Aπρόσμενος «πονοκέφαλος» στο Μαξίμου για τα θρησκευτικά

Aπρόσμενος «πονοκέφαλος» στο Μαξίμου για τα θρησκευτικά


Με δύο κέρδη και έναν απροσδόκητο «πονοκέφαλο» βγαίνει από τη χθεσινή κοινοβουλευτική σύγκρουση και την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία η κυβέρνηση, με συνεργάτες του πρωθυπουργού να κάνουν λόγο για «θετικό ταμείο».

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Στο κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζουν ότι όπως και σε κάθε κοινοβουλευτική παρουσία του ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να ανοίξει την ατζέντα για όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων εκτός της Παιδείας και αυτού της διαπλοκής αλλά και των εξελίξεων στο μέτωπο της οικονομίας. Ωστόσο, από το περιβάλλον του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μην απαντήσει, αφήνοντας σε «κύκλους» της ΝΔ το θέμα της διαπλοκής. Στο ίδιο μήκος κύματος σημειώνουν πως παρά το γεγονός ότι η Παιδεία όλες τις προηγούμενες ημέρες αποτελούσε ένα παράπλευρο θέμα της εκρηκτικής επικαιρότητας, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να σταθεί μονάχα σε αυτό, γεγονός που από το Μαξίμου εκλαμβάνεται ως «άτακτη υποχώρηση μετά τους πομφόλυγες περί νεοδιαπλοκής».

Ως εκ τούτου, στο Μαξίμου εκτιμάται ότι η ρελάνς Τσίπρα με την άμεση απόκριση και την κατάθεση αιτήματος για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαπλοκή έφερε σε αμηχανία την αξιωματική αντιπολίτευση, που αν και τόσο καιρό έχει σηκώσει τη ρομφαία της διαφάνειας με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειες, «θα προσέλθει από μειονεκτική θέση στη βάσανο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας». «Έδωσα την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να τοποθετηθεί. Αποφάσισε να αποδράσει, να σιωπήσει για άλλη μια φορά. Ενδεχομένως τον συμβούλεψαν να μην μιλήσει οι επικοινωνιολόγοι. Ή ενδεχομένως να μην θέλει να λερώσει τα χέρια του, γιατί άλλοι κάνουν τη βρώμικη δουλειά, οι καναλάρχες και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Μου είπε να ζητήσω άλλη συζήτηση» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Μην κάνετε αιτήματα διότι ενίοτε γίνονται αποδεκτά. Καταθέτω λοιπόν πρόταση για διαπλοκή και διαφθορά. Θα έρθετε να μιλήσετε με ονόματα και διευθύνσεις μπροστά στον ελληνικό λαό. Δεν θα αφήσουμε τη λάσπη στον ανεμιστήρα».

Με την εν λόγω αιφνιδιαστική κίνηση στο Μαξίμου εκτιμάται ότι επανέρχεται η ομαλότητα στο «παράδοξο» όπως τονίζουν «των τελευταίων ημερών η ΝΔ ταυτισμένη με τους καναλάρχες να κουνά το δάχτυλο στην κυβέρνηση για τη διαπλοκή». Οι τελικές αποφάσεις για την ημερομηνία διεξαγωγής της συζήτησης θα ληφθούν σήμερα από τη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ οι διερευνητικές επαφές για ορισμό της εντός των επόμενων δύο ημερών απέβησαν άκαρπες.

Αποκαλύφθηκε η ταξική άποψη της Παιδείας

Στο μέτωπο της Παιδείας συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τονίζουν πως επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση εισέρχεται στη συζήτηση με «ηγεμονική ατζέντα», στηλιτεύοντας την ξεκάθαρα ταξική προσέγγιση του θέματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Δεν μπορεί να την κρύψει τις θέσεις του με τίποτα. Τάσσεται πάντοτε σε όλα με τους λίγους και σε τίποτα με τους πολλούς. Κάθε φορά που μιλάει απλά αποκαλύπτεται» τόνιζε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας στο newbeast μετά την ολοκλήρωση και της τριτολογίας του Αλέξη Τσίπρα.

Προς επίρρωση τούτων από το περιβάλλον του πρωθυπουργού τονίζουν πως στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αδυνατώντας να ισορροπήσει μεταξύ αιτημάτων της αγοράς και της κοινωνίας τάχθηκε αναφανδόν υπέρ των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, των σχολείων πολλαπλών ταχυτήτων, του δικαιώματος των σχολαρχών να απολύουν καθηγητές δίχως τη σχετική έγκριση των εκπαιδευτικών συμβουλίων.

Πονοκέφαλος με Καμμένο για θρησκευτικά

Κάπου εδώ ωστόσο και με αφορμή το θέμα της Παιδείας και συγκεκριμένα την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και υπουργείου Παιδείας, προέκυψε και ο κυβερνητικός πονοκέφαλος του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου. Και τούτο διότι παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός από βήματος της Βουλής κάλυψε το Νίκο Φίλη, τονίζοντας πως «τα Θρησκευτικά δεν μπορεί να έχουν ομολογιακό χαρακτήρα», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος δήλωσε κατά τη συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι ο πρωθυπουργός του είπε πως το θέμα θα συζητηθεί ουσιαστικά από μηδενική βάση και οι αποφάσεις θα ληφθούν από κοινού με την Εκκλησία.

Ενδεικτικό της αμηχανίας που επικράτησε στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν το γεγονός ότι στην τριτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας που εμφανίστηκε πιο συναινετικός άφησε παράθυρο διαλόγου με την Εκκλησία, δίχως ωστόσο να τοποθετείται συγκεκριμένα για τη δήλωση Καμμένου, όπως προκλήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πάντως πως ουδέποτε ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για από μηδενικής βάσης διάλογο, αποδίδοντας την επίμαχη δήλωση στο κομματικό ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως τόσο ο Νίκος Φίλης όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πήραν ξεκάθαρη θέση για το θέμα, προκρίνοντας τον περαιτέρω διάλογο με την Εκκλησία αλλά με σαφείς διακριτούς ρόλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular