Η Ισλανδία, η μικρή χώρα των -περίπου- 333.000 κατοίκων, αποτελεί το λαμπρότερο παράδειγμα αντίστασης απέναντι στην παγκόσμια ελίτ. Είναι η χώρα που καταδικάζει και φυλακίζει διεφθαρμένους πολιτικούς, η χώρα που απέσυρε την αίτησή της για ένταξη στην Ευρωπαίκή Ένωση, καθώς δεν συμβάδιζε με τα συμφέροντά της και η χώρα που τις τελευταίες μέρες παρουσίασε μία επαναστατική ιδέα για την παγκόσμια οικονομία…
Στις 5 Σεπτεμβρίου, η εταιρεία συμβούλων KPMG κυκλοφόρησε μια νέα έκθεση που ανατέθηκε από τον πρωθυπουργό της Ισλανδίας, με στόχο να διευκρινιστούν τα κύρια χαρακτηριστικά ενός νέους συστήματος που αποκαλείται «σύστημα κυρίαρχων χρημάτων» (ή σε πολύ πιο ελεύθερη μετάφραση, χρημάτων για το κράτος), και διαφοροποιεί παντελώς το υπάρχον τραπεζικό-χρηματοπιστωτικό σύστημα!
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ρέικιαβικ παραβρέθηκε ο επικεφαλής και σχολιαστής των Financial Times, Martin Wolf ενώ ακολούθησε ομιλία και από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ισλανδίας, για μία έκθεση που αποτελείται συνολικά από 40 σελίδες.
Για μην μπούμε σε μακροσκελείς οικονομικές αναλύσεις, θα σας αναφέρουμε περιληπτικά το περιεχόμενο αυτού του νέου επαναστατικού συστήματος. Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Sigurvin Sigurjonsson, αναλυτής της KPMG και επικεφαλής για τη συγγραφή της έκθεσης, στο σημερινό νομισματικό σύστημα, οι τράπεζες δημιουργούν τα περισσότερα από τα χρήματα, όταν δανείζουν, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολος ο έλεγχος από τις Κεντρικές Τράπεζες.
Στο νέο σύστημα κυρίαρχου χρήματος, ωστόσο, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Όλα τα χρήματα θα δημιουργούνται αποκλειστικά από τις κεντρικές τράπεζες, και το νέο χρήμα είτε θα προστίθεται ΑΜΕΣΑ στα οικονομικά της κυβέρνησης και θα περνάει κατευθείαν στην πραγματική οικονομία, ή τα χρήματα θα δανείζονται σε τράπεζες και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις που με τις σειρά τους θα μπορούν δανείζουν επιχειρήσεις κάθε είδους, αλλά και πάλι στην πραγματική οικονομία!
Κοινώς τα χρήματα θα αξιοποιούνται άμεσα, χωρίς να περνάνε διάφορες «διεργασίες» (που λίγο – πολύ όλοι ξέρουμε ποιες είναι). Εν ολίγοις φρέσκο χρήμα στην αγορά, το οποίο θα αξιοποιείται για το δημόσιο συμφέρον και όχι για τις τσέπες των εκάστοτε τραπεζιτών… Ένα παράδειγμα αυτού του μοντέλου αποτελεί ο τρόπος λειτουργίας της διακίνησης ψηφιακού χρήματος, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πυλώνα για περαιτέρω διεύρυνση αυτού του συστήματος.
Βέβαια η εν λόγω πρόταση προκάλεσε διάφορους προβληματισμούς και αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα από τον Már Guðmundsson, τον Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισλανδίας, ο οποίος τόνισε ότι: «Η νομισματική χρηματοδότηση για την κυβέρνηση είναι συνήθως η κύρια αιτία ενός ανεξέλεγκτου πληθωρισμού».Η προειδοποίησή του ωστόσο, είναι ιστορικά λάθος, γιατί παρότι υπάρχουν παραδείγματα δεν έχει αποδειχθεί ποτέ κάτι τέτοιο. Επιπλέον επεσήμανε : «Αναρωτιέμαι πώς θα σταματήσει η επέκταση των σκιωδών τραπεζών», ωστόσο δεν διευκρίνισε ότι αυτό είναι ήδη πρόβλημα και στο σημερινό σύστημα…
Το ζήτημα είναι πλέον υπάρχει η χώρα που μπορεί να εφαρμόσει αυτή την επαναστατική ιδέα; Για την ίδια την Ισλανδία όπως τόνισαν αξιωματούχοι της χώρας, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο (αλλά όχι απίθανο), καθώς σε κάποιους τομείς βρίσκεται κάτω από την σφαίρα επιρροής της Ευρώπης, ωστόσο πρότειναν ότι η πρώτη χώρα που θα μπορούσε να κάνει την αρχή είναι η Βρετανία στην μετά Brexit εποχή!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου