Ο Ομπάμα «χαϊδεύει» την Τουρκία αλλά και προειδοποιεί…

160902091422-president-obama-turkey-zakaria-sot-newday-00012220-story-top


Μια στο καρφί και μια στο πέταλο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN η οποία θα μεταδοθεί την Κυριακή, από τη μια επιχειρεί να καλύψει τον τουρκικό «παρορμητισμό», διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία «λοξοδρομήσει» στα θέματα, οι ΗΠΑ θα απαντήσουν «με ειλικρίνεια», κάτι το οποίο θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως συγκεκαλυμμένη προειδοποίηση, ακόμα και ως απειλή.

Όπως αναφέρει, οι σχέσεις σε θέματα ασφάλειας με την Τουρκία δεν έχουν υποβαθμιστεί ως αποτέλεσμα του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, λέγοντας ότι η αμερικανική πλευρά «δεν έχει παρατηρήσει αρνητικές επιπτώσεις» στις σχέσεις στον τομέα της ασφάλειας. Είναι ο μοναδικός κατά τα φαινόμενα…

Φυσικά, επαναλαμβάνει το σύνηθες διακηρυκτικό, περί του πόσο σημαντικός και ισχυρός σύμμαχος είναι η Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ». Και όλα αυτά, παρά τη συνεχή γκρίνια και τις τουλάχιστον μη φιλικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, του Ερντογάν και του Γιλντιρίμ συμπεριλαμβανομένων ότι οι δυτικοί τους δεν στηρίζουν την Τουρκία στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».



Πρόκειται για ένα σκόπιμα ασαφή όρο, καθότι σε αυτόν συμπεριλαμβάνουν τους Κούρδους, οι οποίοι έχουν αποδειχθεί οι πιο αξιόπιστοι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον στην περιοχή. Η Ουάσιγκτον, παρότι έχει εκφράσει ζωηρές επιφυλάξεις για την δημοκρατία στην Τουρκία, εμφανίζεται να «ξεπερνά» τις εκκαθαρίσεις στις οποίες έχει προβεί το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο έχει απομακρύνει πλέον των 80.000 από δημόσια αξιώματα και τα σώματα ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, ακόμα και μόνο με την υποψία ότι συνδέονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα, ενώ πολλοί έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί.

Ο Ομπάμα τόνισε πως οι ΗΠΑ θα δώσουν μια “ειλικρινή αντίδραση” στην Τουρκία αν η Ουάσιγκτον πιστεύει πως τα βήματα που παίρνει η Άγκυρα έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular