Σήμερα κρίνεται η τύχη της Μαρινόπουλος

Σήμερα κρίνεται η τύχη της Μαρινόπουλος


Σήμερα 26 Σεπτεμβρίου, λήγει η προθεσμία κατά την οποία οι πιστωτές της Μαρινόπουλος θα πρέπει να απαντήσουν μέσω email εάν αποδέχονται ή όχι τις βασικές κατευθύνσεις της συμφωνίας εξυγίανσης, (σ.σ. δηλαδή αν συμφωνούν με τα υπόλοιπα που έχει η αλυσίδα προς αυτούς την 30η Ιουνίου και αν συναινούν στο «κούρεμα» των απαιτήσεων κατά 50%), και εν συνεχεία μέσα στην εβδομάδα να υπογράψουν τα σχετικά έγγραφα, όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή που έχουν λάβει τις τελευταίες ημέρες.

Από το ποιοι και πόσοι εκ των πιστωτών της Μαρινόπουλος θα συναινέσουν στο σχέδιο εξυγίανσης θα κριθεί η τύχη του όλου εγχειρήματος. Και αυτό γιατί για να «κλειδώσει» το σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος και, κατ’ επέκταση, να δοθεί το "πράσινο φως" από το δικαστήριο, απαιτείται να συναινέσουν πιστωτές που εκπροσωπούν το 60% του συνόλου των απαιτήσεων, στο οποίο περιλαμβάνεται το 40% των τυχόν εμπραγμάτως ή με ειδικό προνόμιο ή με προσημείωση υποθήκης εξασφαλισμένων πιστωτών. Αυτό θα το γνωρίζουν τα εμπλεκόμενα μέρη μέσα στις επόμενες ώρες.



Το επόμενο βήμα, μετά τη συγκέντρωση του απαιτούμενου ποσοστού των πιστωτών, είναι η κατάθεση στο δικαστήριο, το νωρίτερο έως τις 30 Σεπτεμβρίου και το αργότερο μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, αίτηση για υπαγωγή της Μαρινόπουλος στο άρθρο 106 β & θ. Με τα άρθρα αυτά, ο νομοθέτης δίνει τη δυνατότητα στους συμβαλλόμενους πιστωτές να συνάψουν και να υποβάλουν στο δικαστήριο για επικύρωση συμφωνία εξυγίανσης, με την προϋπόθεση να έχει υπογραφεί από τον οφειλέτη και τους πιστωτές.

Ο χρόνος κυλά εις βάρος της

Σύμφωνα με το «Κεφάλαιο» αυτό είναι ίσως το πιο κρίσιμο σημείο του deal, γιατί ο χρόνος κυλά εις βάρος του. Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη από την πλευρά της Σκλαβενίτης έχει γίνει ένας πρώτος διερευνητικός γύρος επαφών με τους πιστωτές της Μαρινόπουλος τις τελευταίες ημέρες ενώ τις τελευταίες ώρες υπάρχει και τηλεφωνική επικοινωνία με τους πιστωτές της χειμαζόμενης αλυσίδας. Ωστόσο, το ποιοι και πόσοι εξ αυτών θα συναινέσουν στο σχέδιο εξυγίανσης και θα δεχτούν το "κούρεμα" θα φανεί στην πορεία, οπότε θα έχουν στα χέρια τους το τελικό κείμενο, κάτι που θα γίνει από σήμερα κιόλας για όσους απαντήσουν κατ αρχήν θετικά στην επιστολή που έλαβαν. Το δύσκολο και από θέμα χρόνου είναι τι θα αποφασίσουν οι θυγατρικές των πολυεθνικών που έχουν εμπορική σχέση και ανοιχτά υπόλοιπα με τη Μαρινόπουλος. Κι αυτό, γιατί το σχέδιο θα πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» και από τα κεντρικά τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular