Κάτι περισσότερο από γεμάτη είναι η ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα στη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού που κανονικά λαμβάνει χώρα κάθε Δευτέρα. Η προετοιμασία των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ, η επόμενη μέρα στο μέτωπο των τηλεοπτικών αδειών και οι εκκρεμότητες της αξιολόγησης για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ θα τεθούν επί τάπητος από τον πρωθυπουργό στη σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 09:30 το πρωί.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Τέσσερις ημέρες πριν ανέβει στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει στους στενούς συνεργάτες του το στίγμα της ατζέντας που θα ανοίξει στο Βελλίδειο Ίδρυμα.
Όλες τις τελευταίες ημέρες η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έχει αποτελέσει αντικείμενο αλλεπάλληλων συσκέψεων στην Ηρώδου Αττικού. Ακρογωνιαίος λίθος του αφηγήματος του Αλέξη Τσίπρα θα είναι μετά τον ευρύ απολογισμό που θα πραγματοποιήσει, η παράθεση των στόχων της κυβέρνησης για τη «δίκαιη ανάπτυξη» σε βάθος τριετίας μέχρι το 2019.
Ήδη στη χθεσινή διάσκεψη του Κυβερνητικού Συμβούλιου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον πρωθυπουργό αναλύθηκαν όλες οι λεπτομέρειες για τα οργανογράμματα και τη δομή των υπηρεσιών του Δημοσίου, το επερχόμενο νομοσχέδιο του Χριστόφορου Βερναρδάκη για την κινητικότητα, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας αλλά και το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα ανακοινώσει από τη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας για προσλήψεις στο Δημόσιο στους - πολύπαθους από τα έξι χρόνια μνημονίων - τομείς της Υγείας και της Παιδείας.
Αιχμή του δόρατος θα είναι η επί του πρακτέου επιχείρηση αναδιανομής του πλούτου, όπως διαμηνύουν σε κάθε ευκαιρία κυβερνητικοί αξιωματούχοι, καθώς τα 246 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών θα αποτελέσουν «κοινωνικό μέρισμα» υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων. Ωστόσο, στο Μαξίμου τηρείται σιγή ιχθύος για τις συγκεκριμένες εξαγγελίες του πρωθυπουργού που θα ανοίξει τα χαρτιά του το Σαββατοκύριακο.
«Γρίφος» οι εργαζόμενοι των καναλιών
Την ίδια ώρα συναγερμό έχει σημάνει στο Μαξίμου το θέμα των εργαζομένων των καναλιών όσων μειοδότησαν στη δημοπρασία. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα κάνουν λόγο για «ανθρώπινη ασπίδα» που στήνουν οι καναλάρχες που έμειναν εκτός νυμφώνος αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, υπενθυμίζοντας πως «η ΝΔ δεν ήθελε το πλαφόν των 400 τουλάχιστον εργαζομένων ανά κανάλι και τώρα αγωνιά για τους εργαζόμενους».
Το θέμα ωστόσο είναι εξαιρετικά λεπτό, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να έχει ζητήσει να βρεθεί μία φόρμουλα ώστε να μην επισκιαστεί η επιτυχία της δημοπρασίας και η προσήλωση στη νομιμότητα για πρώτη φορά σε 27 χρόνια από αθρόες απολύσεις, που θα αποτελέσουν βούτυρο στο ψωμί καναλαρχών και αντιπολίτευσης.
Για αυτό το λόγο στις επαφές που είχε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς με τους υπερθεματιστές των τηλεοπτικών αδειών τόνισε την υποχρέωσή τους για απαρέγκλιτη τήρηση όσων προβλέπονται από το νόμο, με ιδιαίτερη έμφαση στο εργασιακό και την ρητή αναφορά σε τουλάχιστον 400 εργαζόμενους ανά κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας. ενώ υπενθύμιζε ότι οποιαδήποτε παράβαση των βασικών αυτών προϋποθέσεων οδηγεί αυτομάτως σε ανάκληση της άδειας εντός της προβλεπόμενης δεκαετίας.
Το στίγμα της κυβέρνησης για το θέμα των εργαζομένων έδωσε ο υπουργός Επικρατείας εξερχόμενος της ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τονίζοντας πως «ο κλάδος της τηλεόρασης έχει υποφέρει από ραγδαία μείωση της απασχόλησης. Πρώτη φορά με το νόμο μπαίνει ένα φρένο» είπε και τόνισε: «Είναι υποκριτικό όσοι κατηγορούσαν εμένα και την κυβέρνηση ότι παραβιάζουμε το διευθυντικό δικαίωμα, όταν ψηφίζαμε τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων, να επιτίθενται σε εμάς για αυτά τα ζητήματα».
Με το θέμα πάντως των τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας να έχει μπει σε μία τροχιά, αν και έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά του, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης στρέφεται τώρα στην δημοπρασία των περιφερειακών αδειών, καθώς οι θεματικές πάνε πίσω. Το θέμα πιθανότατα θα βρίσκεται και στην ατζέντα της σημερινής σύσκεψης, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να προκρίνουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν επανάληψη της διαδικασίας της περασμένης εβδομάδας εάν συνεχίσει να αρνείται τη συναίνεση για το Συμβούλιο η αντιπολίτευση.
Τροχάδην για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ
Παράλληλα, στο μικροσκόπιο του Μαξίμου θα μπουν και όλα τα τελευταία δεδομένα για το μέτωπο της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, αφού υπολείπονται τα προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσουν την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,7 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υπογράμμιζαν καθησυχαστικά το απόγευμα της Δευτέρας και μετά το δημοσίευμα της Handelsblatt πως η εκταμίευση δεν ήταν προγραμματισμένη για το επικείμενο Eurogroup της Παρασκευής, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο κινείται εντός χρονοδιαγράμματος. Tο «πράσινο φως» σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναμένεται να δοθεί, μετά από την «έκθεση συμμόρφωσης», που θα συντάξουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, που θα επανέλθουν στην Αθήνα, στις 12 Σεπτεμβρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου