρέπουν στον κ. Τσίπρα να τους χειραγωγήσει δεν είναι πραγματικά ένα σημάδι ευθύνης», τόνισε.
Νωρίτερα, μιλώντας στην Bild, ο κ. Βέμπερ είπε πως ο Αλέξης Τσίπρας «θα μπορούσε να πει ένα ευχαριστώ στην Ευρώπη για την αλληλεγγύη της πριν προσπαθήσει να δημιουργήσει συμμαχίες», ενώ κατηγόρησε την Αθήνα πως καθυστερεί στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου